Първа част на материала

 

1.  Периферна артериална болест


 

Под понятието периферна артериална болест се означават съдовите изменения, свързани със стесняването и/или запушването на периферните кръвоносни съдове, т.е. то изключва мозъчните кръвоносни съдове, артериите на сърцето, както и аортата. Пониженото кръвоснабдяване на крайниците се проявява с болка при ходене, слабост и изтръпване на засегнатите мускули, посиняване на исхемичните области и забавен растеж на ноктите на засегнатите пръсти. Нарушаването на циркулацията в периферните кръвоносни съдове е последвано от нарушаване на храненето на тъканите и отслабване на имунната им защита. Това води до лесно инфектиране и трудно оздравяване на кожата с формиране на кожни разязвявания, които не могат да зарастнат месеци наред. Най-сериозен рисков фактор за появата на това усложнение е не толкова самият диабет, колкото лошото му контролиране. Редовният прием на лекарствата, следенето на кръвната захар и поддържането й в рамките на здравословното е най-сигурната гаранция срещу това изключително сериозно и инвалидизиращо усложнение.

 

2.  Диабетно стъпало

 

Диабетното стъпало е късно усложнение на захарната болест. По своята същност, то е едно от проявленията на периферната артериална болест. Появата на диабетно стъпало предшества 84% от ампутациите, дължащи се на диабет. Лекари и фармацевти трябва да напомнят на диабетиците, най-вече дългогодишните, да оглеждат редовно стъпалата си с огледало (повечето язви се появяват от долната страна на стъпалото).

NEWS_MORE_BOX

3.  Коронарна болест на сърцето

 

Диабетът и цялостният комплекс от метаболитни нарушения имат значителен принос в отлагането на мастни вещества по стените на артериите. Диабетът изобщо е свързан с цял комплекс от сърдечносъдови усложнения, всяко от които е предпоставка за следващото. Ускорявайки развитието на коронарната болест на сърцето, диабетът увеличава в пъти и риска от запушване на засегнатите коронарни артерии и съответно – от инфаркт. Превенцията на коронарната болест изисква поддържането на метаболитните показатели и най-вече плазмените липиди в референтните граници.

 

4.  Отслабване на имунната защита

 

Диабетът отслабва имунната система не само на локално, но и на системно ниво. Тъй като дихателната система е входна врата за много въздушно преносими патогени, диабетиците са особено податливи на респираторни инфекции. Те страдат много по-често от грип и тежки пневмонии.