Изразът „пази го като очите си“ не е случаен, защото зрението е едно от най-ценните блага, с които разполагаме. То е строго координирана система от оптични и пречупващи среди, възприемащи и интерпретиращи клетки. Позволява ни да опознаем както опасностите, така и прелестите на заобикалящия ни свят.


Според Световната здравна организация (СЗО) 161 млн. души по света са засегнати от влошено зрение, 37 млн. от които – от абсолютна слепота, а други 153 млн. имат ограничено зрение поради некоригирани рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство и астигматизъм.


Както в повечето лоши класации, и тук развиващите се страни са водещи – в тях попадат 90% от случаите на ограничено зрение и слепота. Освен главните причини за това, голям дял там заемат и нараняванията на роговицата и инфекциозните и паразитни заболявания.На фона на тези обезпокоителни данни изпъква обнадеждаващата информация, че 75% от слепотата сред възрастните може да бъде избегната чрез превенция и профилактика. Ето защо трябва винаги да сме „нащрек“ за издайническите симптоми, които дават крадците на зрението!

1. Катаракта

С изключение най-развитите страни, където хирургията по повод катаракта е широко достъпна, това състояние остава водеща и коригируема причина за загуба на зрението.


Причини за нея могат да бъдат травми или лъчеви увреждания – инфрачервени, рентгенови и ултравиолетови лъчи – както има и случаи на вродена катаракта. Сред рисковите и утежняващи фактори се нареждат още диабет, хипертонична болест, затлъстяване, тютюнопушене, продължителна употреба на кортикостероидни медикаменти и др.


Най-често обаче е старческото помътняване на лещата. То е израз на комбинираното действие между дегенеративните процеси, свързани с остаряването на организма и това на вредните фактори. Лещата се изхранва от очната течност и промени в нея (дължащи се на промени в състава на кръвта) много лесно причиняват помътняване.


Възможно е да се прояви още през четвъртата декада, а ранните симптоми може да включват:

  • Диплопия или дори полиопия – това означава един предмет да изглежда като два и дори много такива. Дължи се на появата на мътнини в лещата, които могат многократно да отразяват наблюдавания обект.
  • Миопизация на зрението – то сякаш става по-късогледо – набъбването на лещата увеличава пречупващия ѝ индекс и за кратко време зрението за близко разположени предмети се подобрява. Краткотраен и подвеждащ симптом!
  • Замъглено зрение – освен това, цветовете не са толкова ярки, колкото преди, а светлината и отблясъците са по-заслепяващи.

2. Глаукома

Тя е невродегенеративно заболяване с не напълно изяснени рискови фактори и генеза. Причинява увреда на зрителния нерв и ретината. Характерно за нея е, че каквото е откраднала не връща – прогресията ѝ може да бъде стационирана и/или предотвратена, но отнетото до момента зрение не може да бъде възстановено.

 

NEWS_MORE_BOX


При липса на редовни контролни прегледи е рядкост човек сам да си даде сметка, че има нарушение на зрението, защото в началото обикновено се засягат най-периферните части от зрителното поле. Всеки с близък, засегнат от глаукома, трябва регулярно да се проследява.


Най-често нейна първа проява е глаукомният пристъп – ще се познае по-силната болка в окото и главата, поява на кръгове като дъга около ярките източници на светлина, повръщане, зачервяване на окото и влошено до изгубено зрение. 


При такъв пристъп важно е веднага да се потърси помощ от специалист офталмолог и да се предприемат всички мерки – медикаментозни и/или оперативни – за да се предотврати бъдещо влошаване на зрението.


3. Диабетна ретинопатия


Тя обикновено се развива при пациенти с давност на диабета от 10-15 години. Захарният диабет причинява микроангиопатия на малките кръвоносни съдчета, изхранващи ретината. Краен резултат е хипоксия на ретината (не ѝ се доставя достатъчно кислород) и разрастване на нови кръвоносни съдове, които съдружно увреждат зрението.


Тук профилактиката трябва да започне преди появата на симптоми – всеки, боледуващ от диабет, е препоръчително ежегодно да минава на профилактични прегледи. Влошаването на зрението много зависи от общото състояние и добрия контрол на заболяването.