В световен мащаб ракът е една от водещите причини за преждевременна смърт. Често онкологичното заболяване може да се развие без ясно изразена симптоматика. Но в голяма част от случаите при развитието на рак има предупредителни знаци. Колкото по-рано се забележат тези признаци и им се обърне внимание, толкова по-добри са шансовете за преживяемост.


Едни от най-често срещани ракови заболявания са - рак на пикочния мехур, рак на гърдата, рак на дебелото черво и ректума, рак на ендометриума, рак на бъбреците, левкемия, рак на черния дроб, рак на белия дроб, меланом, неходжкинов лимфом, рак на панкреаса, рак на простатата, рак на щитовидната жлеза.


Симптомите могат да варират при различните форми на рак. Освен това, някои видове рак, като този на панкреаса, може да не предизвикат симптоми веднага.Симптоми, на които трябва да се обърне внимание:

 

  • Отслабване

Тъй като раковите клетки атакуват здравите клетки, тялото може да реагира чрез загуба на тегло. Много хора неочаквано губят 10 или повече килограма преди диагностицирането на рака. Това може да е първият признак на онкологично заболяване.


Необяснимата загуба на тегло може да бъде причинена и от други здравословни състояния, като хипертиреоидизъм (състояние на повишена функция на щитовидната жлеза). Отслабването е най-забележим симптом при ракови заболявания на хранопровода, белия дроб, панкреаса и стомаха.

 

  • Треска

Треската е реакцията на организма към инфекция или заболяване. Хората, които имат рак, често имат треска като симптом. Обикновено това е знак, че ракът се е разпространил или че е в напреднал стадий.


Треската рядко е ранен симптом на рак, но може и да бъде, ако човек има злокачествено заболяване на кръвта, като левкемия или лимфом.

 

  • Кървене

Някои ракови заболявания също могат да причинят необичайно кървене. Например ракът на дебелото черво или ректума може да причини кървави изпражнения, докато кръвта в урината може да е симптом на рак на простатата или пикочния мехур. Важно е такива симптоми да бъдат съобщени на лекар.

 

Загубата на кръв може да бъде по-дискретна при рак на стомаха, тъй като е само вътрешно кървене и е по-трудно да се открие.

 

  • Болка и умора

Необяснимата умора може да бъде друг симптом на рака. Това всъщност е един от най-често срещаните симптоми. Умората, която не отминава, въпреки добрия сън, може да бъде симптом на основен здравословен проблем - ракът е само една възможност.


Умората е най-изявена при левкемия. Тя може да бъде свързана и с анемия при други видове рак.


В някои случаи ракът, който се разпространява или метастазира, може да причини болка. Например болката в гърба може да присъства при ракови заболявания на дебелото черво, простатата, яйчниците и ректума.