Съществуват много видове и форми на артрозата, така че не е учудващо, че около нея има много митове, някои от които са много по-известни, отколкото фактите за нея. Нерядко, обаче, митовете могат да бъдат опасни.

 

Кои са най-опасните митове за артрозата?


 

Мит  1:  артрозата е неминуема част от остаряването

 

Мисълта, че болката във всички стави в тялото е неизбежна част от напредналата възраст, е несъмнено най-разпространеният мит за артрозата. Въпреки че честотата й наистина нараства с възрастта, това се дължи на износването на ставите и е свързано с другия голям мит за артрозата.

 

Мит  2: артрозата не може да бъде предотвратена

 

Истината е, че много малко от формите на артроза са строго генетично предопределени като артрозата в пръстите на ръцете. За останалите форми има голям брой фактори, както генетични, така и негенетични. Върху последните може активно да влияем, като по този начин минимизираме риска от поява и прогресия на артрозата.

 

Най-важните от тези фактори са:

 

  • Затлъстяване - то силно повишава риска от развиване на остеоартрит. Колкото по-тежко е тялото, толкова по-голям е натискът, който то оказва върху ставите. Свалянето на дори няколко килограма оказва силен положителен ефект върху тазобедрените и коленните стави.
  • Травма или претоварване на ставата – елитните спортисти и работниците, извършващи тежък физически труд, са изложени на най-висок риск от артроза. Ключът към превенцията е предпазване от травми и правилно извършване на движенията, което намалява натиска и износването на ставния хрущял. При силовите спортове е особено важно натоварването да се увеличава плавно и в рамките на достатъчно продължителен период от време.
  • Отслабването на мускулите също е рисков фактор за появата на артроза, най-вече като допринася за по-лесното травмиране на съответните стави. Това важи особено за колянната става, която се поддържа от четириглавия бедрен мускул.

 

NEWS_MORE_BOX

Мит  3: Човек не може да бъде физически активен при артроза

 

Не само, че физическата активност е възможна, тя е силно препоръчителна. Подходящите упражнения понижават болезнеността в засегнатите стави, увеличават подвижността и стабилността им. За да бъде извличан максимумът от ползите на физическата активност при артроза е необходимо изготвянето на оптимална за всеки отделен случай програма. Независимо от индивидуалните особености, резките движения и подлагането на ставите на силен натиск са строго противопоказани.

 

Мит  4: артрозата не е сериозен медицински проблеми

 

Артрозата е потенциално инвалидизиращо заболяване. Много хора като че ли се примиряват с артрозата или я приемат. Целта на съвременната медицина е да я направи неприемлива.