Какви са причините за възпалено гърло?

В по-голямата част от случаите фарингитът (възпалено гърло) се причинява от вируси. Стрептококите са най-честата причина от бактериален произход за възпалено гърло. Стрептококите са отговорни за 15-30% от случаите на възпалено гърло при деца и за 5-10% от случаите при възрастни.


Стрептококовата инфекция може да бъде основна причина за фарингита, въпреки това съществуват някои фактори, които могат да направят човек по-податлив на тази инфекция. Познаването на тези рискови фактори може да помогне за намаляването на вероятността от развитието на инфекция на гърлото.Какви видове стрептококи съществуват?

Съществуват различни видове стрептококи, които са чести причинители на респираторни и кожни инфекции. Четирите често срещани групи стрептококи са A, B, C и G. Стрептококите от група А (Streptococcus pyogenes) са бактерии, отговорни за инфекции на гърлото. Освен стрептококови инфекции на гърлото, други често срещани инфекции, причинени от S. pyogenes включват:

Нелекуваната стрептококова инфекция на гърлото може да доведе до повтарящи се случаи на състоянието или до по-сериозното, но рядко усложнение – ревматична треска.


Дори ако бъде лекувана, стрептококовата инфекция на гърлото понякога може да доведе до постстрептококов гломерулонефрит, заболяване, което причинява възпаление в бъбреците. Повечето хора се възстановяват напълно от постстрептококовия гломерулонефрит без дългосрочни усложнения.


Как се разпространяват стрептококите?

S. pyogenes най-често се предава от човек на човек. Бактериите могат да се разпространяват в аерозолите (от слюнка) или в назалния секрет, когато болен човек кашля или киха. Здрав човек може да вдиша тези капчици директно и да се зарази или да докосне повърхности, върху които тези капчици са се утаили и след това да докосне устата, носа или очите си.

 

Стрептококите по-рядко се предават чрез храна или вода. Тъй като е малко вероятно заразяването със стрептококи от животни, няма опасност от предаване на инфекцията от домашните любимци.


Какви са инкубационният период, заразният период и продължителността на заболяването?

Типичният инкубационен период за стрептококовата инфекция на гърлото е от два до пет дни. Това означава, че отнема средно три дни от момента, в който човек е бил изложен на бактериите, до момента, в който развие симптоми.


Стрептококовият фарингит обикновено продължава от три до седем дни с или без лечение. Ако пациентът е лекуван с антибиотици, симптомите вероятно ще се подобрят в рамките на ден или два и няма да се счита за заразен 24 часа след първата доза. Ако пациентът не бъде лекуван обаче, той може да е заразен от момента, в който е бил изложен на бактериите, докато симптомите не отшумят.


Не всички бактерии S. pyogenes водят до активна инфекция. Някои хора живеят с бактериите във фаринкса и назалните си проходи и не развиват симптоми. Тези щамове са по-малко вирулентни (вредни за тялото). Твърди се, че тези хора са колонизирани с бактериите и са носители на болестта. В тази група попадат 20% от децата в училищна възраст.


Асимптоматични носители са по-малко склонни да разпространяват заразата. Остава спорно дали те трябва да бъдат лекувани с антибиотици, за да бъдат унищожени бактериите, като се има предвид малката вероятност да заразяват други хора. Това може да е разумен вариант, ако носителят има чест близък контакт с човек, който има слаба имунна система (например пациент на химиотерапия). Може също да бъде взето предвид, ако има повтарящи се инфекции на други хора в същото домакинство.


Какви са рисковите фактори за развитието на стрептококовия фарингит?

Расата и полът нямат отношение към инфекцията, но има други фактори, които увеличават риска за развитието на стрептококова инфекция в гърлото.


Възраст


Стрептококовата инфекция на гърлото се среща най-често при деца от 5 до 15 години. По-малките деца също могат да се заразят, но по-рядко и често имат атипични (нестандартни) симптоми. Възрастните се заразяват в много по-нисък процент – от 5 до 10%. Независимо от възрастта, стрептококите в гърлото обикновено се лекуват с антибиотици.


Близък контакт


Близките контакти между хора правят по-вероятно инфекцията да се разпространи от човек на човек. Известни примери за това са училищата и детските градини. Хората, които живеят с асимптоматични носители, които имат стрептококи в гърлото, също са изложени на по-висок риск от инфекция.


Хигиена


Лошата хигиена е често срещан рисков фактор, когато става въпрос за разпространението на стрептококите. Децата могат да кашлят в ръцете си или да трият носовете си, без да използват кърпички. Изследванията показват, че S. pyogenes може да преживява върху ръцете до три часа.


Измиването на ръцете е от ключово значение за намаляване на разпространението на инфекциите. Когато няма възможност за ползването на сапун и вода, е препоръчително използването на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа.


Излагане на дим


Независимо дали човек пуши или е изложен на пасивно пушене, гърлото и дихателните пътища могат да бъдат раздразнени от дима, което прави гърлото податливо на инфекция от стрептококи и вируси. Замърсяването на въздуха може да окаже същото въздействие.


Време


Стрептококовите инфекции на гърлото възникват целогодишно, но са по-чести през зимата и началото на пролетта.


Библиография:
Kalra MG, Higgins KE, Perez ED. Common Questions About Streptococcal Pharyngitis
Centers for Disease Control and Prevention. Pharyngitis (Strep Throat)
Verywell Health. Causes and Risk Factors of Strep Throat
Patterson MJ. Chapter 13: Streptococcus. In Medical Microbiology, 4th edition