Кога се натрупва течност в ухото?

Събирането на течност в ухото възниква, когато Евстахиевата (слуховата) тръба, каналът, който обикновено отвежда течността от ухото в задната част на гърлото, бъде запушен. Това кара течността да остане в пространството на средното ухо зад тъпанчето.

 


Натрупването на течност в ухото се нарича серозен среден отит или среден отит с излив. Инфекциите на ушите, настинките и алергиите могат да причинят възпаление и блокиране на Евстахиевата тръба.

 

Какви са оплакванията при събиране на течност в ухото?

Симптомите на течност в ухото могат да бъдат леки или тежки. Възможните съпътстващи оплаквания включват:

 • Чувство на „запушване“ или „пълнота“ в ухото;
 • Засилваща се болка в ушите при смяна на надморската височина, невъзможност за "изпукване на ушите";
 • Звънене в ушите (тинитус);
 • Загуба на слуха или заглъхване в ухото;
 • Рядко проблеми с равновесието, които водят до чувство на замаяност или световъртеж (усещането, че всичко около човек се върти)

Ако даден човек е имал среден отит с излив преди, съществува по-голяма вероятност за повторно възникване на състоянието. Натрупването на течност при серозен среден отит не е заразно и не може да бъде предадено на други хора.

 

Инфекциите на средното ухо възникват, когато в средното ухо е проникнала бактерия или вирус. Малките деца може изобщо да нямат симптоми на течност в ухото. Ако болката в ушите на детето не е силна, неговите родители може дори да не осъзнаят, че има проблем. Възможно е да не бъде заподозряно наличието на течност в ухото, докато малкото дете не прояви признаци като проблеми с равновесието, забавяне на говора или затруднено чуване/издържане на преглед на ухото.

 

Какви са причините за наличието на течност в ухото?

Течността в ушите се причинява от някаква форма на нарушение на Евстахиевата (слухова) тръба. Често срещаните причини включват:

 • Алергии;
 • Настинка, инфекция или дори бременност;
 • Подуване на лигавицата на синусите, носни полипи, хронични болести на тонзилите и аденоидите или образувания, които блокират слуховата тръба (обикновено причинени от хроничен синузит);
 • Дразнители във въздуха като цигарен дим;
 • Увреждане от радиация при лечение на рак на главата и шията;
 • Баротравма на ушите (при бързи промени в околното налягане, например при летене със самолет или гмуркане);
 • Нарушения, които могат да възникнат при синдром на Даун или цепнато небце;
 • Рядко операции, при които е засегната Евстахиевата тръба

Всеки човек може да развие среден отит с излив. Въпреки това е много по-вероятно състоянието да се появи при деца, тъй като техните слухови тръби са по-малки от тези на възрастните. Евстахиевите тръби при децата също са разположени по-хоризонтално, отколкото при възрастните, което може да насърчи натрупването на течност в ухото.

 

Отит на средното ухо с излив е по-вероятно да възникне при възпалено гърло, инфекция на горните дихателни пътища или настинка. Смята се, че около 80% до 90% от децата изпитват епизод на среден отит с излив, преди да достигнат училищна възраст.

 

Понякога възпалението на средното ухо с излив не отминава дори след два или три месеца. В този случай лекарят може да препоръча хирургична процедура, известна като миринготомия. Тази операция включва поставяне на миринготомични тръби. Първо, хирургът прави малък отвор в тъпанчето, за да източи течността. След това в този отвор се поставя малка тръба, за да се предотврати натрупването на течност в бъдеще. След процедурата слухът на детето се възстановява, но са необходими от 6 до 12 месеца, докато тръбичките отпаднат сами.

 

Ушните инфекции могат да показват потенциални основни здравословни проблеми. Ако бъдат забелязани симптоми на среден отит с излив, трябва незабавно да бъде потърсена помощ от лекар. Необходимо е да бъде посетен лекар, когато:

 • Симптомите не изчезват след 24 часа;
 • Възрастта на детето е под шест месеца. В този случай трябва да бъде започнато незабавно лечение;
 • Детето се оплаква от непоносима болка в ушите;
 • Забелязване на течност или гной да изтичат от ушите на детето;
 • Детето изпитва проблеми със съня поради респираторна инфекция или настинка

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention. Antibiotic Prescribing and Use: Ear Infection
2. Agency for Healthcare Research and Quality. Otitis Media With Effusion: Comparative Effectiveness of Treatments
3. UTHealth Houston McGovern Medical School. Fluid in the Ear
4. American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery. Treating and managing ear fluid
5. Medline Plus. Otitis media with effusion