Какво е имуносупресия?

Имуносупресия представлява състоянието, при което имунната система не функционира достатъчно добре, както би трябвало. Имуносупресията може да бъде причинена от определени заболявания, но също може да бъде предизвикана и от лекарства, които потискат имунната система. Някои медицински процедури също могат да причинят имуносупресия.


Имунната система се състои от клетки, тъкани и органи, които помагат на тялото да предотвратява инфекциите. Без достатъчно силна имунна система инфекциите могат да станат сериозни и дори фатални.Какви лекарства могат да предизвикат имуносупресия?

Съществуват редица медикаменти, които се приемат за намаляване на възпалението. Някои видове лекарства, класифицирани като имуносупресори, правят това чрез потискане на определени части от имунната система или на имунната система като цяло.


Имуносупресорите се използват за лечение на голямо разнообразие от възпалителни и автоимунни заболявания, както и за предотвратяване на отхвърлянето на тъкани при реципиенти на трансплантирани органи.


Кортикостероиди


Кортикостероидите, известни също като стероиди, са перорални, локални, инхалаторни или интравенозни лекарства, използвани за смекчаване на имунния отговор.

 

Тъй като стероидите намаляват възпалението, те се предписват за лечение на широк спектър от заболявания, като:

  • Алергии като контактен дерматит, алергичен ринит и анафилаксия;
  • Автоимунни заболявания като улцерозен колит и болест на Крон (Crohn);
  • Нарушения на кръвта като хемолитична анемия, лимфом и левкемия;
  • Хормонални нарушения като болестта на Адисон;
  • Възпалителни очни състояния като увеит и оптичен неврит;
  • Обструктивни респираторни заболявания като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ);
  • Ревматични заболявания като ревматоиден артрит и васкулит

Имуносупресията обикновено е свързана с дългосрочната употреба на високи дози кортикостероиди. Например, индуцираната от стероиди имуносупресия често се проявява с кандидоза (орална млечница) при хора, които използват инхалаторни стероиди.


Пациентите, които дългосрочно приемат преднизон (един от най-често предписваните кортикостероиди) са изложени на повишен риск от бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Дори когато се предписва в дози от 5 милиграма (mg), перорален преднизон може да увеличи риска от инфекция с 18% след една година и до 76% след 10 години употреба.


Химиотерапевтични лекарства


Химиотерапията се използва за свиване на раковите клетки и подпомагане на хората с рак да постигнат или поддържат ремисия.


Химиотерапевтичните медикаменти са насочени специално към клетките, които се възпроизвеждат бързо. Това обаче включва както раковите клетки, така и космените клетки, клетките на кожата и клетките на стомашно-чревния тракт. Увреждането на тези клетки може да доведе до често срещани странични ефекти, като загуба на коса, възпаление на лигавицата, гадене и повръщане.


Други бързо възпроизвеждащи се клетки са тези в костния мозък. Червеният костен мозък е отговорен за производството на кръвни клетки, които помагат в борбата с инфекцията. Потискането на костния мозък обяснява високия риск от инфекции при хора, подложени на лечение на рак.


Моноклонални антитела


Моноклоналните антитела представляват лабораторно произведени протеини, имитиращи естествените антитела, които тялото произвежда за борба с болестите. Тези лекарства се използват все по-често за лечение на различни заболявания, като:

  • Автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, улцерозен колит, болест на Крон и множествена склероза;
  • Ракови заболявания, като рак на гърдата, рак на мозъка, колоректален рак, неходжкинов лимфом и хронична лимфоцитна левкемия;
  • Вирусно-индуцирани нарушения, като прогресивна мултифокална левкоенцефалопатия и придобита (чиста) аплазия на еритроцитите (червените кръвни клетки)

Моноклоналните антитела могат също да бъдат използвани за предотвратяване на отхвърлянето на трансплантиран орган, като попречат на тялото да започне имунна атака срещу чуждите тъкани.


Тъй като моноклоналните антитела променят нормалната функция на имунната система, това може да доведе до дисбаланс в имунните клетки и повишен риск от инфекция. Всъщност някои видове моноклонални антитела са свързани с повишен риск от специфични инфекции.


Библиография:
1. Waljee AK, Rogers MA, Lin P, et al. Short term use of oral corticosteroids and related harms among adults in the

2. United States: Population based cohort study
3. Wu J, Waxman DJ. Immunogenic chemotherapy: Dose and schedule dependence and combination with immunotherapy
4. Salvana EMT, Salata RA. Infectious complications associated with monoclonal antibodies and related small molecules
5. Verywell Health. Immunosuppression: Causes and Risk Factors