Човешкият папилома вирус (HPV) причинява една от най-честите вирусни инфекции, предавани по полов път. Някои нискорискови типове HPV причиняват генитални брадавици, докато малка част от високорисковите типове могат да причинят промени в клетките, които водят до рак. Други типове не причиняват никакви симптоми.

 

Какви са честите симптоми на инфекция с човешки папилома вирус?


Най-често HPV причинява асимптоматична инфекция. Всъщност повечето сексуално активни хора се заразяват с HPV в някакъв момент от живота, без дори да го знаят. Ако възникне инфекция, повечето хора се изчистват от вируса спонтанно без дългосрочни последствия. Освен това те придобиват имунитет срещу този конкретен тип HPV.

 

Имайки предвид това, съществуват над 150 различни типа HPV и е възможно човек да бъде заразен от нов тип, който е възможно да не бъде изчистен от тялото и в крайна сметка да причини симптоми и усложнения.

Проучванията показват, че около 1% от хората, заразени с HPV се заразяват с нискорисков тип, който причинява генитални брадавици.

 

В крайна сметка HPV е причината за всички обикновени брадавици. Някои видове HPV причиняват само брадавици по ръцете или краката и могат да се разпространят при случаен контакт. За разлика от тях гениталните брадавици се причиняват от нискорискови типове, които се разпространяват чрез интимен сексуален контакт.

 

Въпреки че има няколко различни типа HPV с нисък риск, които причиняват генитални брадавици, около 90% от тези образувания са резултат от два специфични типа:

 • HPV тип 6;
 • HPV тип 11.

Според името им гениталните брадавици могат да се появят върху или около гениталиите, включително тези на женската репродуктивна система (срамни устни, вулва, вагина, клитор и шийка на матката) и мъжката репродуктивна система (пенис и скротум). Брадавиците могат също да се появят в или около ануса, както и вътре в ректума при практикуване на анален секс, както и в устата и гърлото или дори на устните при практикуване на орален секс.

 

Гениталните брадавици обикновено са безболезнени, месести образувания на кожата, които приличат на карфиол. Възможно е да се появи само една брадавица или група от тях и те могат да бъдат големи или малки.

Гениталните брадавици често изчезват сами без лечение, обикновено през първите две години. Други може да се наложи да бъдат отстранени чрез течен азот, лазерна терапия или операция.

 

Нискорисковите типове HPV, които причиняват генитални брадавици, не са свързани с риск от рак.

 

Какви усложнения причинява инфекцията с човешки папилома вирус?

По-голямото безпокойство относно HPV инфекцията е, че някои високорискови типове значително повишават риска от някои видове рак. Съществуват приблизително 14 типа, които могат да причинят промени в клетките, които е възможно да доведат до рак, включително рак на шийката на матката, пениса, ректума, вагината, вулвата, устата и гърлото. Свързаните с най-висок риск от рак включват:

 • HPV тип 16;
 • HPV тип 18;
 • HPV тип 31;
 • HPV тип 45

Смята се, че човешки папилома вирус (HPV) причинява предракови промени в тъканите (наричани неоплазия) чрез интегриране на своя генетичен материал в този на заразените клетки. Гените от високорисковите типове HPV изглежда функционират като онкогени, което означава гени, които могат да предизвикат рак, като накарат клетките да растат необичайно и извън контрол.

 

Проучванията показват, че 4% от хората, които се заразяват с HPV получават високорисков тип, който причинява промени в клетките, които могат да прогресират до рак. Има шест вида рак, неразделно свързани с HPV инфекцията:

 • Рак на шийката на матката. Почти всички случаи на рак на шийката на матката са свързани с HPV инфекция, като HPV тип 16 и HPV тип 18 представляват 70% от случаите;
 • Рак на ануса. Около 90% от случаите на рак на ануса са свързани с HPV. Хората, коинфектирани с ХИВ и високорисков HPV, са изложени на до 70 пъти по-голям риск от рак на ануса, отколкото общото население;
 • Рак на влагалището (вагината). Около 77% от раковите заболявания на вагината са свързани с HPV, предимно HPV тип 16, но също и HPV тип 18;
 • Рак на вулвата. Около 70% от раковите заболявания на вулвата са свързани с HPV, предимно HPV тип 16, но също и HPV тип 18;
 • Рак на пениса. HPV се свързва с приблизително 60% от раковите заболявания на пениса, като повечето са причинени от HPV тип 16;
 • Рак на устата и гърлото. Този вид рак е свързан с HPV тип 16 в около 70% от случаите.

Като цяло HPV тип 16 е този, който най-вероятно причинява рак. Цигареният дим може допълнително да увеличи риска от ракови заболявания, свързани с HPV, до 30 пъти, особено рак на устата и гърлото.

 

Референции:
1. Verywell Health. Signs and Symptoms of Human Papillomavirus (HPV) Infection
2. Centers for Disease Control and Prevention. Genital HPV infection - fact sheet
3. U.S. National Library of Medicine. Warts: overview
4. National Cancer Institute. HPV and cancer