Болката в ставите е особено чест симптом, която е безкрайно неприятна и не позволява на хората да отлагат лекарската консултация и приема на лекарства. Въпросът, който вълнува пациенти и специалисти, е кои стави се засягат най-често, защо и как може да бъде овладяна тази болка.
 

В кои стави най-често се среща болковата симптоматика?

Най-често болка в ставите се среща в тазобедрената става, ставите на долните крайници, на ръцете и пръстите, в лакътната става, раменна и челюстната става. 
 
Тазобедрената става е най-голямата става в човешкото тяло. Тя е носеща, голяма и много уязвима. Болките най-често се развиват при напредване на възрастта, но често могат да се срещнат и в млада възраст при възпалителни заболявания и травми. С годините хрущялите в тазобедрените стави се износват, което увеличава триенето на костите в ставите. Стареенето на организма забавя възстановяването в хрущяла, което увеличава триенето и причинява болка. Освен болка е възможно да се усещат и симптоми на пукане и скърцане. 
 
Основната и водеща диагноза при хората над 50-годишна възраст е коксартроза. Нейното лечение се провежда с болкоуспокояващи медикаменти – ибупрофен и кетопрофен, прием на колаген и правилно хранене. 
 
Следващата най-честа ставна болка е тази в по-малките стави на краката. Обикновено се причиняват от възрастови дегенеративни промени в хрущялната тъкан и сухожилията, както в костната структура или поява на шипове. В по-млада възраст най-вече, заради възпалителен процес след вирусно или бактериално заболяване и развитие на множество възпалителни огнища в ставите. 
 
Възрастово обусловените болки в ставите обикновено се концентрират в голяното и глезена. В тези случаи се касае за гонартроза. Симптомите са щракане и скърцане на ставите, трудно раздвижване сутрин, както и поява на болки при натоварване – най-често при клякане. 
 
Успешното овладяване на клиничната картина е чрез прилагане на нестероидни противовъзпалителни средства, както и оперативно поставяне на изкуствена коленна става. 
 
Що се касае до болката в по-малките стави на краката – глезенна става, както и ставите на пръстите, е важно да се отдиференцира за какъв тип патология се касае:  - артрит – възпаление на ставата или артроза – хронично възпаление, съчетано с износване на ставния хрущял, намалено или липсващо количество вътреставна течност и отслабване на лигаментарния апарат. 
 

Защо са толкова специални болките в ставите на ръцете и пръстите?

Болките в ставите на ръцете и пръстите най-често се развиват след прекарано инфекциозно заболяване – вирусно или бактериално. Увреждане на ставите на ръцете и пръстите може да се развие и след преболедуване на полово-предавана болест. Болките в по-малките стави – китка, пръсти, както и ходила може да се считат и като начален симптом на ревматоиден артрит, което налага навременно поставяне на диагноза от специалист по ревматология. 
 
Болка в ставите на ръцете и пръстите може да се развие и при полиартрит – болест с множествена болка в ставите, при която има патогенетични данни за възпаление на ставната капсула, ставната обвивка и редукция на ставната течност, подпомагаща и редуцираща триенето. Освен това, болка в ръцете и пръстите може да се развие при боледуване от бруцелоза, туберкулоза или псориазис. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Характерното за болката в ставите на ръцете и пръстите е, че обикновено се развиват като симптом на друго вътрешно заболяване. Обикновено болката е слаба, което не налага навременно диагностициране и лечение, а поддържане на симптоматично такова продължително време. Специалистите съветват да се провеждат регулярни контролни прегледи и уточняване на състоянието, особено при млади хора, защото често тежките вътрешни заболявания, протичащи с такава клинична картина, могат да доведат до инвалидизиране на пациентите. 
 

Какво може да причини болки в лакътната става?


Болките в лакътните стави са чест симптом при дългосрочно увреждане при спортисти и хора, занимаващи се с тежък физически труд. Този тип патология рядко засяга само лакътната става, обикновено се ангажира и раменната става, което води до болка в целия горен крайник. 
 
При болки в лакътната става обикновено се касае за така наречения "тенис-лакът" или епикондилит. Пациентите рядко търсят помощ при този проблем, тъй като смятат, че болкоуспокояващите помагат достатъчно, но често именно тази болка насочва за по-дълбоко заложен процес, а именно – възпаление или увреждане на лакътното сухожилие или възпаление и увреда на структури от раменната става, които ирадиират болка и в лакътната става.  
 
Проблемите при раменната става се получават при мнозина. На практика това е една от най-сложно устроените стави, тъй като представлява цял двигателен апарат, изграден от 26 мускула, кости и множество лигаменти. Нарича се ротаторен маншон. Най-често болката в раменната става е в резултат на увреждане или възпаление в някой от всичките компоненти на ставата, но не са особено редки и случаите, при които се развива хронично калциране на сухожилията в ставата, което води до дългосрочни проблеми и приемът на болкоуспокояващи не е решаващ. Често в напреднал етап от лечението се включва и тежката артилерия – кортикостероидите.
 
Специалистите са единни и смятат, че успешното и адекватно лечение не включва прием на големи количества и дозировки от нестероидни противовъзпалителни, по-скоро само симптоматично, а основното решение се крие в мануалната терапия и процедурите за укрепване на скелетната мускулатура. 
 

Челюстната става – кога може да ни притеснява?

Болките в челюстта често са особено неприятен и дразнещ симптом, тъй като тази става е отговорна както за говорене, така и за дъвчене, прозяване и преглъщане. Основните симптоми при увреждане на тази става са – болки при дъвчене, заглъхване в ушите, главоболие, болки в шията, спазми в мускулатурата. 
 
Масово пациентите предпочитат прием на нестероидни противовъзпалителни средства, защото ефектът на обезболяване настъпва бързо, макар и лечението да не е дефинитивно. При възпаление на ставите обикновено се прилагат комбинирани терапии от нестероидни противовъзпалителни медикаменти и кортикостероиди и по-рядко, при липса на терапевтичен ефект, се назначават тежките стероидни аналгетици. В аптечнат мрежа се предлагат достатъчно гелове с нестероидна компонентна, които имат бърз обезболяващ ефект. 
 
За хронична употреба и профилактика на екзацербацията при хронични ставни проблеми се препоръчва локално приложение на конски кестен, компрес с моркови, джинджифил или дафинов лист.