Какво е основен метаболитен панел?

Основен метаболитен панел представлява кръвен тест, който измерва стойностите на няколко вещества, които естествено се съдържат в плазмата на кръвта. Това изследване дава информация за компоненти на кръвта като електролити, баланс на течности, нива на глюкоза и други показатели за здравето на даден пациент.

За какво се използва основният метаболитен панел?


Тестът измерва осем различни вещества в кръвния поток:

  • Електролити - въглероден диоксид, натрий, калий и хлориди. Тези електрически заредени минерали помагат за контролиране на баланса на киселините и основите и нивото на течностите в тялото;
  • Калций - това е основен минерал, който помага за правилното функциониране на сърцето, нервите и мускулите;
  • Глюкоза (кръвна захар) - основният енергиен източник на тялото;
  • Уреен азот в кръвта (Blood urea nitrogen, BUN) и креатинин - отпадъчни продукти, които бъбреците отстраняват от тялото.

Основният метаболитен панел може да бъде използван, за да бъдат проверени различни функции на организма, които включват:

Основен метаболитен панел е възможно да бъде назначен като част от редовния преглед. Даден пациент може също да се нуждае от този тест за проследяването на определени хронични проблеми, като бъбречно заболяване или високо кръвно налягане или при спешно състояние. Необичайни стойности на някое от осемте вещества, които измерва основният метаболитен панел, може да показва повишен риск от възникването на сериозен здравословен проблем.

В какво се състои подготовката за изследването?

Възможно е да се наложи въздържане от консумация на храна и прием на течности 8 часа преди теста. За да се улесни достъпа до мястото, където ще бъде извършена пункцията, пациентът е препоръчително да носи дреха с къси ръкави на уговорения час. Също така е необходимо информиране на лекаря за всички лекарства, които пациентът приема в момента, както и за всички негови скорошни или хронични заболявания.

Какво се случва по време на процедурата?

Основният метаболитен панел изисква вземането на кръвна проба. Лекар или медицинска сестра, ще вкара малка игла във вена на ръката на пациента. Кръвната проба се събира във флакон или епруветка, което обикновено отнема по-малко от 5 минути и може да причини леко усещане за парене. Взетата кръвна проба се изпраща в лаборатория за анализ.

 

След като специалистът вземе кръвната проба, той ще премахне иглата и може да постави малка превръзка или парче памук върху мястото на пункцията, за да спре всяко кървене. Рисковете при кръвен тест са минимални. Пациентът може да получи леки синини или слаба болка на мястото, където е била вкарана иглата, но тези оплаквания обикновено преминават бързо. Някои лица е възможно да почувстват прималяване за известно време след процедурата.

Какво може да показват резултатите при основен метаболитен панел?

Когато основният метаболитен панел покаже необичайни нива на някой от измерените показатели, това може да означава различни състояния, които включват:

  • Диабет;
  • Бъбречна недостатъчност;
  • Проблеми с дишането.

При необичайни резултати лекарят може да назначи допълнителни тестове, за да определи точната диагноза при дадения пациент и как най-добре да подходи при лечението.

 

Референции:
1. MedlinePlus. Basic Metabolic Panel (BMP)
2. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Blood Tests
3. American Board of Internal Medicine (ABIM). ABIM laboratory test reference ranges
4. Medical News Today. What to know about a basic metabolic panel (BMP)