Остеопорозата не е нещо, което се случва от днес за утре. Тя е хронично и прогресивно заболяване, типичен пример за онази група от „уроци“ на живота – където засятото на младини ще жънем на старини. В действителност начинът на живот до 30-годишна възраст има голямо значение за това ще имаме ли остеопороза на 70 години.


Тя е най-честото метаболитно костно заболяване, може да причини опустошителни поражения връху здравето, психиката, както и на цялото общество, защото нейното широко разпространение я прави социално-значимо заболяване – струващо човешки и финансови загуби.


Независимо от всичко това, тя все още често е подценявана и не се лекува адекватно. Това от части се обяснява с факта, че преди да се появи с костни фрактури, обикновено е „тиха“, няма симптоми и трябва да се търси насочено, за да бъде открита навреме.


 

Какво представлява остеопорозата?

Най-общо остеопорозата се представя чрез понижена костна плътност, влошена микроархитектоника на костното вещество и от там – повишена чупливост на костите и по-голям риск от фрактури.


От по-широка гледна точка остеопорозата не е точно заболяване, а състояние на дегенерация, една от многото прояви на стареенето и за това в костите на всеки човек, достигнал определена възраст, могат да се открият остеопоротични прояви.


Остеопорозата е два основни вида:

  • Първична – свързвана именно с описаното стареене, както и с менопаузата;
  • Вторична – тя се развива след продължително системно лечение с кортикостероиди, антиконвулсанти, диуретии, хепарин, циклоспорин А, интоксикация с витамин D, както и при някои заболявания, причиняващи малабсорбция и понижени нива на половите хормони.

Най-много се говори за постменопаузната остеопороза и в действителност, намалението на естрогените причинява това състояние. Но около 3 % от тези жени са бързо губещи костна маса и те са най-застрашени от болестта.

 

Защо пубертетът е определящ?

Костите са динамична тъкан, в която непрекъснато и едновременно протичат процеси както на костообразуване, така и на костна резорбция. Те обикновено се намират у младите здрави хора в баланс, зависещ от храненето и физическата активност.


В периода на растеж тези процеси са така организирани, че костната плътност постепенно нараства, достигайки своя максимум около 30-годишна възраст.


Генетичната предразположеност отговаря за 60-80% от максималната възможна костна плътност. Останалите фактори са свързани с храненето, злоупотребата с алкохол и тютюн, движението и хормоните. До достигане на пубертета особено значение за това имат щитовидните хормони.


Значителен процент от костната плътност се постига именно по време на двугодишния период на усилен растеж на височина в пубертета. За това и пубертетната възраст се счита за критичен период в достигане на оптимална костна маса. Естрогенният дефицит през това време има важно значение за проява на остеопороза в бъдеще.


Ако растящият организъм не се снабдява с достатъчно градивни елементи за костите по време на пубертета – периодът на най-активно образуване на костна маса – няма как в бъдеще да компенсира този пропуск.

 

NEWS_MORE_BOX

При кои хора рискът е по-висок?

  • Всички над 65-годишна възраст;
  • Всички с родственици, засегнати от остеопороза;
  • Жените с ранна менопауза – преди 45 годишна възраст;

Колкото повече време костите са изложени на действието на естрогена, толкова по-добре. В този ред на мисли както ранната менопауза (естествена или не), така и късната поява на менструация са рисков фактор. В това число се включват и продължителните периоди на аменорея.

  • Болните със синдром на малабсорбция – често това са хора, страдащи от чревни заболявания като болестта на Крон;
  • Болни на продължително лечение с описаните по-горе лекарства, причиняващи вторична остеопороза.

По-добре късно, отколкото никога

Годините няма как да се върнат назад, но дори и при вече развита остеопороза или патологични фрактури, има какво да се предприеме.


Спазването на подходящ хранителен и двигателен режим има благоприятен ефект върху остеопорозата. Пациенти споделят, че при придържане към препоръките имат подобрение и в болките. При нужда лекарят може да препоръча и медикаментозна терапия.


Редовното измерване на костната плътност се препоръчва на всички жени над 65-годишна възраст и на всички мъже над 70-годишна възраст.