Обикновено не е възможно да се знае точната причина защо едни хора развиват рак, а други не. Но изследванията показват, че определени фактори могат да увеличат рисковете от злокачествените заболявания.

 

Рисковите фактори за развитието на рак включват излагане на химикали или други токсични вещества, както и възраст и фамилна анамнеза. Фамилната анамнеза за някои видове рак може да е признак за възможен наследствен синдром.


 

Повечето рискови фактори първоначално са идентифицирани в епидемиологични проучвания.

В тези проучвания учените разглеждат големи групи хора и сравняват тези, които развиват рак, с тези при които не се развива.

 

Тези изследвания могат да покажат, че хората развиващи злокачествено заболяване, са повече или по-малко склонни да водят определен начин на живот или да бъдат изложени на определени вещества.

 

Много проучвания сочат връзката между потенциалния рисков фактор и повишения риск от развитие на злокачествено заболяване. Когато стане ясен възможният механизъм, който може да обясни как рисковия фактор води до развитие на тумор, учените могат да бъдат по-уверени във връзката между двете.

 

Списъкът по-долу включва най-изследваните известни и предполагаеми рискови фактори.

 

1. Възраст

Напредването на възрастта е най-важният рисков фактор за злокачествените заболявания като цяло. Според най-новите статистически данни от програмата за наблюдение, епидемиология и крайни резултати на Националния институт по онкологични заболявания, средната възраст за поставяне на диагнозата е 66 години.

 

Но болестта може да се срещне във всяка възрастова група. Например ракът на костите се диагностицира най-често сред хора на възраст под 20 години. 10% от случаите на левкемия се срещат при деца и юноши, докато само 1% от злокачествените заболявания като цяло се диагностицира в тази възрастова група.

 

2. Алкохол

Приемът на алкохол увеличава риска от рак на гърлото, хранопровода, ларинкса, черния дроб и гърдата. Колкото по-големи количества алкохол употребявате, толкова по-висок е риска.

 

Лекарите съветват хората, които приемат алкохол, да го правят в умерени количества. Като умерен прием на алкохол се определя до едно питие на ден за жените и до две- за мъжете.

 

3. Хронично възпаление

Възпалението е нормален физиологичен отговор, който води до зарастване на увредена тъкан.

 

Възпалителен процес започва, когато увредената тъкан отдели химически вещества. В отговор белите кръвни клетки произвеждат вещества, които предизвикват делене и растеж на клетките, за да подпомогнат възстановяването на „дефекта”. След като раната се излекува, възпалителния процес завършва.

 

Хроничното възпаление може да бъде причинено от инфекции, които не изчезват, при необичайни имунни реакции към нормални тъкани или състояния като затлъстяване. С течение на времето, то може да причини увреждане на ДНК.

 

Например хора с хронични възпалителни заболявания на червата, като болест на Крон и улцерозен колит, имат повишен риск от поява на дебелочревен карцином.

 

Много проучвания са изследвали дали противовъзпалителните лекарства намаляват риска, но все още не е налице ясен отговор.

 

4. Хормони

Естрогенът е известен човешки канцероген. Въпреки, че има съществена физиологична роля както при жените, така и при мъжете, този хормон е свързан с повишен риск от поява на някои видове тумори.

 

Например приемcj на комбинирана хормонална терапия по време на менопауза (естроген + прогестин) може да увеличи риска от развитие на рак на гърдата. Монотерапията с естроген пък увеличава риска от рак на ендометриума и се прилага само при жени с хистеректомия.

 

5. Имуносупресивна терапия

Много хора, които получават трансплантация на орган, приемат лекарства за потискане на имунната система, така че тялото да не отхвърли органа. Тези имуносупресивни лекарства правят имунната система по-малко способна да открива и унищожава раковите клетки или да се бори с инфекциите, причиняващи рак.

 

Четирите най-чести ракови заболявания сред реципиентите са Неходжкинов лимфом, рак на белия дроб, бъбреците и черния дроб.