Какво представляват тонзилолитите?

Камъните в сливиците, известни също като тонзилолити, се образуват, когато хранителни остатъци, бактерии и мукус, които се улавят и натрупват в джобове (малки вдлъбнатини, понякога наричани крипти) в сливиците.

 


Сливиците, които са част от лимфната система, представляват малки образувания в задната част на гърлото, които играят роля в имунната система на тялото като го предпазват от чужди вещества, вируси и бактерии, които могат да бъдат вдишани или погълнати.

 

Понякога натрупванията от мъртви клетки, бели кръвни клетки и бактерии се насищат със слюнка и се калцират, това причинява образуване на камъни в сливиците, като те придобиват твърда структура и изглеждат бели на външен вид.

 

Твърди се също, че хората, които имат подобни на камък топчета в техните сливици, имат крипти на сливиците, зловонна миризма или хроничен казеозен тонзилит. Тонзилолитите обикновено са безвредни, но понякога могат да причинят дискомфорт, като възпалено гърло, усещане, че има нещо заседнало в гърлото, сухота в устата и лош дъх (халитоза).

 

Какви са симптомите на тонзилолитите?

Признак за наличие на камъни в сливиците е изкашлянето на материал, който е малък, твърд като камък и има лоша миризма. Камъните в сливиците варират от бял до жълт цвят. Тонзилолитите понякога могат да изглеждат като гной върху сливиците. Тези образувания невинаги е възможно да бъдат видени, докато не станат по-големи на размер.

 

Халитозата (лошият дъх), свързана с камъни в сливиците, понякога е тежка, тъй като е известно, че обичайната бактерия, която допринася за образуването на камъни в сливиците, произвежда сяра. Премахването или разместването на камък в сливиците понякога може да освободи неприятната миризма.

 

Какви са причините за възникването на тонзилолити?

Хронично възпаление може да причини образуването на крипти и фиброза (повишено разрастване на съединителна тъкан), което дава добра среда за образуване на камъни. Хората, които са претърпели тонзилектомия (отстраняване на сливиците), обикновено не развиват камъни в сливиците, дори ако част от тъканта на сливиците се възстанови.

 

Възрастта може да бъде фактор за риска от развитие на камъни в сливиците, като децата са изложени на най-малък риск от състоянието. При юношите и възрастните тонзилолитите са много по-чести отколкото при децата и се смята, че хроничното възпаление от инфекции на гърлото или ушите може да повиши риска от появата на камъни в сливиците.

 

В какво се състои лечението на тонзилолитите?

Използването на паста за зъби и вода за уста не е достатъчно, за да може човек да се отърве от лошия дъх, свързан с тонзилолити. Единственият начин да се излекува халитозата (лошият дъх) е да бъдат отстранени камъните в сливиците.

 

Лечение в домашни условия

 

Опитът човек да премахне сам камъните в сливиците може да доведе до изтласкването на камъните по-навътре в тъканта, причинявайки повече дискомфорт и проблеми.

 

Въпреки това, в някои случаи камъните могат да бъдат премахнати с водни иригатори (или зъбен душ). Доказано е, че тези устройства са полезни за премахване на част от камъните в сливиците. Въпреки това, не е общоприето, че камъкът бива напълно отстранен и все още е възможно да причинява симптоми, като лош дъх.

 

В допълнение към иригаторите, клечките за уши понякога се използват за отстраняване на камъни в сливиците. Необходимо е внимателното натискане с мокър памучен тампон на камъка и внимателно той да бъде отстранен. Не бива камъкът да бъде изтласкван с твърде голяма сила.

 

Не бива човек да се опитва да отстранява камъните в сливиците с остри предмети, защото можете случайно да повреди тъканта на сливиците, тъй като те са в непосредствена близост до главните кръвоносни съдове.

 

Лечение при специалист

 

Отърваването от камъни в сливиците може да бъде постигнато чрез процедура, наречена лазерна криптолиза чрез CO2 фракционен лазер. Рядко се налага тонзилектомия.

 

Докато тонзилектомията впоследствие ще премахне всички камъни в сливиците, наличието на тонзилолити обикновено не е достатъчно добра причина за хирургичното отстраняване на сливиците. Лекарят може да направи оценка на ползата спрямо рисковете, свързани с тонзилектомия за отстраняване на камъни в сливиците.

 

След като камъните в сливиците бъдат премахнати, повторната им поява може да бъде избегната чрез рутинна хигиена на устната кухина, която включва ежедневно изплакване на устата с топъл физиологичен разтвор. Водата за уста също може да бъде полезна за предотвратяване на образуване на камъни в сливиците.

 

Референции:
1. Yellamma Bai K, Vinod Kumar B. Tonsillolith: A polymicrobial biofilm
2. Cleveland Clinic. Are Troublesome Tonsil Stones Causing Your Bad Breath?
3. Wetmore RF. Surgical management of the tonsillectomy and adenoidectomy patient
4. Bamgbose BO, Ruprecht A, Hellstein J, Timmons S, Qian F. The prevalence of tonsilloliths and other soft tissue calcifications in patients attending Oral and Maxillofacial Radiology Clinic of the University of Iowa