Усложненията на диабета са многобройни и изключително сериозни. Те протичат по-тежко и настъпват по-бързо у пациентите със слаб контрол над нивата на кръвната захар. Редовният прием на лекарствата, спазването на лекарските препоръки за хранене и физическа активност, и избягването на вредни навици като консумация на алкохол и тютюнопушене са изключително важни за предотвратяване на диабетните усложнения.

 

1.  Диабетна нефропатия


 

Диабетът води до втвърдяване на бъбречните гломерули – гломерулосклероза, при което филтрационната им функция се затруднява. Това, от своя стана, причинява понижаване на способността на бъбреците да очистват кръвта от отпадни продукти от обмяната. Бъбречната недостатъчност прогресира постепенно като има потенциала да достигне до пълно отпадане на бъбречната функция и нужда от хемодиализа или бъбречна трансплантация. Диабетната нефропатия протича с отоци по лицето, крайниците и тялото, отпадналост и неразположение, главоболие, гадене и повръщане, безапетитие и пенливост на урината.

 

2.  Диабетна кардиомиопатия

 

Тя представлява увреждане на сърдечния мускул вследствие на сложния комплекс от метаболитни и съдови промени, които съпътстват диабета. Диабетната кардиомиопатия води до сърдечна недостатъчност, при която сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв към периферните органи. Това води и до забавяне на венозния ток, при което в белите дробове и крайниците се задържат излишни течности – формират се отоци. Сърдечната недостатъчност силно ограничава физическите възможности на пациентите до степен, в която те стават зависими от чужда помощ за битови дейности и самообслужване. Тя силно понижава работоспособността, както и качеството на живот на пациентите.

 

3.  Диабетна ретинопатия

 

Ретинопатията, както показва името й, е увреждане на ретината, което води до прогресивно влошаване на зрението, потенциално до пълна слепота. Дължи се на промените, които засягат малките кръвоносни съдове в ретината – слоят от клетки във вътрешността на окото, които възприемат светлината и я преобразуват в електрически импулси, които мозъкът анализира. Ретинопатията е едно от най-инвалидизиращите усложнения на диабета. Статистиката показва, че при около 80% от диабетиците ретината се уврежда след десетата година от началото на клиничната симптоматика на диабета.

NEWS_MORE_BOX

 

4.  Диабетна невропатия

 

Представлява увреждане на периферните нерви. То настъпва вследствие на нарушеното им кръвоснабдяване, което се дължи както на измененията в малките, така и в големите кръвоносни съдове в тялото. Тъй като невропатията може да порази окончанията на всеки един от основните нервни пътища в тялото, тя може да има най-разнообразни съчетания от клинични проявления. Симптомите зависят от засегнатия нерв(и) и съответно – кой е органът, инервиран от този нерв. Симптомите могат да включват нарушения на различните възприятия или на двигателния контрол. Чести симптоми са изтръпване или усещане за гъдел в крайниците, уринарна инконтиненция, диария, трудно преглъщане или трудно контролиране на речта, мускулна слабост, еректилна дисфункция и др.