Артериалната хипертония е често срещано дългосрочно състояние, при което кръвното налягане е постоянно повишено. Високото кръвно налягане обикновено може да остане незабелязано, въпреки това, когато то предизвика симптоми, те може да бъдат замаяност, задух, главоболие и кървене от носа.

 

Ако продължителната хипертония не бъде лекувана адекватно, е възможно да възникнат усложнения като сърдечно заболяване, инсулт и бъбречна недостатъчност. Спешната хипертония, която е необичайно и опасно събитие, може да причини замъглено зрение, гадене, болка в гърдите и тревожност.


 

Кръвното налягане се изразява чрез две стойности – систолно налягане (горната граница или максимално налягане) и диастолно налягане (долната граница или минимално налягане). При повечето хора, кръвното налягане, измерено в покой, което се счита за нормално, се намира в диапазона 120-129 милиметра живачен стълб (mmHg) горна граница и 80-84 mmHg долна граница. В повечето случаи за хипертония може да се касае, когато кръвното налягане в покой е постоянно над 130/90 или 140/90 mmHg.

 

Хипертонията обикновено се развива без известна причина и постепенно се влошава с напредване на годините. Въпреки това съществуват редица известни рискови фактори, които са свързани с по-висока вероятност от развитие на хипертония:

 

Възраст

 

Рискът от хипертония се увеличава с напредване на възрастта. Като цяло, това е свързано с редица ефекти от стареенето, като:

  • Загуба на еластичност на кръвоносните съдове;
  • Хормонални промени, като тези при менопауза;
  • Повишена чувствителност към сол и други хранителни вещества.

Кръвното налягане често се повишава на етапи. Човек на тридесет години може да има леки до умерено повишени стойности на кръвно налягане. С напредването на възрастта кръвното налягане може да продължи бавно да се повишава.

 

Ако човек развие високо кръвно налягане преди 50-годишна възраст, рискът от инфаркт и инсулт се увеличава значително. Ако не бъде лекувано, високото кръвно налягане може да намали продължителността на живота с 10 или повече години.

 

Пол

 

Хипертонията е по-често срещана при мъжете, отколкото при жените до 45-годишна възраст. Въпреки това след 60-годишна възраст жените имат по-висок риск от развитие на хипертония. Жените често развиват хипертония след менопаузата, тъй като защитните ефекти на естрогена срещу хипертония намаляват.

Повишаването на честотата на хипертония при жените спрямо мъжете след 55-годишна възраст може да се дължи и на факта, че много мъже, които са предразположени към хипертония, са вече диагностицирани с това състояние до тази възраст.

 

Заболяване на бъбреците

 

Хроничното бъбречно заболяване засяга обема и концентрацията на течности и електролити в тялото, което създава прекомерно налягане върху артериите, причинявайки хипертония.

 

Диабет

 

Диабетът увеличава риска от хипертония. Това отчасти се дължи на ефекта на диабета върху бъбречната функция, но хората с диабет обикновено развиват хипертония, преди да има измеримо въздействие върху бъбреците.

 

Хормонални нарушения

 

Заболяване на щитовидната жлеза, надбъбречната жлеза и хипофизата предизвикват хормонални колебания, които водят до промени в кръвното налягане, като хипертонията е един от честите резултати от тези състояния.

 

Сънна апнея

 

Сънната апнея е свързана с хипертонията, въпреки че механизмът не е напълно изяснен. Смята се, че сънната апнея може да бъде проява на други сърдечносъдови заболявания в допълнение към хипертонията и е възможно да доведе до сърдечносъдови заболявания сама по себе си, което води до цикъл от реакции.

 

Медикаменти

 

Редица лекарства могат да допринесат за хипертония, включително кортикостероиди, орални контрацептиви, някои деконгестанти, лекарства, съдържащи кофеин и много други. Като цяло, най-добре е човек да проверява листовките на медикаментите, за да види дали хипертония е един от страничните ефекти на лекарствата, които приема, особено ако вече е налице хипертония или ако пациентът е изложени на повишен риск от нея.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Health Statistics. Hypertension
2. Nwankwo T, Yoon SS, Burt V, Gu Q. Hypertension among adults in the United States: National Health and Nutrition Examination Survey
3. Konecny T, Kara T, Somers VK. Obstructive sleep apnea and hypertension: an update. Hypertension
4. Aronow WS. Drug-induced causes of secondary hypertension. Ann Transl Med.
5. Verywell Health. Causes and Risk Factors of Hypertension