Какво е бронхиолит?

Бронхиолитът е възпалително респираторно заболяване. Той се причинява от вирус, който засяга най-малките дихателни пътища на белите дробове (бронхиоли). Работата на бронхиолите е да контролират въздушния поток в белите дробове. Когато бъдат инфектирани или повредени, те могат да се подуят или да се запушат, което блокира потока на кислород. Въпреки че обикновено състоянието се среща предимно при деца, бронхиолитът може да засегне и възрастните.


Какви видовете бронхиолит има?


Има два основни вида бронхиолит:


Вирусният бронхиолит засяга новородените. Повечето случаи на вирусен бронхиолит се дължат на респираторния синцитиален вирус (RSV). Вирусът се разпространява по-активно през зимата и засягат деца на възраст под 1 година.


Облитериращият бронхиолит е рядко, но опасно състояние, което засяга възрастните. Това заболяване причинява увреждания в бронхиолите, водещи до блокиране на въздушните пътища, което представлява необратимо състояние.


Какви са симптомите на бронхиолита?

Както вирусният бронхиолит, така и облитериращият бронхиолит имат сходни симптоми, които включват:

 • Задух;
 • Хрипове;
 • Синкав вид на кожата заради липса на кислород;
 • Пукащи звуци, които могат да бъдат чути при преслушване на белите дробове;
 • Умора;
 • При вдишване кожата между ребрата потъва (при деца);
 • Учестено дишане;
 • Кашлица

След излагане на определени химикали, симптомите на облитериращия бронхиолит могат да се появят в рамките на две седмици до месец. Инфекция на белите дробове може да отнеме от няколко месеца до няколко години, за да предизвика симптоми.


Какви са причините за бронхиолит?

Съществуват различни причини за вирусния и облитериращия бронхиолит.


Причини за вирусен бронхиолит


Вирусите, които навлизат и заразяват дихателните пътища, са причинителите на вирусния бронхиолит. Вирусите представляват микроби, които могат да се размножават бързо в клетките на организма, след което ги разрушават. Често срещаните видове вируси, които могат да причинят бронхиолит са:


Респираторният синцитиален вирус - най-честата причина за бронхиолит. Той обикновено поразява децата до 2-годишна възраст, но най-често се среща при бебета на възраст под 1 година. Тази опасна вирусна инфекция предизвиква възпаление, отделяне на секрет и подуване на дихателните пътища.


Аденовируси - атакуват лигавиците и причиняват около 10 процента от острите инфекции на дихателните пътища при деца.

Грипни вируси - причиняват възпаление в белите дробове, носа и гърлото. Грипът засяга както възрастни, така и деца. Особено опасни са за бебета, които нямат силна имунна система.


Причини за облитериращия бронхиолит


Това рядко състояние понякога възниква без известна причина. Тежките случаи могат да доведат до смърт, ако не се лекуват. Идентифицирани са няколко причини, които включват:

 • Изпарения от химикали като амоняк, белина и хлор;
 • Респираторни инфекции;
 • Нежелани реакции към лекарства


Кой е изложен на риск от бронхиолит?

Вирусният бронхиолит засяга деца до 2-годишна възраст, но обикновено се среща при бебета на възраст от 3 до 9 месеца. Рискови фактори за развитието на вирусен бронхиолит при бебета и малки деца са:

 • Когато бебето не бъде кърмено;
 • Преждевременно раждане или вродено сърдечно или белодробно заболяване;
 • Потисната имунна система;
 • Излагане на цигарен дим;
 • Престой на места с много хора, където вирусът присъства;

Честите рискови фактори за облитериращ бронхиолит при възрастни са:

 • Условия на работа, които излагат организма на опасни химикали;
 • Претърпяна трансплантация на сърце, бял дроб или костен мозък;
 • Тютюнопушене;
 • Автоимунно заболяване на съединителната тъкан

Как се диагностицира бронхиолитът?

Има няколко начина за диагностициране на двата вида бронхиолит. Образните изследвания, включително рентгенография на гръдния кош, помагат за откриването на състоянието. Често използван диагностичен метод за възрастни е спирометрията. Изследването на артериални кръвни газове и при двата вида бронхиолит измерва колко кислород и въглероден диоксид се съдържа в кръвта.


Вземането на проба от носен или гърлен секрет може да помогне за диагностицирането на вида на вируса, причиняващ инфекцията. Този метод на изследване е често използван при бебета и малки деца.


Как се лекува бронхиолитът?

Вирусният бронхиолит изисква различно лечение от облитериращия бронхиолит.


Лечение на вирусен бронхиолит


Много случаи на вирусен бронхиолит са леки и преминават без лечение. При по-тежки случаи при новородени може да се наложи хоспитализация. В болницата може да бъде осигурено лечение, кислородотерапия и интравенозно вливане на течности. Антибиотиците не действат срещу вируси, но някои лекарства могат да помогнат за отварянето на дихателните пътища на бебето.


Лечение за облитериращият бронхиолит


Няма основно лечение за уврежданията, причинени от облитериращия бронхиолит. Кортикостероидите могат да помогнат за изчистване на белите дробове от секретите, намаляване на възпалението и отваряне на дихателните пътища. Може да се наложи лечение с кислород и имуносупресори за регулиране на имунната система.

 

Дихателните упражнения и намаляването на стреса могат да помогнат за облекчаване на затрудненото дишане. Понякога белодробната трансплантация може да бъде най-добрият вариант в най-тежките случаи на облитериращи бронхиолит.


Домашно лечение


Възстановяването от двете състояния изисква допълнителна почивка и увеличен прием на течности. Поддържането на чист въздух в дома е много важно. Използването на овлажнител, който поддържа въздуха влажен, също може да помогне.


Каква е дългосрочната перспектива при бронхиолит?

Децата и бебетата с вирусен бронхиолит обикновено се подобряват в рамките на една седмица с бързо и правилно лечение. Перспективите за пациентите с облитериращ бронхиолит зависят от това кога е диагностицирано състоянието и колко е напреднало.


Библиография:
Nemours Center for Children's Health Media. About bronchiolitis.
Nemours Center for Children's Health Media. About adenovirus infections
Healthline. Bronchiolitis