Какво представлява стягането в гърлото?

Стягането в гърлото може да накара човек да се почувства така, сякаш дихателните му пътища са стеснени, причинявайки симптоми като затруднено преглъщане или дишане. Възможно е да бъде усетено, че има буца в гърлото или че то е подуто или запушено. Тези симптоми на стягане в гърлото може да са различни от онези, които се изпитват при възпалено гърло или обикновена настинка.

 


Причините за стягане в гърлото могат да варират по тежест. Например гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е често срещано и лечимо състояние, засягащо хранопровода - мускулната тръба, която осъществява преноса на храна и течности към стомаха. Но алергична реакция, която затваря трахеята, тръбата, през която кислород достига до белите дробове, е животозастрашаващо спешно състояние.

Какви са причините за стягане в гърлото?

Стягането в гърлото често се появява заедно с други симптоми, като усещане за парене в гърлото или честа нужда от прочистване на гърлото. Тези симптоми могат да се появят в определени моменти, като например, когато има стягане в гърлото след хранене или след събуждане. Моделът на симптомите може да помогне за разбиране на причината за стягане в гърлото.

 

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или киселинен рефлукс

 

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) причинява връщане на стомашен сок в хранопровода, понякога дори достигайки задната част на гърлото. Солната киселина от стомаха е много вредна за тъканите на хранопровода и гърлото. Това създава симптоми като киселини, болки в гърлото, кашлица, дрезгав глас и в някои случаи стягане в гърлото.

 

Стеснение на хранопровода може да възникне, когато тъканта е увредена и се образува фиброза. Това може да затрудни преглъщането, да създаде усещане за стягане в гърлото или да причини усещане, че постоянно има буца в гърлото. Храната също може да заседне в хранопровода.

 

Безпокойство

 

Тревожните разстройства могат да доведат до така наречените пристъпи на тревожност или паника. По време на тези епизоди може да бъде изпитано непреодолимо чувство на безпокойство и страх, което кара сърцето да бие силно, като също така може да бъде наблюдавана хипервентилация, с бързо и повърхностно дишане. Тези епизоди на дишане могат да изсушат гърлото и да причинят стягане в него, заедно със симптоми на:

  • Замаяност;
  • Чувство, че не може да бъде набавен достатъчно въздух;
  • Прекомерно изпотяване;
  • Втрисане и треперене на тялото

Въпреки че изглеждат като спешно състояние, пристъпите на тревожност и паника обикновено не изискват бърза помощ.

 

Тонзилит

 

Стягането в гърлото може да бъде причинено от тонзилит. Това е възпаление на сливиците (обикновено палатинните тонзили) и е изключително често срещано състояние, въпреки че точната му честота не е известна.

 

Втори набор от сливици, наречени езикови тонзили (лимфна тъкан, разположена в задната част на корена на езика), се намират в гърлото под палатинните тонзили. Макар и по-рядко, езиковите сливици също могат да се подуят и възпалят.

 

Някои специалисти смятат, че аденоидите (фарингеална сливица) са третият комплект сливици, но те са разположени над другите два комплекта сливици и е малко вероятно да причинят стягане в гърлото.

 

Тонзилитът може да бъде остър или хроничен и за неговата поява има безброй основни причини, включително бактериални инфекции като стрептокок в гърлото, вирусни инфекции като мононуклеоза, както и алергии. Симптомите на тонзилит включват болки в гърлото, зачервено гърло и затруднено преглъщане. В редки случаи, когато сливиците станат много големи, може да бъде почувствано стягане в гърлото или дори затруднено дишане.

 

Мускулна тензионна дисфония

 

Мускулната тензионна дисфония е състояние, при което мускулите около ларинкса (гръклян) стават толкова стегнати, че не успяват да функционират правилно. Симптомите на мускулна тензионна дисфония включват:

  • Дрезгав глас;
  • Напрягане на гласа;
  • Чувствителност във врата;
  • Усещане за буца в гърлото

Мускулната тензионна дисфония може да е по-разпространена, отколкото смятат учените, тъй като има доказателства, че е често срещана при хора с тежка астма.

 

Гуша


Ендемичната гуша е доброкачествено (нераково) увеличение на щитовидната жлеза. Ако щитовидната жлеза стане твърде голяма, тя може да притисне трахеята и/или хранопровода и да създаде проблеми с дишането и преглъщането, както и стягане в гърлото. Гушата е по-често срещана в райони, където има почви с йоден дефицит и трапезната сол не е обогатена с йод.

 

Алергична реакция

 

Анафилаксията е животозастрашаваща алергична реакция, която може да причини опасно подуване на гърлото, да затвори дихателните пътища и да попречи на правилното преглъщане и дишане.

 

Обикновено анафилаксията възниква в резултат на алергии към ухапвания и ужилвания от насекоми, прием на определени храни и лекарства или експозиция на латекс. Докато алергиите към тези вещества са много често срещани, анафилаксията се проявява по-рядко.

 

Референции:
1. ENT Health. Tonsillitis
2. Michigan Medicine. Muscle tension dysphonia
3. American Thyroid Association. Goiter
4. American Academy of Allergy Asthma and Immunology. Anaphylaxis overview
5. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Treatment for GER and GERD