Рискови фактори за язва на дванадесетопръстника

Някои фактори могат да влошат или забавят заздравяването на язвите, тъй като правят средата в стомаха по-кисела:

  • Тютюнопушене;
  • Прекомерна консумация на алкохол;
  • Стрес

При някои хора начинът на хранене може да влоши симптомите:


  • Напитки: чай, мляко, газирани напитки;
  • Мазни храни, включително шоколад и колбаси;
  • Подправки: черен пипер, синапено семе и индийско орехче;
  • Някои лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства, кортизон, бифосфонати - използвани за остеопороза, калиев хлорид.

Може ли да се консумира люта храна?

Отдавна пациентите с язва на стомаха или дванадесетопръстника се съветват да не консумират люти чушки, защото могат да влошат болката им.

 

Изглежда обаче проучванията показват, че лютите чушки не причиняват допълнително увреждане на храносмилателния тракт.

 

Всъщност, те могат да имат защитен ефект.

 

Използването на лют червен пипер като подправка, дори в големи количества, не влошава язвите.

 

Въпреки това трябва да се внимава с добавките, съдържащи капсаицин - веществото, което придава на чушките лют вкус и други концентрирани продукти, които може да съдържат много по-високи количества капсаицин от храната.

 

Как да предотвратим появата на язва?

Важно е правилното използване на нестероидни противовъзпалителни средства - НСПВС.

 

В противен случай те могат да причинят киселини или дори пептична язва, чийто първи симптом може да бъде кървене.

 

Чувствителността към тези лекарства е различна при всеки човек, в зависимост от възрастта, дозата и продължителността на употреба, наред с други фактори.

 

При необходимост от прием на противовъзпалителни средства, е важно да се спазва препоръчителната дозировка и продължителността на лечението.

 

НСПВС не трябва да се приемат повече от няколко седмици без лекарско предписание.

 

Могат да се приемат противовъзпалителни средства заедно с антиацидни средства, които предотвратяват киселините, или с цитопротектори.

 

Противовъзпалителните средства са разделени на 2 основни категории - класически  и коксиби.

 

Последните имат по-специфично действие и се свързват с по-малък риск от неблагоприятни ефекти върху стомаха.

 

Бифосфонатите са лекарства за лечение на остеопороза, които понякога могат да причинят язви.

 

В момента все още няма начин да се предотврати инфекцията с Helicobacter pylori.

 

Как да облекчим симптомите на язва?

  • По-често хранене с по-малки порции;
  • Бавно хранене и внимателно дъвчене на всяка хапка;
  • Редовното хранене, за да се избегне болката при празен стомах;
  • Избягване на приема на вода по време на хранене;
  • Избягване на хранене преди лягане;
  • Отказ от тютюнопушенето, тъй като употребата на тютюн забавя и дори може да предотврати заздравяването на лезии на стомашната лигавица;
  • Справяне със стреса, въпреки че стресът не причинява язва, се смята, че той е значителен утежняващ фактор. 

Кои храни да избягваме при язва?

  • Алкохол;
  • Чай;
  • Мляко и млечни продукти;
  • Шоколад;
  • Газирани напитки;
  • Подправки - черен пипер, синапено семе, индийско орехче;
  • Храни с високо съдържание на мазнини - засилват болката.

Приемът на някои билки не е подходящ при язва.

 

Дяволският нокът например е противопоказан при язва на стомаха или дванадесетопръстника.

 

Консумацията на кисело мляко и мед, от своя страна, допринася за заздравяването на гастродуоденалните язви.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=ulcere-gastroduodenal-pm-traitements-medicaux-de-l-ulcere-de-l-estomac-et-de-l-ulcere-duodenal