Какви са основните причини за симптомите на световъртеж в напреднала възраст?

Най-честата причина за световъртеж в напреднала възраст е доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж (ДППС). ДППС се причинява, когато кристалите на калциевия карбонат в отолитните органи на вътрешното ухо се отделят от желатиновата мембрана, която обикновено ги държи на място. Когато тези кристали станат свободно плаващи, те могат погрешно да активират космените клетки в полукръглите канали, което води до кратко и често интензивно усещане за световъртеж при промяна на позицията на главата или тялото.

 


В много случаи доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж (ДППС) предизвиква оплаквания при движение на главата нагоре или надолу или при преобръщане в легнало положение. Замаяността обикновено отминава в рамките на 15-20 секунди, тъй като кристалите се установяват в основата на полукръглия канал. ДППС може също да причини гадене/повръщане, нистагъм (бързи, неволеви движения на очите), чувство за замайване и припадък.

 

Втората най-честа причина за световъртеж при по-възрастни лица е прогресивната дегенерация на гръбначния стълб, особено на шийния отдел на гръбначния стълб. При дегенерация на шийния отдел на гръбначния стълб поради естествения ход на стареенето и/или поради артрит възникват затруднения в движението на врата, при което гръбначният мозък е възможно да изпрати погрешни сигнали до главния мозък относно позицията на главата. Когато има сензорно несъответствие между информацията от сетивността на врата и информацията, дошла от зрението и вестибуларния апарат, последиците са симптоми на замайване, по-специално дисбаланс, който може да доведе до падане.

 

Анормалното регулиране на кръвното налягане е често срещано при лицата в напреднала възраст. Ортостатичната хипотония се причинява от ниско кръвно налягане, а замаяността е ключов симптом на състоянието. Световъртежът възниква при твърде бързо изправяне, като този пристъп на замайване обикновено преминава в рамките на няколко секунди.

 

Тревожността и други психични разстройства могат да причинят световъртеж. Това е особено важно за възрастните лица, тъй като, когато те се притесняват да не загубят равновесие, това може да увеличи риска от замайване и падане.

 

И накрая, известно е, че множество лекарства причиняват замаяност като нежелана реакция. АСЕ инхибиторите, бета-блокерите и блокерите на калциевите канали (калциевите антагонисти) са често използвани медикаменти за високо кръвно налягане, които се предписват на пациенти в напреднала възраст. Освен това, ако даден пациент приема няколко лекарства, необходимо е той да се консултира със своя лекар, за да бъде сигурно, че няма лекарствени взаимодействия, които биха могли да предизвикат световъртеж.

Какво помага при виене на свят при лица в напреднала възраст?

Често не е възможно да бъдат избегнати напълно всички случаи на световъртеж, но има някои препоръки за намаляване или избягване на замаяност при възрастни хора, като:

  • Не бива да бъде променяна внезапно позицията на главата или тялото. Например, вместо ставане веднага от леглото, първо е препоръчително сядане на леглото за минута преди изправяне. След изправяне е добре да има подсигуряване, на което човек да може да се облегне;
  • Дехидратацията може да причини световъртеж, затова е необходим приемът на оптимални количества вода;
  • При изпитване на пристъп на световъртеж, трябва да бъде намерено безопасно място, където да се застане, седне, или ако е необходимо, да се легне в неподвижно положение, докато епизодът на замаяност премине.

Препоръчва се на всеки, който е претърпял падане в резултат на световъртеж, да посети своя лекар, за да бъдат изключени наранявания на главата или други травми.

 

Референции:
1. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Dizziness and Imbalance in the Elderly: Age-related Decline in the Vestibular System
2. WebMD. What to Know About Dizziness in Older Adults
3. National Dizzy and Balance Center (NDBC). Causes of Dizziness in Seniors