Болката, която се появява между гръдния кош и тазовата област, се означава като коремна болка. Тя може да бъде определена като спазъм, остра или хронична, внезапна или тъпа болка.

 

Най-честите източници на болка от органи, разположени в коремната кухина, включват черва (тънки и дебели), бъбреци, апендикс, далак, стомах, жлъчен мехур, черен дроб и панкреас.


 

Коремната болка може да бъде причинена от много състояния. Основните причини включват инфекция, необичайни израстъци, възпаление, запушване и чревни разтройства.

 

Спазмите, свързани с менструация, също са потенциален източник на болка в долната част на корема.

 

Други често срещани причини за коремна болка могат да бъдат запек или диария, гастроентерит, рефлукс на стомашни киселини (когато съдържанието на стомаха се върне обратно в хранопровода), повръщане или дори стрес.

 

Хроничните заболявания на храносмилателната система, също са една от основните причини за появата на хронична тъпа болка в коремната област. В тази група спадат гастроезофагеалната рефлуксна болест, синдром на раздразненото черво или спастично дебело черво ( разстройство, което причинява коремна болка, спазми и промени в движенията на червата).

 

Какви типове коремна болка може да има?

Абдоминалните болки могат да бъдат описани като локализирани, подобни на спазми или колики.

 

Локализираната болка е ограничена до една област на корема. Този тип болка обикновено показва проблем в точно определен орган. Най-честата причина за локализирана болка са стомашни язви (отворени рани по вътрешната обвивка на стомаха).

 

Болката, подобна на крампи, може да бъде свързана с диария, запек, подуване на корема или метеоризъм. Тази болка може да изчезне сама без специална терапия.

 

Такава болка при жените може да бъде свързана с менструалния цикъл, спонтанен аборт или репродуктивни усложнения.

 

Коликообразната болка е симптом на по-тежки състояния, като камъни в жлъчката или камъни в бъбреците.

 

Тази болка се появява внезапно и може да се почувства като силен мускулен спазъм.

 

Местоположението на болката в корема може да бъде „улика” за нейната причина. 

 

Болката, която е генерализирана в целия корем (не в една конкретна област), може да показва: апендицит, болест на Крон, травматично увреждане, синдром на дразнимото черво, инфекция на пикочните пътища или дори грип.

 

Болка в горната част на корема може да бъде причинена от: камъни в жлъчката, сърдечен инфаркт, хепатит или пневмония.

 

Леката коремна болка може да изчезне без лечение. Въпреки това е необходимо да посетите лекар и да му съобщите оплакванията си.

 

Незабавно потърсете лекарска помощ, ако болката е толкова силна, че не може да стоите неподвижно или трябва да се свиете на топка, или е така, която се е появила следствие на злополука.

 

Ако симптомите са в съчетание с кървави изпражнения, треска, повръщане на кръв (хематемеза), постоянно гадене и повръщане, пожълтяване на склерите на очите или кожата, може да подсказва наличие на сериозен проблем като перфорация на язва или перитонит.