Първа част на материала

 

1.  Храни


 

Групата на хранителните алергени е много голяма.

 

Често срещани са алергиите към протеини в млякото и млечните продукти. Макар че те могат да се дължат на всеки един от десетките различни протеини в млякото, най-честа и практически най-значима е алергията към алфа-S1-казеинът. Структурата му показва видова вариабилност, поради което човек може да бъде алергичен към краве мляко, но не и към овче или обратното. Алергичната реакция към този протеин е типична – наблюдават се обрив, повръщане, диария и болки в корема.

 

Високото белтъчно съдържание на яйцата означава, че те съдържат голямо количество потенциални алергени. Тъй като белтъчният състав на жълтъкът и белтъкът е различен е възможно човек да бъде алергичен към жълтъка, но не и към белтъка, да бъде алергичен към белтъка, но не и към жълтъка или към двете. Хората, алергични към яйчни белтъци, трябва да избягват всички яйчни продукти, включително повечето ваксини, които се произвеждат в кокоши ембриони. Едва през последните години бяха създадени ваксини, които не включват кокоши ембриони в технологичния си процес и които могат да бъдат прилагани на хора с алергия към яйчни протеини.

 

Алергията към бобови растения също е често срещана. Най-често е налице алергия към фъстъци, но може да се наблюдава кръстосана чувствителност към различни бобови растения или дори между бобови и полен от други растения. Най-често алергията към бобови растения протича със сърбящ обрив. Той е по-характерен за алергията към соя и соеви продукти, отколкото за алергията към фъстъци.

NEWS_MORE_BOX

 

Може да се каже, че хранителните алергии са едни от най-лесните за предотвратяване, ако не и най-лесните. Тъй като човек е запознат с алергията си от ранна възраст е достатъчно да следи внимателно хранителния си прием и да избягва алергенните храни. Когато хранителната алергия протича тежко, лекарят може да препоръча носенето на автоинжектор – средство за самоинжектиране с животоспасяващо лекарство, в случай на неволен прием на алергенната храна.

 

2.  Лекарства

 

Почти всяко лекарство има потенциала да предизвиква алергични реакции. Практически най-голямо значение, обаче, имат бета-лактамите (към които принадлежат и пеницилиновите антибиотици), салицилатите (какъвто е и аспиринът) и сулфонамидите (широко използвани антибактериални, антидиабетни и диуретични лекарства). Симптомите на алергичните реакции към тях варират от леки и несериозни до тежки, потенциално жовотозастрашаващи състояния. Тежка алергична реакция на салицилатите е обострянето на съществуваща астма, поради което астматиците трябва да са много внимателни с приема на аспирин и други салицилати. При сулфонамидите е възможно развиване на синдром на Стивънс-Джонсън или токсична епидермална некролиза – две изключително сериозни състояния. Пеницилините обикновено са добре толерирани, в едва 0,5 - 1% от приемите се наблюдават алергични реакции, само малка част от които са сериозни.