Какви са причините за подутия език?

Съществуват множество потенциални причини за подуването на езика. Те могат да бъдат изяснени, като травма или алергия, или неизяснени, които не е толкова лесно да бъдат определени веднага, например основно заболяване или нежелана реакция от лекарства. Някои причини могат да имат относително лек ефект, докато други са потенциално животозастрашаващи.

 


Познаването на причините за подуване на езика може да помогне за реагирането по подходящ начин и преценяването на това кога е време да бъде потърсена незабавна медицинска помощ.

 

Какви са симптомите на подутия език?

В зависимост от причината за подуването, едната или и двете страни на езика може да бъдат засегнати от отока. В някои случаи подуването може да попречи на храненето или говоренето.

 

Ако вкусовите рецептори са засегнати, това може да причини необичаен вкус в устата и дори сърбеж или болка.

 

Прогресивно влошаващият се оток може да блокира дихателните пътища, затова е важно да бъде потърсена медицинска помощ, ако човек открие, че се задъхва. В някои ситуации може да се наложи незабавно поставяне на тънка тръба (канюла) в трахеята (ендотрахеална интубация).

 

Бързото, силно подуване може да бъде признак на потенциално смъртоносна алергична реакция, известна като анафилаксия. Подуването на езика може да бъде придружено от подуване на лицето или устните, копривна треска, затруднено дишане, цианоза (синкав цвят на устните), гадене и повръщане. Ако отокът на езика е придружен от затруднено дишане, слюноотделяне или затруднено преглъщане е необходимо търсенето на спешна помощ.

 

Кои вещества причиняват подут език?

Много различни състояния могат да причинят подуване на езика.

 

Алергични реакции

 

Хранителните или химическите алергени са водещите причини за подуване на езика. Възможно е да възникне само лека алергична реакция, ако обаче подуването е резултат от анафилаксия, реакцията може да доведе до сериозно състояние. Симптомите на алергична реакция обикновено започват в рамките на минути или часове след влизане в контакт с алерген, като фъстъци, ядки, мляко, яйца, сусамово семе, риба и миди.

 

Все по-често се срещат реакции към ароматизатори, оцветители и химически добавки в паста за зъби, вода за уста, почистващи препарати за протези и други продукти за грижа за устната кухина.

 

Важно е да бъде отбелязано, че е възможно влизането в контакт с конкретен алерген да се е осъществявало много пъти в миналото без проблем, въпреки това алергичната реакция към веществото може да бъде проявена по-късно в живота.

 

Лекарства

 

Ангиоедемът представлява подуване под кожата, най-често поради алергия. След хранителни алергии, нежеланите лекарствени реакции са най-честата причина за ангиоедем на лицето, устните или езика, наблюдаван в спешните случаи.

 

Реакцията може да възникне в резултат от това, че тялото освобождава твърде много брадикинини, които представляват пептиди на имунната система, които обикновено са необходими за разширяване на кръвоносните съдове. Различни лекарства, които се отпускат с рецепта или без рецепта, могат да причинят този тип неалергично подуване на езика.

 

Инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE инхибитори), които често се предписват за понижаване на кръвното налягане, са най-чести причинители на ангиоедем на езика. Между 20 и 40% от посещенията в спешните отделения, свързани с ангиоедем от лекарства, са в резултат от ACE инхибитори.

 

В редки случаи други лекарства могат да причинят подуване на езика, включително антидепресанти, болкоуспокояващи като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) или лекарства, които се използват за лечение на висок холестерол.

 

Референции:
1. Long B, Koyfman A, Gottlieb M. Evaluation and management of angioedema in the emergency department
2. Harvard Health Publishing Harvard Medical School. Common blood pressure drugs can trigger rare allergic reaction
3. Cianferoni A, Muraro A. Food-induced anaphylaxis
4. Verywell Health. What Causes a Swollen Tongue?