Кокошата слепота или никталопия е симптом, който се изразява с намалено зрение на тъмно или недостатъчно осветление. Зрението през деня е запазено.

 

Както е известно в ретината има два вида зрителни рецептори - пръчици и колбички:


  • Пръчиците са около 120 милиона, те отговарят за способността да виждаме на тъмно и затъмнени условия, но не могат да разграничават цветовете, затова и на тъмно се вижда черно-бяло.
  • Колбичките са по-малко на брой - около 6-8 милиона и отговарят за цветното виждане, фините детайли и най-добре функционират през деня.

Хората, които имат затруднено нощно виждане, не трябва да шофират през нощта или когато слънцето залязва и дневната светлина намалява.

 

Кои са причините за развитие на нощна слепота?

1. Една от причините за появата на кокоша слепота е липсата на витамин А (ретинол). Този витамин участва в превръщането на светлината в нервни импулси, които стигат до мозъка. Намаленото му количество нарушава улавянето на светлината и затова се появява нощна или кокоша слепота.

 

Ретинолът спада към т.нар. мастноразтворими витамини, т.е. за да бъде усвоен, е необходимо да има мазнина. В тази връзка някои заболявания, при които е нарушена обмяната на мазнините, водят и до недостиг на витамин А, поради неспособността му да се усвои. Други чернодробни заболявания повлияват метаболизма на самия витамин.

 

2. Причина за нощната слепота може да е и недосигът на цинк. Този елемент има изключително положително действие при макулна дегенерация свързана с възрастта, както и оказва благоприятен ефект върху ретината. 

 

3. Друг фактор за намаленото зрение при слаба или липсваща светлина това е сухото око. За жалост този проблем е все по-често срещан във връзка с употребата на все повече технологии.

 

4. Катаракта или перде на окото, късогледството, синдром на Usher, retinitis pigmentosa са все заболявания, които могат да се проявят с кокоша слепота.

 

Както става ясно, нощната слепота е симптом, а не заболяване. Затова е задължително, когато човек усети, че зрението му не е същото при намалено осветление, да потърси лекарска помощ при офталмолог. Той трябва да направи съответните изследвания и да прецени какво води до тази симтоматика или по-точно какво е основното заболяване.

 

Причините за никталопията се делят на лечими и нелечими.

 

Към лечимите спада недостигът на витамин А. Чрез правилната доза от този витамин, могат да изчезнат всички оплаквания, свързани с влошеното нощно зрение. Източници на витамина са: черен дроб, моркови, сладки картофи, тиква, червени чушки, пъпеш, сушен кайсии, листни зеленчуци и др. Този витамин не бива да се поглъща безконтролно, ако се приема в чист вид, защото може да доведе до обратния ефект - при хипервитаминоза да увреди зрителния нерв.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Количеството на цинк в организма също може да бъде коригирано до достигане на нормални стойности. И тук предозирането довежда до негативни ефекти като нарушено усвояване на други важни минерали. Естествени източници на цинк са: яйца, месо, черен дроб, морски продукти, ядки фасул, шоколад, бирена мая, като е хубаво да се знае, че цинкът от животински произход се усвоява най-добре.

 

Сухите очи се третират с изкуствени сълзи, както и с ограничаване на употребата на компютри, таблети, телефони. Катаракта се коригира оперативно, а късогледството с подходящия диоптър очила.

 

При генетични заболявания като retinitis pigmentosa не може да се помогне особено, въпреки че медицината се развива бързо и се правят опити в тази насока.

 

Съветите на специалистите са да се консумират по-често храните богати на вещества, подпомамагащи зрението, да се потърси незабано медицинска помощ при поява на нощна слепота и задължително да се преустанови шофирането по тъмно, докато не се отстрани причината за никталопатията.