Какво представлява псориазисът?

Псориазисът представлява широко разпространено хронично-рецидивиращо кожно заболяване, при което се появява обрив по кожата на тялото, ръцете и краката, и окосмената част на главата, както и причинява промени в ноктите. Възможно е възпалението да засегне и ставите, което може да доведе до болки в ставите и деформации.


При псориазис пациентите изпитват безсимптомни периоди на ремисия и периоди на обостряния, когато симптомите се връщат. Тъй като симптомите се появяват и изчезват, планът на лечение може също да се променя с времето.


 

Други фактори също могат да изискват промяна в лечението, например, когато пациентът спре да реагира на дадена терапия и тя трябва да бъде променена. Друг фактор може да бъде времето, тъй като симптомите на псориазис могат да се променят в зависимост от сезоните.


Какво е влиянието на сезоните върху симптомите на псориазис?

Въпреки че псориазисът може да присъства целогодишно, тежестта на симптомите му обикновено се проявява в зависимост от сезоните. Кожата обикновено се чувства по-добре при топлина и влага през топлите месеци. В борбата с прекомерната сухота и сърбеж през по-студените месеци може да помогнат кремове, мехлеми и лосиони за тяло. Те създават по-плътна бариера в кожата, което ѝ помага тя да не изсъхне. Други съвети включват:

 • Използване на овлажнител за въздух;
 • Избягване на носенето на дрехи от вълна и синтетични тъкани;
 • Обличане с памучни облекла;
 • Къпане с хладка вода

Когато времето е по-топло и по-влажно, симптомите на псориазис може да не са толкова агресивни, но все пак трябва да се вземат предпазни мерки, за да бъдат избегнати обостряния на състоянието. През по-топлото време е полезно:

 • Използването на слънцезащитни продукти;
 • Използване на репелент за насекоми;
 • Вземане на душ след тренировка и плуване

Стресът е един от най-честите причинители на псориазис. Поддържането на нивата на стрес под контрол е един от начините за намаляване на тежестта и честотата на обострянията на псориазиса.


Каква е терапията при псориазис?

Псориазисът може да бъде лек, умерен или тежък. Предписаното лечение се основава на тежестта на състоянието. Също така, тъй като псориазисът може да се промени с течение на времето, може да се наложи преминаване към нова терапия в даден момент.


Локалното лечение обикновено се използва първо при леки до умерени случаи на псориазис. Лечението включва - кортикостероиди, ретиноиди или инхибитори на калциневрин.


Ако локалното лечение не повлиява достатъчно симптомите, лекарят може да предпише перорални или инжекционни лекарства. Те включват биологични препарати, ретиноиди и имуносупресори.


Излизането навън в топло време помага за симптомите на псориазис. Това се дължи на излагането на ултравиолетови (UV) лъчи от слънцето.


За имитирането на тези положителни ефекти от слънцето, може да се препоръча фототерапия чрез соларни лампи. Важно е да се отбележи, че тези лампи се различават от тези, които се използват в солариумите. Това са специализирани лампи, които не съдържат никакви вредни UV лъчи. Фототерапията е особено полезна при по-тежки форми на псориазис, включително плакатен псориазис.


Също така може да се добави към лечението прилагането псоралени (които правят кожата временно чувствителна към UVА лъчите) или PUVA терапия, която представлява разновидност на фотодинамичната терапия, при която се използват нетоксични светлочувствителни съединения, които когато са изложени на светлина стават токсични за целевите злокачествени и други болни клетки и ги разрушават. Псоралените са съединения на растителна основа, които спомагат за абсорбирането на UV лъчите и така помагат по време на лечението на псориазис.


Как диетата може да повлияе на симптомите на псориазис?

Въпреки че няма диета, която да е доказано, че помага при псориазис, храненето с определени храни и избягването на други може да помогне при възпалението и може да намали честотата на обострянията.


Противовъзпалителните храни включват - риба, храни на растителна основа и здравословни мазнини като зехтин. Храните, които трябва да се избегнат, които увеличават възпалението, включват - червено месо, захар и преработени храни.


Някои навици в начина на живот също могат да доведат до обостряне на псориазиса, като - пушене на цигари, пиене на алкохол и липсата на физическа активност.


Кои заболвания обострят псориазиса?

Тъй като псориазисът е автоимунно заболяване, хората с това състояние са по-податливи на заболявания като обикновена настинка или грип. Възможно е да възникнат по-чести или тежки пристъпи в зависимост от това колко често се разболява пациента. Някои съвети за предотвратяване на заболявания включват:

 • Избягване на близък контакт с болни, ако е възможно;
 • Практикуване на добра хигиена, като често миене на ръцете;
 • Често използване на дезинфектант за ръце;
 • Набавяне на достатъчно сън по време на грипния сезон;

Ако пациентът се разболее, може да отнеме известно време за овладяването на симптомите на псориазис. Може също да се наложи временно да се спре приема на определени лекарства, като имуносупресори.


Също така е препоръчителен разговорът с лекар за евентуално приемане на антивирусен препарат за предотвратяването на влошаване на грипа. Препоръчително е и използването на противогрипната ваксина в началото на сезона.


Библиография:
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. Psoriasis
American Academy of Dramatic Arts. Are triggers causing your psoriasis flare-ups?