Краката винаги са в контакт с гъбички и бактерии, причиняващи инфекции. Инфекциите на краката трябва да бъдат приемани насериозно. В най-добрия случай те предизвикват дискомфорт, а в най-лошия случай могат да бъдат фатални, но повечето гъбични инфекции на краката попадат някъде по средата на скалата. Поставянето на диагноза и правилното лечение могат да предотвратят сериозните последствия от инфекцията.

 

Обикновено имунната система се справя със своята задача да предотврати появата на гъбична инфекция на краката, въпреки това човек е уязвим, когато:


  • Имунната му система е отслабена;
  • Патогенът (организъм, причиняващ инфекция) е особено устойчив и заразен;
  • Целостта на кожата е нарушена, което осигурява лесен достъп на патогена до вътрешни структури.

Инфекциите на краката често са леки и може да бъдат лекувани в домашни условия. В по-редки случаи пациентите се нуждаят от по-агресивно лечение. Някои инфекции дори могат да предизвикат сериозни усложнения, които да доведат до хоспитализация.

 

Винаги е по-лесно да бъде предотвратена инфекция, отколкото да бъде лекувана. Инфекция на краката или ноктите е възможно да бъде развита поради престой в съблекалня или спа център. Гъбичките са особено устойчиви и могат да се развиват дори върху непокътната кожа.

 

Стъпалото, особено пространството между пръстите на краката, е идеална среда за гъбички, тъй като благоприятни условия за тях са влажни, омекотени тъкани. Гъбичните инфекции (микозите) на краката могат да бъдат продължителни и трудни за лечение, но те рядко са животозастрашаващи.

 

Гъбична инфекция на стъпалото (стъпало на атлет, tinea pedis)


Сърбящ, лющещ се обрив между пръстите на краката най-често е признак на стъпало на атлета (tinea pedis). Тази инфекция се причинява от няколко вида гъбички, включително тези, свързани с трихофития (състояние, причинено от гъбична инфекция, което причинява появата на малки кръгови отпечатъци върху кожата).

Гъбичките обичат влажна среда - фитнес зали, сауни и потни чорапи и обувки. Замърсените подове, кърпи или дрехи спомагат за лесното разпространяване на микозите.

 

Повечето случаи на гъбични инфекции могат да бъдат диагностицирани само по симптомите. По-сериозни или повтарящи се случаи могат да наложат изследване на материал от кожни лезии, който се събира чрез остъргване на кожата, с помощта на тъп скалпел. Леките случаи могат да бъдат лекувани с противогъбичен крем или спрей без рецепта. Сериозните или персистиращи инфекции може да изискват перорално противогъбично лекарство. Възможно е да бъде предписан тербинафин или итраконазол за период до шест месеца.

 

Гъбички по ноктите (онихомикоза)


Често срещана, бавно развиваща се гъбична инфекция под ноктите на краката се нарича онихомикоза. Тя е едно от най-честите заболявания на ноктите и засяга по различни данни до 10% от хората в различни възрасти. Симптомите включват:

  • Бяло или жълтеникаво оцветяване на нокътя;
  • Удебелени, лющещи се нокти;
  • Отделяне на нокътя от нокътното легло

Онихомикозата често придружава микоза. По-често се среща при хора с отслабена имунна система или периферно съдово заболяване (което нарушава притока на кръв към краката).

 

Тъканни култури от изрязани нокти могат да идентифицират специфичната гъбичка, която е причинила състоянието. Известно е, че онихомикозата е трудна за лечение. Това отчасти е така, защото кремовете за локално приложение не могат да проникнат в тъканта на ноктите. При онихомикозата пероралното противогъбично лечение има тенденция да действа най-добре, но може да отнеме до 12 месеца, за да израсне напълно нокът, който е здрав.

 

Референции:
1. Institute for Quality and Efficiency in Health Care: InformedHealth.org. Athlete's foot: Overview
2. Institute for Quality and Efficiency in Health Care: InformedHealth.org. Nail fungus: Overview
3. Verywell Health. Common Infections of the Foot