Конюнктивитите са голяма група възпалителни заболявания, които могат да се появят в резултат на различни причинители - инфекциозни или неинфекциозни. Този вид патология е много често срещана и обикновено е с благоприятна прогноза. Въпреки това те не са за подценяване, тъй като в някои редки случаи биха могли да доведат до трайно засягане на зрението.

 

Независимо от причината за възникналото възпаление симптоматиката им е сходна. Тя включва инекция (хиперемия), хемоза (оток), патологична секреция, която може да бъде водниста, мукоидна, мукопуролетна, пурулентна и хеморагична.


 

В някои случаи могат да се образуват и фоликули, които представляват овални или кръгли струпвания от лимфоцити, както и грануломи, цикатрикси и други. Субективните оплаквания на пациентите са сълзене, парене, чувство за песъчинки и чуждо тяло в очите, непоносимост към светлина, оток по клепачите и сутрешното им слепване от появил се секрет.

 

Неинфекциозните конюнктивити могли да бъдат свързани със синдроми, различни кожни, автоимунни и мукозомембранни заболявания, както и да бъдат лекарствено-асоциирани.

 

Въпреки това, най-често срещаните неинфекциозни конюнктивити са алергичните. Тяхната честота значително нараства, заради нарастващия контакт на хората с различни алергени от околната среда. Повечето форми на алергичен конюнктивит са резултат от реакции на свръхчувствителност тип 1 и тип 4.

 

Алергичните реакции от тип 1 са IgE медиирани реакции от бърз тип. При тях има предварителна сенсибилизация на организма към определен антиген, в резултат на която титъра на IgE антителата се повишава. При последващ контакт с алергена, той се свързва с антителата, което води до образуването и отделянето на биологични проинфламаторни медиатори. Настъпва възпалителна рекация с вазодилатация, повишена съдова пропускливост, хиперсекреция на слузните жлези, оток, хиперемия и други.

 

При клетъчно медиираната цитотоксичност - реакция със забавена свръхчувствителност (тип 4), обикновено симптомите се проявяват около 24 до 48 часа след контакт с алергена. Основна роля при този тип имунна реакция имат CD4+ T-лимфоцитите, които синтезират и отделят множество медиатори водещи до появата на възпалителен процес.

 

Характерен симптом при алергичните конюнктивити, който може да бъде от полза за отдиференцииране на причината за поява на заболяването е сърбежът. От огледа на пациента често се забелязва воднист секрет, получен в резултат на серозна ексудация и повишено рефлекторно сълзене. Освен това регионалните лимфни възли обикновено не са увеличени, което също би могло да помогне за отдиференцииране на причината.

 

Алергичните конюнктивити са група заболявания, които биха могли да протекат по различен начин - различна продължителност и характерна периодичност.

 

Острият алергичен конюнктивит е често срещано състояние, при което се наблюдава наличието на екзогенен причинител. Той може да бъде два основни вида - сезонен или целогодишен, които се различават в зависимост от времето на обостряне на симптомите.

 

Сезонният алергичен конюнктивит се проява в определени периоди от време през годината - пролетта и/или лятото. Това се дължи на появата на типичните за тези сезони алергени, през пролетта - дървесни полени, и през лятото - тревни полени. В зависимост от географските ширини, в които живее пациентът, алергените биха могли да се различават. Характерно при този вид конюнктивит е липсата на симптоматика през по-студените сезони, дължащо се на намаленото разпространение на алергените във въздуха.

 

Целогодишният алергичен конюнктивит не се различава по вида на симптомите от сезонния, а по тяхното персистиране през цялата година. За това състояние са характерни периоди на обостряне и затихване, като в много случаи симптомите са най-изявени през зимните сезони.

 

Целогодишният алергичен конюнктивит протича по-леко и като цяло се среща по-рядко. Най-честите причинители са домашният прах, домашните кърлежи от рода Dermatophygoides, плесените и фунгите в дома. Контактът с животни и различни продукти на тяхната жизнена дейност може да бъде причина за засилване на очната симптоматика. Тяхната козина и десквамираният повърхностен епител биха могли да доведат до алергизиране.

 

Контактият алергичен конюнктивит е друга форма на състоянието, която протича по забавен тип - реакция тип 4, в която участват основно Т-лимфоцитите. Клиничната картина на тази форма на конюнктивит се проявява след 24-48 часа и включва силен сърбеж, инекция, оток на лигавицата, често има серозна секреция и фоликуларна или папиларна реакция. В много случаи има видими промени по клепачите, като оток, зачервяване или оформяне на болезнени рагади.

 

Причинителите на контактния алергичен конюнктивит могат да бъдат различни медикаменти за локално приложение в очите, козметични продукти, хранителни продукти и други.

 

Референции:

John F. Salomon, MD, FRDS, FRCOphth, “KANSKI’S Clinical Ophthalmology”, A Systemic Approach, Ninth Edition, Elsevier, 2021

проф. д-р Ива Петкова, д.м, доц. д-р Александър Оскар, д.м, “Учебник по Очни болести”, Медицинско издателство АРСО, София, 2021

доц. д-р Иван Иванов, дмн, "Разширен курс по офталмология", РИК “Симек” , София 2008;

https://emedicine.medscape.com/article/1191467-overview

https://eyewiki.org/Allergic_Conjunctivitis

https://www.aao.org/eye-health/diseases/pink-eye-conjunctivitis

https://www.aao.org/eye-health/ask-ophthalmologist-q/pink-eye-allergic-infectious