Инфекциозните заболявания са една от областите на медицината, в които за последния един век е постигнат революционен напредък. Докато преди по-малко от 100 години повечето хора са имали познати или близки, отнети им от заразно заболяване, то днес на такова събитие в повечето случаи се гледа като провал и поражение на медицината.


Но постигнатите днес баланс и благополучие са крехки и зависят от действието – или бездействието – на всеки един човек в обществото. Пример за това са туберкулозата, сифилиса и гонореята – инфекции, чиято честота е претърпяла сериозно намаление към края на XX-ти век. Противно на очакванията обаче, случаите на регистрация на тези инфекции са силно зачестени през последните две десетилетия.

1. Туберкулоза


Страшната болест, отнемала живота на хиляди, днес вече може да се каже, че е под контрол - съществуват както ваксина, така и лечение – нещата изглеждат добре. В действителност обаче, лечението на туберкулозната инфекция е продължително и може да достигне до 2-годишен период. В страните от Африка и Азия, където заболяването е по-разпространено, съществува нарастващ проблем с антибиотичната резистентност на туберкулозната бактерия.


Междувременно ние се намираме в Европа, спазили сме имунизационния календар и считаме, че сме по-скоро недосегаеми от тази „отживелица“. Напротив, последните години се наблюдава ръст в заболеваемостта от нея в България.


Имунопрофилактиката силно намалява, но не елиминира напълно риска да се разболеем от туберкулоза. Ваксинацията ни осигурява защита от болестта в почти всички случаи, както и по-леко преболедуване, ако все пак се разболеем.


Значение има и не само дали ние сме ваксинирани, но и тези около нас. Ако се намираме в колектив, имунизиран и невъзприемчив на туберкулозната бактерия, дори и ние самите да не сме имунизирани, рискът да се срещнем с бактерията е много по-малък. И напротив, дори и имунизирани, в среда с възприемчиви хора при многократно излагане на бактерията има по-голяма вероятност да се разболеем. В този смисъл – колективният имунитет ни пази.


Ако имате оплаквания като кашлица за повече от две седмици, поддържане на висока субфебрилна температура продължително време, лесна умора и отпадналост е възможно да ви назначат изследване за туберкулоза – независимо дали е проведена ваксинацията.

2. Сифилис

Хронично инфекциозно заболяване, в основната част от случаите се предава по полов път. Оставено без лечение, в течение на годините то може да нанесе непоправими щети на вътрешните органи и нервната система. Предаден вътреутробно от бременната жена на развиващото се дете, той може да стане причина за ранен или късен вроден сифилис с различни по тежест усложнения за детето.


За сметка на това, сифилисът е както предотвратим, така и лечим. Употребата на презервативи почти напълно премахва риска от зараза. Лечението е лесно, бързо и достъпно, обещаващо пълно излекуване, ако е проведено в началните фази на болестта. Нанесените поражения върху органите не могат да се възстановят, но те настъпват дълго след началото на инфекцията.

 

NEWS_MORE_BOX


И още нещо – това не е болест, която ще се развие неусетно. Сифилисът има характерни прояви и симптоми, които е редно да накарат пациента да потърси лекарско съдействие. Само 24 часа след началото на лечението пациентът спира да бъде заразен.


От изложените факти става ясно колко неприемливо е днес да се стига до органна увреда или пък вътреутробна зараза на дете.


Обикновено първият израз на заразата се появява 20 до 40 дни след това в неболезнена язва на кожата близо до областта на инфекцията (най-често гениталиите) и подути лимфни възли.

3. Гонорея

Още една инфекция, предавана по полов път, напълно лечима с антибиотици, но и способна на тежки последствия, когато не е лекувана.


Най-често се проявява чрез гнойно течение – както при мъжете, така и при жените. Притеснителното е, че в немалък процент от случаите е възможно да протича безсимптомно, но безсимптомните носители са също толкова заразни. За това и тук се обръща особено внимание на профилактичните прегледи.


Бактерията на гонореята може да засегне всеки един отдел на репродуктивната система – както у мъжа, така и у жената – и да доведе до невъзможност за забременяване. Също така, при раждането на детето, ако майката има гонорея, у него има опасност от гноен конюнктивит.


Инфекцията с гонорея има потенциал и за разпространие по кръвта до различни вътреши органи, ставите, както и мозъка.