Общите причини за хрема включват настинка и алергии, но състоянието може да възникне вследствие и на други здравословни проблеми.


Хремата често отминава от само себе си. Необходимо е посещение при лекар обаче, когато секретът от носа има жълт или зелен цвят или хремата е придружена от болка.


Хормонални промени


Хормонален дисбаланс може също да причини възпаление и разширяване на кръвоносните съдове в носа, което води до неалергичен ринит. Това е възможно да се случи по време на пубертета, при прием на противозачатъчни хапчета или хормонозаместителна терапия. Назален антихистамин или физиологичен разтвор за нос може да облекчат симптомите.


Сух въздух

Сухият въздух не само изсушава кожата, но и може да изсуши лигавицата в носните проходи. Това нарушава баланса на течностите вътре в носа, причинявайки възпалителна реакция и предизвиквайки хрема. Това обикновено се случва в студено време или когато въздухът в дома е сух поради отоплението. За контролирането на сухия въздух в дома се препоръчва използването на овлажнител. Необходимо е също да се носи шал, който да покрива устата и носа при излизане на открито през зимата.


Полипи в носа

Полипите в носа представляват доброкачествени образувания на лигавицата на носа. Когато лигавицата се възпали, се отделя излишно количество секрет, водещо до хрема и постназална секреция. Други симптоми на назалните полипи включват:

 • Загуба на обоняние;
 • Налягане в синусите;
 • Хъркане;
 • Главоболие

Може да бъде предписан назален спрей, съдържаш кортикостероид, за свиване на полип, както и антибиотик за лечение на придружаваща инфекция на синусите. В зависимост от тежестта на състоянието, опция също е и операцията на синусите за премахването на образуванието.


Прекомерна употреба на назален спрей

Въпреки че назалните спрейове могат да намалят възпалението в носа, прекомерната им употреба може да има противоположен ефект и да влоши симптомите. Обикновено не трябва да бъде използван спрей за нос за повече от пет дни подред.

 

Използването на назален спрей в дългосрочен план може да доведе до хронични инфекции на синусите, които могат да предизвикат хрема. След спирането на използването на назален спрей, симптомите могат да се подобрят в рамките на няколко дни или седмици.


Респираторен синцитиален вирус (RSV)

Това е вирус, който причинява симптоми, подобни на настинка, както и инфекции в белите дробове и дихателните пътища. Респираторният синцитиален вирус засяга и деца, и възрастни. Инфекцията в дихателните пътища може да доведе до възпаление в носните проходи и хрема. Други често срещани симптоми включват:

 • Запушен нос;
 • Суха кашлица;
 • Нискостепенна треска (повишение на температурата, което не надхвърля 37.8˚С);
 • Възпалено гърло;
 • Главоболие

Лечението при инфекция с респираторен синцитиален вирус включва:

 • Прием на много течности;
 • Антипиретици (температуропонижаващи медикаменти);
 • Капки за нос с физиологичен разтвор;
 • Антибиотик, ако има бактериална инфекция

При тежки инфекции може да се наложи хоспитализация.


Пикантни храни

Пикантните храни също могат да причинят хрема поради форма на неалергичен ринит, свързан с усещането за вкус и мирис. Това състояние не се предизвиква от хистамини или алергени, а заради свръхстимулация на нервите в синусите, при хранене или вдишване на нещо лютиво.


Лигавицата погрешно възприема подправката за дразнител и преминава в защитен режим, като задейства носния канал да произведе допълнителни секрети за премахване на дразнителя. Това е временна реакция и хремата спира малко след хранене. Консумацията на храни с по-малко подправки може да помогне за предотвратяването на този ефект.


Дим

Димът е дразнител, който също задейства лигавицата на носа, като я кара да произвежда допълнително секрети. Възможно е да се появи хрема, ако човек е изложен на дим или се намира в стая с пушачи. В повечето случаи излизането от задимената зона спира тази реакция.


Бременност

Хормоналните промени по време на бременност също могат да доведат до повишено производство на секрети от носа и да предизвикат хрема. Смята се, че неалергичният ринит засяга около 20% от бременните жени. Всъщност, това е често срещан проблем сред жените по време на бременност.


Хрема може да се развие по всяко време на бременността, но симптомите обикновено изчезват след раждането. Повдигането на главата в леглото с около 30 градуса и правенето на леки до умерени упражнения може да помогне за подобряване на симптомите. Препоръчително е консултацията с лекар или фармацевт за антихистамини, които са безопасни за употреба по време на бременност.


Библиография:
Fried, M. P. Nonallergic rhinitis
Cruz AA, Popov T, Pawankar R, et al. Common characteristics of upper and lower airways in rhinitis and asthma
Sin B, Togias A. Pathophysiology of allergic and nonallergic rhinitis
Wallace DV, Dykewicz MS, Bernstein DI, et al. The diagnosis and management of rhinitis