Случвало ли ви се е да изпитвате необясними болки в гръдния кош, които сякаш го стягат, „разхождат“ се по дължината на ребрата. Възможно е да рефлектират върху дишането, то да е затруднено, болезнено при вдишване, да се появи кашляне, задъхване. Понякога  болката изглежда все едно е сърдечна...


Как да не объркаме невралгичната болка със сърдечна например...
При невралгия възниква болка по хода на нерва. Когато засяга гръдния кош, болка се движи по нервите между ребрата. Тя може погрешно да се вземе от засегнатия за сърдечна без да е такава. По-силна болка може да се изпитва и в областта на стомаха, бъбреците и други органи, но при всички случаи страдащият проследява съзнателно или не движението на болката по хода на нерва. Една от особеностите при този вид болка е, че рефлектира върху свободното движение на тялото, извиване, обръщане, навеждане... Болката мени интензитета си, става по-силна или по-слаба. Невралгичната болка не се повлиява от приема на смазмолитици. Възможно е да се отчита и намалена чувствителност на кожата над засегнатите нерви.Защо се появява невралгията в областта на гръдния кош...
Невралгията възниква след травми или заболявания, които засягат междуребрените нерви. Докато произходът на невралгията вследствие на травма или изменения на гъбначния са разбираеми, следва да се има предвид че тя може да се появи и при остри форми на заболявания като вирусни инфекции, алергични процеси, в които е засегната периферната нервна система. Неочаквано, освен херпес зостер, настинката и като цяло спадът на имунната система, са сред най-честите причини за невралгия. 


Има заболявания и състояния, които предпоставят появата на невралгични симптоми. Такива са захарният диабет, дефицитът на витамини, заболявания, които рефлектират сериозно върху имунитета и доставянето кислород на нервите.Как се поставя диагнозата?
Лекарят е този, който може да определи характера на болката. Особено в случаите, когато болката наподобява сърдечна, силна е и се появява изведнъж, е по-добре да се извика бърза помощ пред обратната преспектива, това наистина да се окаже инфаркт на миокарда. Кардиограмата ще покаже дали има тревожни отклонения в работата на сърцето или трябва да се търси друга причина за произхода на болката. Възможно е да се наложат и други методи на изследване: рентгенография на гръдния кош, ядрено-магнитен резонас, кръвни лабораторни изследвания.
 


Терапията...
Лечението се определя според причината за произхода на невралгичната болка: остеохондроза, дискова херния, херпес зостер и т.н.


Назначават се лекарства, които да намалят силната болковата симптоматика, а при необходимост и физиотерапевтични процедури, рефлексотерапия, мануална терапия, лечебна гимнастика.


В повечето случаи се прилагат задължително локални обезболяващи и противовъзпалителни средства. По изключение, когато се касае за увреждания, засягащи структурата на гръбначния стълб, може да бъде препоръчано оперативно лечение.


За да се облекчи състоянието в периодите на силни болки се препоръчва постелен режим, като за предпочитане е да се лежи на твърдо легло.


Дори когато болката не е силна, но става част от живота на засегнатия, трябва да се направи консултация със специалист за откриване на произхода й и определяне на адекватна за случая терапия.