Въпреки че вкусът и обонянието са две различни сетива, те са тясно преплетени. Устата и носът са свързани, така че усещанията за вкус и мирис често достигат до мозъка едновременно.


Загубата на вкус и обоняние започна да получава по-голямо внимание, защото е симптом на COVID-19. Въпреки това, има много други нарушения, които могат да причинят загуба на вкус или мирис.


Кои нарушения са свързани със загуба на вкус и обоняние?


Загубата на вкус и обоняние или промените в тези сетива могат да се проявят по различни начини.


Нарушенията на обонянието включват:

 • Хипосмия – намалена способност за усещане на миризми;
 • Аносмия – пълна загуба на обоняние;
 • Паросмия – промяна в обонянието (например нещо, което според пациента преди е миришело по един начина, а след време започва да му мирише различно);
 • Фантосмия – усещане на миризма, когато всъщност няма такава

Нарушенията на вкуса включват:

 • Агеузия – пълна загуба на вкус;
 • Хипогеузия – намалено усещане за вкус;
 • Дисгеузия – объркване на различни вкусове;
 • Фантгеузия – усешане на вкус, който не присъства

Тези състояния могат да се проявят по различни причини и могат да бъдат временни или постоянни. При загуба на вкус или мирис е важно да се разбере основната причина за тези нарушения.


Какво причинява загубата на вкус и обоняние?

В някои случаи промяната във вкуса или обонянието може да бъде ранен предупредителен знак за друго състояние. Много хора, които съобщават за проблем с вкуса, всъщност имат проблем и с обонянието. Чести причини за загуба на вкус и обоняние включват:

 • Възраст. Усещането за вкус, и по-специално за мирис, може да намалее или да се промени с напредването на възрастта. Това е нормална част от процеса на остаряването. Като цяло около 2% от хората имат проблеми с обонянието, но около 25% от мъжете и 11% от жените след 60-годишна възраст имат нарушения на обонянието. Тъй като възприятията за мирис и вкус са свързани, промените в обонянието могат да повлияят на това как човек усеща вкуса. Вкусовите рецептори също започват да намаляват след 50-годишна възраст;
 • Хормонални промени. Хормоните могат да повлияят на обонянието. И естрогенът, и прогестеронът са свързани с усещането за мирис, така че когато нивата на хормоните се променят – по време на менструален цикъл, бременност или менопауза – те влияят на начина, по който се възприема миризмата;
 • Назална конгестия или запушване на носа. Рецепторите за обонянието се намират в горната част на носа. Ако носът е запушен поради алергии или заболяване като грип, настинка или инфекция на синусите, това може да попречи на миризмите да достигнат до тези рецептори. Ето защо назалните полипи или други препятствия могат да повлияят на обонянието.
 • COVID-19. Коронавирусната инфекция засяга вкуса и обонянието по различен начин от другите инфекции. Настинката или грипът може да намалят обонянието, заради запушването на носа, инфекцията при COVID-19 обаче атакува обонятелните рецептори. Ето защо COVID-19 причинява загуба на обоняние рано, дори преди да се появи назална конгестия;
 • Сътресение на мозъка или нараняване на главата. Често хората с леки сътресения временно губят своето обоняние. Травмата на главата може да засегне носните проходи и обонятелния нерв, който носи усещането за миризма в мозъка. Травмата може също да повлияе на областите на мозъка, където се обработват обонятелните сигнали. Повечето хора възвръщат усещането си за мирис в рамките на шест месеца след нараняването;
 • Заболявания на мозъка или нервната система. При усещането на миризма се изпращат сигнали от рецепторите в носа, до обонятелния нерв, а след това до мозъка. Състояния, които засягат мозъка и нервната система, могат да прекъснат този процес и да доведат до загуба на обоняние. Такива състояния включват болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, диабет, онкологични заболявания;
 • Химикали, тютюнопушене и наркотици. Излагането на определени химикали, включително тези в цигарите, може да намали обонянието. Пушенето, употребата на наркотици за развлечение и инсектицидите могат да причинят намалено обоняние и вкус.

Могат ли леченията или лекарствата да повлияят на вкуса или обонянието?

Някои лечения и лекарства могат да повлияят на способността за усещане на вкус и мирис. Те включват:

 • Лечение на рак, особено лъчетерапия при рак на главата или шията;
 • Операции на ушите, носа или гърлото;
 • Антибиотици;
 • Антихистамини

В какво се състоят диагностиката и лечението при загуба на вкус и обоняние?

Обонянието и вкусът са важни за цялостното здраве. Силното обоняние може да помогне за идентифициране на опасности като изтичане на газ или развалена храна. Усещането за вкус е важно за чувството на удовлетвореност по време на хранене. Хората със загуба на вкус и обоняние са изложени на повишен риск от диабет, високо кръвно налягане и депресия.

 

При загуба на вкус и обоняние трябва да бъде посетен оториноларинголог (УНГ специалист), лекар, който е специалист по заболявания на ушите, носа и гърлото.


УНГ специалистът ще назначи изследвания, за да определи колко тежка е загубата на обоняние или вкус и дали определени миризми или вкусове са засегнати повече от други. Някои тестове измерват най-малкото количество миризма или вкус, което може да бъде доловено от пациента. Пациентът също е изследван дали правилно идентифицира определени вкусове или миризми.

 

Идентифицирането на причината за разстройството определя какво лечение да бъде използвано. Тогава може да бъдат предписани лекарства за лечение на запушен нос или алергия.


В други случаи, като при COVID-19 или сътресение на мозъка, трябва да бъде изчакано вкусът и обонянието да се върнат. Някои хора изпитват спонтанно връщане на вкуса и обонянието, но в редки случаи състоянието може да остане за постоянно.


Библиография:
1. Spence C. Just how much of what we taste derives from the sense of smell?
2. National Institutes of Health. Taste disorders
3. National Institutes of Health. Smell disorders
4. Harvard Medical School. How COVID-19 causes loss of smell
5. Model Systems Knowledge Translation Center. Loss of smell or taste after traumatic brain injury
6. Verywell Health. Loss of Taste and Smell: What to Know