Какви са причините за настинка?

Настинката е често срещана инфекция на горните дихателни пътища. Въпреки че много хора смятат, че настинката възниква, ако човек не се облича с достатъчно дебели дрехи през зимата и е изложен на хладно време, това е мит. Истинските причинители на настинка са вирусите, като има повече от 200 вируса, които предизвикват състоянието. Ниските температури само повишават податливостта към инфекциозни заболявания, като понижават реактивността на организма, но не са основната причина за настинка.

 
Обикновената настинка се разпространява, когато човек вдиша вирусни частици от въздуха, когато заразен човек киха, кашля, или говори. Може също така заразяването с вируса да се случи при докосване на замърсена повърхност, която е била в контакт със заразен човек.


 

Обикновено предмети, чрез които става разпространението на заразата са - дръжки на врати, телефони, детски играчки и кърпи. Риновирусите (които са най-честите причинители на настинки) могат да живеят до три часа на твърди повърхности и ръце.


Кои вируси причиняват настинка?

Повечето вируси, причиняващи настинки, могат да бъдат класифицирани в една от няколко групи. Тези групи включват:

  • Човешки риновируси;
  • Коронавируси;
  • Парагрипни вируси;
  • Аденовируси

Съществуват и някои други причинители на обикновена настинка, като респираторно-синцитиалният вирус. Другите вируси все още не са идентифицирани от съвременната наука.


Настинките са по-чести през есента и зимата. Това се дължи най-вече на фактори като началото на учебната година и тенденцията хората да остават на закрито. На закрито въздухът обикновено е по-сух, което изсушава носните проходи и може да доведе до инфекция. Нивата на влажност също са по-ниски при по-студено време. Вирусите, които причиняват настинка, са по-способни да оцеляват при условия на ниска влажност.


Човешки риновируси


Тази група вируси, в която има над 113 серологични типа, е най-често идентифицираната причина за настинка. Вирусите се размножават най-добре при температурата в носа на човека.
Човешките риновируси (HRV) са силно заразни. Въпреки това, те рядко водят до сериозни последствия за здравето.


Последните изследвания установяват, че човешките риновируси манипулират гените и именно тази манипулация води до пресилен имунен отговор. Имунният отговор причинява някои от най-неприятните симптоми на настинка. Тази информация може да доведе учените до важни пробиви в лечението на обикновена настинка.


Коронавируси


Съществуват много разновидности на коронавирус, които засягат животните и до шест, които могат да засегнат и хората. Този вид вирус обикновено причинява от лек до умерен ТОРС (тежък остър респираторен синдром).


Човешки парагрипен вирус, аденовирус и респираторен синцитиален вирус


Други вируси, които могат да причинят настинка, включват:

Тези три групи вируси обикновено водят до леки инфекции при възрастни, но могат да причинят тежки инфекции на долните дихателни пътища при деца, възрастни хора и хора с отслабена имунна система. Недоносените бебета, децата с астма и тези с белодробни или сърдечни заболявания са изложени на по-голям риск от развитие на усложнения като бронхит и пневмония.


Човешки парагрипен вирус тип 1 (HPIV-1) причинява круп (ларинготрахеобронхит) при децата. Инфекцията се характеризира с появата на стридор (патологично шумно дишане, което се проявява със сухи свиркащи хрипове), лаеща кашлица, дрезгав глас и различни по степен прояви на дихателна недостатъчност.

 

Пренаселените жизнени условия и стресът увеличават риска от респираторни заболявания. Например, военнослужещите са изложени на по-голям риск от заразяване с аденовируси, които се развиват в респираторни заболявания.


Какви може да са усложненията от настинка?

Обикновената настинка в повечето случаи протича без усложнения. В някои случаи инфекцията може да се разпространи в белите дробове, синусите или ушите. Тогава инфекцията може да доведе до други състояния като:

  • Инфекция на ушите - основните симптоми са болки в ушите и изтичане на секрет от ухото. Това състояние е по-често срещано при децата.
  • Синузит - възниква, когато настинката не отминава, а персистира за дълги периоди от време. Симптомите включват възпаление на синусите.
  • Астма - затруднено дишане и хрипове, които могат да бъдат предизвикани от обикновена настинка.
  • Инфекция в гръдния кош - усложненията от настинката могат да доведат до пневмония и бронхит. Симптомите включват продължителна кашлица, задух и отделяне на секрети.
  • Стрептококова инфекция на гърлото - симптомите включват силна болка в гърлото и понякога кашлица.

 

Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention. Adenoviruses
Centers for Disease Control and Prevention. Coronavirus
Centers for Disease Control and Prevention. Human parainfluenza viruses
Centers for Disease Control and Prevention. Croup