Зрението е едно от най-важните сетива на човека, благодарение на което той се ориентира в околната среда. Окото е сензорният орган, осигуряващ нормалния образ, който получаваме.

 

При нарушение в различните стуктури на окото, може да се предизвика замъглено или двойно виждане, а в някои по-сериозни случаи се стига до слепота.


 

Често срещано заболяване, което засяга зрението е макулната дегенерация, свързана с възрастта. Тя възниква в резултат на нарушения в макулата - зрителният център на окото.

 

При този вид увреда се засяга само централното зрение без изменения в периферните области.

 

Макулната дегенерация, свързана с възрастта може да бъде атрофична (суха) и ексудативна (влажна). Последната може да се получи в резултат на прогресия на по-често срещаната суха форма.

 

Атрофичната макулна дегенерация се появява, заради изтъняване на макулата с възрастта, което причинява постепенна загуба на зрението.

 

В световен мащаб една от най-често срещаните причини за загуба на зрение е катаракта (перде). Това представлява помътняване на лещата на окото, в резултат на което зрението се замъглява.

 

Нейното ефективно лечение включва хирургична интервенция, която се извършва по преценка на специалист.

 

Нормалните функции на окото могат да бъдат нарушени и в резултат на общи заболявания, какъвто е диабетът.

 

Захарният диабет засяга много хора и може да причини различни усложнения. Едно от тях е диабетната ретинопатия. Тя се получава в резултат на увреда на кръвоносните съдове на ретината с течение на времето.

 

В основата на заболяването стои нарушението на кръвно-ретинната бариера. Диабетната ретинопатия може да прогресира и да причини появата на тъмни, плаващи петна или ивици, а в по-сериозни случаи и до отлепване на ретината.

 

Друг вид заболявания, които могат да причинят намалено или изцяло загубено зрение са невродегенеративните заболявания, например глаукома.

 

Най-често този вид заболяване се предизвиква в резултат на повишено налягане на вътреочната течност, оказващо натиск върху зрителния нерв. Получават се характерни промени в зрителното поле на човека.

 

Съществуват и зрителни нарушения, които се срещат при малки деца. Страбизмът (кривогледство) е заболяване, което в много от случаите се забелязва лесно. То причинява изменение в зрителния образ.

 

Кривогледството може да бъде коригирано чрез очила, лещи, медикаменти или хирургична интервенция, според конкретния случай. Ако това състояние не се лекува при деца би могло да доведе до появата на амблиопия.

 

Амблиопията (мързеливо око) е нарушение, което се характеризира с намалено зрение, най-често на едното око. Това заболяване може и да не бъде придружено със страбизъм и да няма видими изминения. Най-често са засегнати децата.

 

При амблиопията мозъкът не възприема адекватно зрителния образ от засегнатото око. Има много възможни причини за появата на това заболяване, например рефракционна грешка или катаракта.

 

При навременно третиране на заболяването нормалното зрение се възстановява.

 

Лечението обикновено включва носене на превръзка върху доминиращото око или използване на капки за замъгляване на очите. След време проблемът се балансира и коригира. След отсраняването на проблема са препоръчителни редовните посещения при лекар специалист.

 

Профилактичните прегледи при офталмолог са изключително важни, особено за децата до 8-годишна възраст. Ако дадено заболяване се открие навреме, ефективността от лечението е по-голяма.

 

При някои терминални състояния, когато пациентът не е направил консултация след появата на неговите оплаквания, е възможна цялостната загуба на зрението.

 

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/eye-problems#tips-to-prevent-vision-loss