Възпаленото гърло и главоболието са често срещани симптоми, които могат да се появят едновременно, като при грип или алергии. Възпаленото гърло предизвиква болка или дразнене в гърлото, докато главоболието причинява болка или дискомфорт в областта на главата или лицето.

Какви са придружаващите оплаквания при възпаленото гърло?

Признаците и симптомите, които могат да придружават възпалено гърло, включват:


 • Чувствителни и увеличени лимфни възли на шията;
 • Зачервяване в задната част на гърлото;
 • Подути и зачервени сливици (лимфни възли в горната част на гърлото);
 • Бели петна или мехури по задната част на гърлото или сливиците;
 • Треска, кашлица или запушен нос;

Повечето болки в гърлото не са опасни, освен в редки случаи. Необходимо е търсенето на лекарска помощ, ако възпаленото гърло е придружено от:

 • Затруднено дишане или преглъщане;
 • Проблем с отварянето на устата;
 • Пресипнал глас.

Как може да се прояви главоболието?

Главоболието варира по локация, тежест и характеристики и се класифицира като първично или вторично главоболие. Първичното главоболие няма основна причина, докато вторичното главоболие възниква поради основно състояние или друг фактор (например нежелана реакция от прием на лекарства).

 

Два от най-често срещаните вида първично главоболие са:

 • Главоболието от тензионен тип, което причинява леко до умерено усещане за притискане или стягане около главата;
 • Мигренозното главоболие, което причинява пулсираща болка от едната или от двете страни на главата. Гадене или повръщане и чувствителност към светлина и звук също често присъстват при този вид главоболие.

Съществуват множество причини за възникването на вторично главоболие, а как се проявява то зависи от основната причина за него. Например, синусово главоболие се развива от възпаление, инфекция или структурна аномалия на синусите, като полипи (доброкачествени образувания) или кисти. Синусовите главоболия причиняват тъпа болка или натиск в областта на челото, бузите или зад очите. Болката често се влошава, когато пациентът се наведе напред или легне.

Какви са причините за появата на възпалено гърло и главоболие едновременно?

Няколко състояния могат да причинят както болки в гърлото, така и главоболие:

 

Вирусни инфекции
Следните вирусни инфекции могат да причинят както възпалено гърло, така и главоболие:

 • Обикновената настинка е възможно да бъде причинена от различни вируси, но в най-честия случай това са риновируси. Настинките обичайно са леки и продължават от три до седем дни;
 • Грипът причинява по-тежки симптоми от обикновената настинка, като мускулни болки и висока температура. Главоболието е много по-вероятно да възникне при грип, отколкото при настинка;
 • Мононуклеозата се причинява от вируса на Епщайн-Бар. Това е често срещано инфекциозно заболяване при юноши и млади възрастни и обикновено протича леко, въпреки че умората, свързана с мононуклеоза, може да бъде тежка;
 • Синузитът се развива поради подуване на лигавицата на носа и синусите (кухи пространства в лицевите кости) и най-често възниква поради вирусна инфекция. Свързва се с хрема и натиск в лицето.

Вирусните инфекции могат да причинят главоболие по няколко различни причини, например:

 • Запушването на носа и синусите може да доведе до синусово главоболие;
 • Възпалителното въздействие на вируса върху мозъка и нервната система може да причини главоболие, наподобяващо тензионно или мигренозно главоболие;
 • Излишното освобождаване на цитокини е изследвано като причина за главоболие при инфекции. Цитокините са малки протеини, които помагат на тялото да се бори с инфекциите. Някои цитокини насърчават възпалението, предизвиквайки неприятни симптоми като главоболие.

Бактериални инфекции
Някои бактериални инфекции причиняват възпалено гърло и главоболие. Стрептококовата инфекция на гърлото може да засегне сливиците. Среща се при до 30% от децата и 15% от възрастните с болки в гърлото. Бактериите от стрептококите от група A възпаляват сливиците, при което те стават червени, подути, чувствителни и понякога набраздени с гной (белезникаво-жълта течност). Освен възпалено гърло и други класически симптоми на стрептококова инфекция в гърлото като треска и увеличени лимфни възли на шията, може да се появи и главоболие, особено при деца.

 

Менингитът е възпаление на мембраните, покриващи главния и гръбначния мозък (менинги). Класически причинява треска, скованост на врата и главоболие. Менингитното главоболие е силно, усеща се в цялата глава и може да наподобява мигрена. Симптоми, подобни на настинка, като възпалено гърло или кашлица, също могат да се появят при менингит, понякога преди началото на главоболието. Тези подобни на настинка симптоми са по-характерни за вирусен, отколкото за бактериален менингит.

 

Алергичен ринит
Алергичният ринит представлява алергично възпаление на носната лигавица поради излагане на специфични алергени (безвредни протеини, към които имунната система може да реагира пресилено). Постназалната секреция (задна хрема) може също да причини възпалено гърло при алергичен ринит. Подуването и дразненето на гърлото може също да причини сърбеж в носа, очите и вътрешното ухо. Запушването на носа при алергичен ринит може да предизвика и главоболие. Понякога главоболието, свързано с алергичен ринит, имитира това на мигрена.

 

Референции:
1. Ceriani CE, Silberstein SD. Headache and rhinosinusitis
2. Centers for Disease Control and Prevention. About infectious mononucleosis
3. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Headache
4. Centers for Disease Control and Prevention. Strep throat: all you need to know
5. National Headache Foundation. Meningitis
6. Phu Do T, Remmers A, Schytz HW et al. Red and orange flags for secondary headaches in clinical practice