Зачервяването на ушите може да бъде причинено от много различни състояния, но често те не представляват сериозна причина за притеснение. В зависимост от тежестта на симптомите понякога при състоянието е необходимо да бъде посетен лекар.


Състоянието може да възникне в резултат от емоционална реакция, при която кръвоносните съдове се разширяват в определени области поради сигнал на нервната система. Други задействащи фактори включват – промяна в нивата на хормони, храна, алкохол, лекарства, упражнения, промени в температурата и медицински състояния. Съществуват множество различни потенциални причини за зачервяване на ушите, те може да включват:


Бактериална инфекция


Инфекция на кожата, като целулит или еризипел, може да доведе до зачервяване на ушите. Може в същото време ушите да бъдат топли, подути и раздразнени. Еризипелът може да включва образуване на мехури или надигнати зони в раздразнената област.


Съпътстващите инфекцията симптоми може да включват - треска, изтръпване, втрисане и подути лимфни възли. Тези състояния се причиняват от бактерии, които попадат в кожата, когато нейната цялост е нарушена при нараняване, ухапване от насекоми, пробиване на ухо или друго медицинско състояние.


Тези кожни инфекции може да бъдат диагностицирани чрез физикален преглед и изследвания. За лечението им може да бъдат предписани антибиотици. Възпалената област може да бъде успокоена чрез прилагането на студени компреси.


Себореен дерматит

Ушите могат да бъдат зачервени поради себореен дерматит. Това състояние засяга от 2 до 5 процента от общата популация и води до зачервяване и лющене на кожата, както и сърбеж. Дерматитът може да засегне задната част на външното ухо или дори да обхване вътрешната страна на ухото, като ушната мида и ушните канали.


Няма лечение за себорейния дерматит, но състоянието може да бъде контролирано чрез прилагането на мехлеми и шампоани. Може да бъдат предписани капки за уши, ако състоянието обхване вътрешното ухо на пациента.


Слънчево изгаряне

Зачервяването в областта на ушите може да бъде в резултат от слънчево изгаряне. Това се случва, когато човек е бил изложен на твърде голямо количество слънчева светлина, без да е използвал защитни средства. Пациентът може също така да изпита топлина, болка, чувствителност и други симптоми до една седмица след експозицията. Използването на слънцезащитни продукти и носенето на шапки с периферия може да предотврати слънчевото изгаряне.


Рецидивиращ полихондрит

Рецидивиращият полихондрит представлява възпалително заболяване, засягащо хрущялната тъкан, за което се предполага, че може да бъде причинено от автоимунна реакция на организма. Първите симптоми, които може да бъдат забелязани, са зачервени и чувствителни уши.


Рецидивиращият полихондрит може да се разпространи и в останалите части на ухото и да продължи дни или седмици. Възможно е пациентът да развие проблеми и във вътрешното ухо. Дългосрочен, свързан с болестта, резултат може да бъде загубата на слуха. Заболяването има потенциала да се разпространи и в други части на тялото, така че е от съществено значение да се потърси медицинска помощ.


Състоянието може да бъде лекувано чрез кортикостероиди и болкоуспокояващи като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). По-напредналите случаи на заболяването изискват лекарства, насочени към имунната система или хирургическа намеса.


Перихондрит

Перихондритът е инфекция на тъканта, която покрива хрущяла на ушната мида. Състоянието обикновено се причинява от пробиване на ухо, нараняване на ухото, ухапвания от насекоми или дори операция. Частта от ухото, в близост до хрущяла, може да бъде подута, зачервена и чувствителна. Важно е да се потърси лекарска помощ, тъй като състоянието може да се влоши, като се разпространи в дългосрочен план върху хрущяла на ухото, което от своя страна създава опасност от допълнително увреждане.


За лечението на инфекцията се предписват антибиотици. Инфекцията може също да причини абсцес на ухото, което изисква неговото дрениране.


Синдром на червеното ухо

Синдромът на червеното ухо е рядко заболяване. Симптомите включват епизоди на зачервяване и парене в ушната мида. Тези симптоми могат да продължат от няколко секунди до няколко часа. Отключващите фактори за състоянието включват излагане на екстремни температури или упражнения. Този синдром има връзка с възникването на мигрена и други медицински състояния. Студените компреси могат да облекчат симптомите на състоянието.


Библиография:
Grandinetti LM, et al. Dermatologic signs of systemic disease
Underbrink M, et al. Infections of the external ear.
Kesser BW. Perichondritis of the ear
Lambru G, et al. The red ear syndrome
Healthline. Why Are My Ears Red?