Диарията – хлабава, водниста и евентуално честа дефекация – е често срещан проблем. За щастие обикновено е краткотрайна и продължава не повече от няколко дни. Но когато диарията продължава седмици, това показва, че има друг проблем. Ако имате симптоми на диария в продължение на седмици или по-дълго, може да страдате от състояние като раздразнено дебело черво или по-сериозно разстройство като персистираща инфекция или възпалително заболяване. 

 

Признаците и симптомите, свързани с диарията, могат да включват воднисти изпражнения, болка и спазми в корема, треска, кръв и слуз в изпражненията, подуване на корема и гадене.


 

Те могат да включват: 

 

  • Вирусни инфекции – вирусите, които могат да причинят диария са цитомегаловируси, вирусен хепатит и норовирус. Ротавирусът е честа причина за остра диария в детска възраст. Причинителят на COVID-19 също е свързан с прояви от страна на стомашно-чревния тракт като гадене, повръщане и диария.
  • Бактерии и паразити – когато пътувате в развиващите се страни, диарията причинена от бактерии  и паразити, често се нарича диария на пътешественика. Clostridium difficile е друг вид бактерия, която може да причини сериозни инфекции и да се появи след проведен курс с антибиотично лечение или по време на хоспитализация.
  • Медикаменти – много лекарства могат да причинят диария като страничен ефект. Антибиотиците унищожават както лошите бактерии, така и добрите, което може да наруши естествения баланс на бактериите в червата.
  • Непоносимост към лактоза – лактозата е дизахарид, който се съдържа в млякото и други млечни продукти. Непоносимостта към лактоза може да се увеличи с възрастта, тъй като ензима, който помага за смилането на лактозата намалява с годините.
  • Хирургични интервенции – операциите в коремната област или такива за отстраняване на жлъчния мехур понякога могат да причинят диария.

Диарията може да причини дехидратация, която да бъде животозастрашаваща, ако не се лекува. Дехидратацията е особено опасна при деца, възрастни хора и такива с отслабена имунна система.

 

Симптомите на тежка дехидратация при възрастни включват прекомерена жажда, сухота в устата, малко или никакво уриниране, слабост, замаяност, умора и урина с тъмен цвят.

 

Лечението на диарията е комплексно. Първата и ключова стъпка към терапията е рехидратация. Необходимо е приемане на 1,5-2 л течности, но на чести глътки в малки количества.

 

Ранното хранене намалява чревната пропускливост, причинена от инфекции, намалява продължителността на заболяването и подобрява хранителните резултати. Въпреки, че диетата BRAT (банани,ориз, ябълково пюре, препечен хляб) и избягването на млечни продукти обикновено се препоръчват, подкрепящите данни за тези интервенции са ограничени.

 

Противодиарииният агент лоперамид може да намали продължителността на диарията с един ден и да увеличи възможността за клинично излекуване. Комбинацията лоперамид/ симетикон е демонстрирала по-бързо и по-пълно облекчаване на острата, неспецифична диария.

 

Тъй като острата диария най-често се самоограничава и се причинява от вируси, рутинната употреба на антибиотици не се препоръчва. Освен това прекалената употреба на антибиотици може да доведе до резистентност, унищожаване на нормалната флора и удължаване на заболяването.

 

Смята се, че пробиотиците действат като стимулират имунната система и се конкурират за местата на свързване на чревните епителни клетки. Употребата им е свързана с намалена тежест и продължителност на заболяването.