Имунитетът представлява устойчивост на организма срещу заболяване. Изгражда се от дейността на имунната система, в която се включват органи и тъкани, способни да разпознават и унищожават вредните „чужди тела“ и вещества.
 Имунната система предпазва организма от болестотворни микроорганизми, с които се среща –  бактерии, гъбички, вируси, прости едноклетъчни и други. Предпазва го от вредните влияния на околната среда, реагира срещу токсини и антигени. Имунната система, освен това “почиства“ организма от „изродени“ клетки с потенциал да се развият в туморни образувания.

 В имунната система участват: тимус, костен мозък, черен дроб, далак, лимфоидна тъкан в червата, лимфни възли и клетки на кръвта (макрофаги, неврофили, лимфоцити, моноцити и други).

 


Кожата и лигавиците изграждат първата, физическа бариера на организма срещу вредните елементи от околната среда.
Срещу проникналите чужди тела се задейства втората бариера – вроденият имунитет, който се състои от специални кръвни клетки със способността да поглъщат и унищожават бактерии и вируси.
Придобитият (хуморален) имунитет притежава набор от антитела срещу причинителите на вече прекарани заболявания.
 За да може имунната система да функционира нормално, организмът се нуждае от: белтъчини, необходими за изграждането на имунни клетки и антитела, въглехидрати, заради енергията, без която нито един физиологичен процес в организма не е възможен, мазнини също необходими за метаболизма, минерали и витамини, влизащи в състава на ензими, благодарение на които се осъществяват и осигуряват обменните процеси.

 


Най-необходимите за имунната система витамини
За правилния метаболизъм и образуване на белтъци и имунни клетки са необходими всичките познати витамини, минирали и полезни вещества. Особено значима е ролята на следните:
 

 • Витамин А (ретинол) – участва в обмяната на белтъчините, включително и в процеса на образуване на антитела. При дефицит защитните сили на организма намаляват, спада количеството на образуваните антитела и имунни клетки. В подобно състояние се проявява склонност към често боледуване от простудни и други заболявания и по-бърз процес на остаряване.
 • Витамин Е (токоферол) – участва в образуването на антитета. Недостигът на витамин Е се отразява на хуморалния и клетъчния имунитет. Приемът на витамин Е подобрява устойчивостта на организма към заболявания във всяка възраст. Витаминът е особено полезен при хората от третата възраст.
 • Витамини от група В – без тях не е възможен нито един биохимичен процес. Стимулират функциите на имунната система при стрес, след операция или травма.
  • Витамин В5 (пантотенова киселина) участва в обмяната на белтъчините и мазнините, регулира дейността на нервната система, щитовидната и надбъбречните жлези.
  • Витамин В9 (фолиева киселина) и витамин Н (биотин) ускоряват способността на организма за реакция-отговор при антигени.
  • Витамин В6 (пиридоксин) взима участие в белтъчната обмяна, стимулира синтеза на нуклеиновите киселини, които са необходими за образуването на нови клетки и антитела. Тези киселини освен това подобряват възможностите на имунните клетки да обезвреждат бактериите.
  • Витамин В12 (цианкобаламин) подпомага защитните сили на организма да унищожава чужди клетки. Участва в синтеза на протеини и обмяната на фолиева киселина в организма.
 • Витамин С (аскорбинова киселина) стимулира активността на макрофагите срещу инфекциозни причинители - подобрява клетъчния имунитет.
За укрепване на защитните сили на организма се препоръчва да се приема комлекс от витамини и минерали в дози, които не са ниски без да превишават допустимите дневни потребности.Дневната потребност от:

 • витамин А е 1мг или 3300 МЕ,
 • витамин Е – 20-30 мг или МЕ,
 • витамин В5 – 5 мг,
 • витамин В6 – 2 мг,
 • фолиева киселина – 0,2 мг (при бременните - 0,4 мг),
 • витамин В12 – 2 мкг (при бременните – 3 мкг),
 • витамин Н – 50 мг,
 • витамин С – 70-100 мг.

 


Има витаминни комплекси, както и отделни препарати, които съдържат максимално допустимите дози. Те обикновено се назначават от лекар и изискват спазване на предписанието.