Фибромиалгията е хронично заболяване, което причинява болка в мускулите, кожата и ставите на тялото. Учените смятат, че нервната система на хората с фибромиалгия е прекалено чувствителна към болка.

 

Животът с фибромиалгия е труден за пациентите, особено след като пристъпите на болка могат да бъдат непредсказуеми. Намирането на правилния набор от лечения отнема време и експериментиране. Специалистите асоциират няколко различни вида болка с фибромиалгия. Тежестта и видът на болката варират в широки граници при различните пациенти.


 

Алодиния

 

Алодинията представлява повишена чувствителност на кожата към докосване, която води до болка дори при най-лек допир. Лекият натиск от колан или презрамката на сутиена може да причини болезненост. Специалистите смятат, че централната сенсибилизация причинява алодиния, което означава, че главният мозък, нервите и гръбначният мозък реагират прекомерно на усещанията.

 

Болковите рецептори, наречени още ноцицептори, представляват свободни нервни окончания в кожата и вътрешни органи. При дразнене тези рецептори карат тялото да реагира незабавно, като например рязкото отдръпване на ръката при докосване на нещо горещо.

 

Когато тези рецептори станат прекалено чувствителни, тялото интерпретира в по-голяма степен усещанията като болка. Много хора с фибромиалгия описват алодинията като непрекъснато усещане за силно изгоряла от слънцето кожа. Лекарството с рецепта прегабалин може да помогне за лечение на алодиния.

 

Невропатична болка

 

Невропатичната болка причинява усещания на парене, сърбеж или изтръпване на ръцете и краката. В тежки случаи тези усещания могат да бъдат болезнени.

 

Лечението на фибромиалгия с рецепта може да помогне за облекчаване на невропатичната болка. При някои хора с фибромиалгия кремовете с капсаицин (съединението, което дава лютивия вкус на чушките, но има и болкоуспокояващ ефект) без рецепта могат да помогнат за облекчаване на болката. Разтриването на кожата с лидокаин, също може да бъде полезно за облекчаване на невропатична болка.

 

Проучвания са показали, че приемът на хранителни добавки с витамин В1, В6 и В12 може да помогне за облекчаване на невропатичната болка. Въпреки това проучванията не разглеждат конкретно невропатичната болка, причинена от фибромиалгия. Дозите също варират значително в проучванията.

 

Главоболие

 

Фибромиалгията може да причини главоболие. Проучване в Journal of Headache Pain е установило, че над една трета от хората с тензионно главоболие и почти една четвърт от хората с мигрена също имат фибромиалгия.

Главоболието от напрежение причинява тъпо, стягащо усещане за натиск по цялата глава. Мигрената е по-болезнена от тензионно главоболие, но тя често се появяваа само от едната страна на главата и може да бъде свързана с чувствителност към светлина и звук.

 

Учените смятат, че тревожността и лошият сън стоят зад главоболието при фибромиалгия. Известно е, че стресът и лошият сън допринасят за засиленото възприемане на болката, която хората с фибромиалгия имат.

 

Болки в корема и таза

 

Почти половината от хората с фибромиалгия също са диагностицирани със синдром на раздразненото черво. Това е храносмилателно разстройство, което причинява спазми, коремна болка, запек, диария и гадене.

 

Киселинният рефлукс е друго храносмилателно разстройство, често срещано сред хората с фибромиалгия, при което киселинно съдържание от стомаха се връща към хранопровода. Някои учени смятат, че хората с фибромиалгия са около един и половина пъти по-склонни да имат киселинен рефлукс.

 

Освен болки в корема, жените с фибромиалгия могат да имат болка в таза поради болка в пикочния мехур. Това може да причини повишено желание за уриниране и често посещение на тоалетната.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention. Fibromyalgia
2. Cleveland Clinic. Fibromyalgia; symptoms, causes, treatment
3. Food and Drug Administration. Living with fibromyalgia, drugs approved to manage pain
4. Verywell Health. The 7 Types of Fibromyalgia Pain