Объркването представлява невъзможността на човек да мисли ясно. В това психическо състояние потърпевшият може да се чувства дезориентиран, да мисли по-бавно от обикновено и да има затруднения при фокусиране на вниманието, запомняне и вземане на решения.


Объркването е по-често срещан симптом при по-възрастни хора и е свързано с деменция и делир. То може да се появи бързо или бавно и може да продължи кратко, преди да отшуми или може да продължи за по-дълъг период от време. Някои хора е възможно да се държат странно или агресивно, когато са объркани.


Внезапната поява на объркване често е знак за спешно състояние. Това може да означава, че човек е възможно да страда от проблем, засягащ мозъка, което има потенциал да представлява животозастрашаващо състояние. В случай на внезапно объркване, е необходимо да бъде потърсена спешна медицинска помощ. За да бъде определено дали се касае за объркване, често се задават въпроси на засегнатия като:


  • Как се казва?
  • Къде се намира в момента?
  • Коя дата е?
  • Какво се е случило?

В зависимост от това как потърпевшият отговаря на тези въпроси, може да бъде определено колко объркан е той. В най-добрия случай пациентът ще бъде ориентиран и ще може да отговори на всички въпроси по адекватен начин.


Ако пациентът не е ориентиран, трябва да бъде определено доколко дезориентиран е той, което може да бъде извършено въз основа на това на кои въпроси отговаря правилно. Съществуват разнообразни причини за объркване, като:

Обърканият човек не трябва да бъде оставян сам. Наличието на някой наблизо може да му помогне да остане спокоен и да го предпази от нараняване. Необходимо е, доколкото е възможно, поддържането на околната среда тиха и спокойна. При комуникация с потърпевшия е нужно да бъдат използвани успокояващи, прости думи и кратки изречения.


При хора с диабет внезапното объркване може да се дължи на ниска кръвна захар, което изисква консумация на бързодействаща захар, като сок, сода или бонбони. Ако объркването продължи повече от 10 минути или потърпевшият загуби съзнание, е необходимо да бъде потърсена бърза помощ.


Библиография:
1. Gallagher J, Luck RP, Vecchio MD. Case 1: Altered mental status - a state of confusion
2. National Institutes of Health (US); Biological Sciences Curriculum Study. NIH Curriculum Supplement Series
3. Grover S, Kate N. Assessment scales for delirium: A review
4. Mukherjee E, Carroll R, Matfin G. Endocrine and metabolic emergencies: hypoglycaemia
5. Verywell Health. The Causes and Treatment of Confusion