Сезоните са свързани със специфични оплаквания. Докато през зимата се редим пред кабинетите на общопрактикуващите лекари заради грип и простудни заболявания, то лятото... Сякаш не се изчерпва само със стомашно-чревните инфекции, а, уж, е сезонът, който възприемаме като по-здравословен. Кои са най-честите инфекции, от които страдаме през лятото?

 


1.Гъбичните инфекции са едни от най-честите оплаквания при жените през летния сезон, по данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията. Поне ¾ от представителките на нежния пол поне веднъж в живота си изпитват неприятните симптоми на сърбеж, подуване на лигавицата на гениталиите, заради Candida през този сезон.
Гъбичките обичат влажната, топла среда, а през лятото със сигурност им я предоставяме щедро – плаж, мокри бански...
За да съкратите периода на инфекцията веднага с усещането за смъдене, вземете мерки и планирайте преглед. Болезненият коитус и уринирането също в повечето случаи се дължат на инфекции на гениталиите, в това число и гъбична. За микотичните е характерна промяна на влагалищния секрет – той наподобява на пресечено мляко или в него се откриват малки бели парченца.
За да не се стига въобще до оплаквания сменяйте банските със сухи веднага след къпане, избягвайте ползването на продукти за интимна грижа като спрейове, вагинални душове, интимни дезодоранти, пудри, съмнителни лубриканти.
Носете памучно бельо. В никакъв случай не предприемайте самолечение.
Ако сте склонни на инфекции и се боите отново от „гадните гъбички“ приемайте с храната си продукти, съдържащи лактобактерии. Следете на етикетите – не всяко кисело мляко ги съдържа.

2.

 

Като споменаваме гъбички, женската вагина не е единственото място, което обичат тези микроорганизми през лятото. Въпреки че от досадно парене между пръстите на краката представителите на силния пол се отплакват повече през зимата, сезонът на джапанките и чехлите също ги предразполага. Причините са многобройни. Предпочитате да носите затворени обувки дори и през лятото, но дори и леките гуменки и кечове в жегите запарват краката и поддържат кожата влажна. Проблемът е наличен и при всички масово носени евтини обувки от изкуствени материи, които също възпрепятстват циркулацията на въздуха и топлообмена на стъпалата, дори и да са по-отворени. През лятото много по-често стъпваме боси на повърхности, върху които стъпват и други, също боси... Ако и хигиената е лоша или се страда от висока кръвна захар, то инфекцията ни е „в кърпа вързана“ при този контакт със замърсената повърхност.
Какво помага в случая – не ходете боси, но това не означава с маратонки, а най-малкото с джапанки. Маратонките обувайте рядко, когато се налага, като моделът трябва да е съобразен със сезона, а памучните чорапи са задължителни.
В случай на оплакване – още при първото смъдене и парене приложете качествен продукт за локално приложение. В аптеките се предлагат достатъчно ефективни спрейове за целта. Колкото по-отрано ги „похванете“ гъбичките, толкова по-бързо ще ги забравите.

NEWS_MORE_BOX3.

 

През лятото зачестяват и оплакванията от уринарния тракт. Жените с цистит биха могли да споделят ценен опит. Въпреки че инфекциите на уринарния тракт са по-чести при нежния пол, заради анатомичната особеност  на долната половина на женското тяло, мъжете също не са застраховани. Да речем, заради това че не консумират достатъчно течности и не ходят често по малка нужда, заради недобра лична хигиена – понякога условията по време на лятната почивка са екстремни, обичайните условия на работа неблагоприятни, а най-вече заради палави секснавици...
В 80-90% от случаите инфекциите на уринарния тракт се дължат на Ешерихия коли (Escherichia coli), останалите 10-20% на стафилококи Staphylococcus saprophyticus, и едва около 5% на други грам-негативни микроорганизма като Proteus, Klebsiella, Citrobacter, Enterobacter и Pseudomonas spp., грам-позитивни като Enterococcus faecalis, които възникват най-вече вследствие на пренасянето им чрез екскрементите. Е, казахме го.