Какво е круп?

Крупът (остър обструктивен ларингит) представлява инфекция, която засяга горната част на дихателните пътища, включително ларинкса  и трахеята. Често се среща при малки деца на възраст между 6 месеца и 3 години. Инфекция обикновено се случва през есенните месеци.
Честите симптоми на круп включват:

  • Лаеща кашлица;
  • Силно или шумно дишане (стридор);
  • Пресипналост или загуба на глас
  • Треска;
  • Хрема или запушен нос

Симптомите на круп често се влошават вечер или когато детето е тревожно или плаче. Симптомите обикновено продължават от три до пет дни, въпреки че лека кашлица може да продължи до една седмица.Какви са причините за круп?

Крупът най-често се причинява от вирусна инфекция, обикновено от вид вирус, наречен парагрипен вирус. Други вируси, които могат да причинят круп, включват:

В редки редки случаи круп може да бъде причинен от бактерия. Бактериалният круп често е по-тежък от вирусния.


Как се разпространява круп?

Крупът е заразен и може да се разпространява от човек на човек. Патогените, които причиняват круп, се разпространяват чрез вдишване на на инфекциозни агенти чрез аерозолни капчици, които се образуват, когато заразен човек кашля или киха.


Влизането в контакт със замърсени повърхности, като дръжки на врати, прозорци или шкафове; маси, столове и др. и след това докосване на лицето, носа или устата може да разпространи инфекцията.


Заразен ли е крупът за възрастни?

Юношите понякога развиват круп, но състоянието е много рядко срещано при хората в зряла въразст. Дихателните пътища на възрастните са по-големи и по-развити от тези на децата. В резултат на това те могат да влязат в контакт с вируса и евентуално да се заразят, но това няма да причини същите проблеми с дишането, както при децата.


Ако възрастен човек развие симптоми на круп, те обикновено са леки и включват лека кашлица или възпалено гърло. Някои възрастни обаче могат да развият по-тежки респираторни симптоми и да изискват хоспитализация, но това се случва много рядко.


За какъв период от време е заразен човек с круп?

Човек с круп обикновено е заразен за около три дни след началото на симптомите или докато температурата му спадне. Ако дете е болно от круп, най-добре е да остане вкъщи, далеч от училище или друга среда, в която има други деца, поне за три дни.


Как може да се намали риска от развитие на круп?

Рискът от развитие на круп при децата можете да бъде намален чрез спазването на основни хигиенни практики. Ако някой в обкръжението има круп, трябва да се ограничи взаимодействието с него, докато не се възстанови.


Налични са и ваксини за някои бактериални инфекции, които причиняват заболявания, подобни на тежък круп. Те включват ваксината срещу Haemophilus influenzae тип B (Hib) и ваксината срещу дифтерия.


Как се диагностицира круп?

Крупът обикновено се диагностицира на базата на физикален преглед и снетата анамнеза (история на заболяването). Ако симптомите на крупа са продължителни, може да бъде назначено образно изследване, за да бъдат изключени други респираторни заболявания. Много важно е при диагностицирането на заболяването да бъдат изключени други състояния, които могат да протичат със същата клинична картина, като - чуждо тяло в дихателните пътища, епиглотит, ангиоедем, трахеит.

 

Какво е лечението при круп?

Леки случаи


Повечето случаи на круп се лекуват успешно у дома. Овлажнителите за въздух могат да помогнат на детето да диша по-лесно, докато спи.


Болкоуспокояващи средства без рецепта могат да намалят дискомфорта в гърлото, гърдите или главата. Лекарствата против кашлица трябва да се прилагат само по лекарско предписание.


Тежки случаи

 

Ако детето има проблеми с дишането, е необходимо спешно посещение на болница или клиника. Лекарите могат да изберат да използват стероидни лекарства, за да се разширят дихателните пътища на детето, което позволява по-лесното дишане. Те могат да бъдат предписани за продължителна употреба у дома.


В екстремни случаи може да се наложи ендотрахеална интубация, за да помогне на детето да получи достатъчно кислород.

 

Ако се установи, че за крупа е отговорна бактериална инфекция, се предписват антибиотици.

 

Дехидратираните пациенти могат да се нуждаят от прилагането на интравенозни течности.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information. Croup
Healthline. Croup