Тонзилектомията е медицинска процедура, при която оперативно се премахват сливиците. Процедурата се извършва под обща анестезия при деца и под локална анестезия при възрастни, при която се цели обезболяване на гърлото и стените на фаринкса. В миналото тази процедура е била рутинна и се е прилагала при възпаление и инфекция в сливиците – тонзилит.

 

В наши дни оперативното отстраняване на сливиците се извършва при много строги показания, които обикновено включват нарушения в дишането вследствие на уголемени сливици, както и при чести, рецидивиращи възпаления в сливиците – хроничен рецидивиращ тонзилит.


 

Тонзилектомията е средство на лечение в спешен порядък при условията на активно възпаление в сливиците, неповлияващо се от медикаментозно третиране. Обикновено времето за възстановяване след оперативната намеса е между 10 и 15 дни.

 

Кои са основните показания за извършване на тонзилектомия?

Тонзилектомия се прилага при чести рецидивиращи състояния на възпаления в сливиците, както и когато има чести стрептококови инфекции в гърлото и сливиците в продължение на една година, въпреки активно антибиотично лечение. Целта е да се предпази организма от усложненията на последващи инфекции, каквато е острият постстрептококов гломерулонефрит или развитието на ревматизъм.

 

Тонзилектомията е средство на лечение при абсцес на сливиците, неповлияващ се от антибиотично лечение или при невъзможност за дрениране на гнойната кухина. Също така това е средство за лечение при постоянен лош дъх или неприятен вкус в устата, вследствие на възпалени сливици. Оперативната процедура се извършва и с цел биопсия на туморни формации в гърлото и сливиците.

 

При деца сливиците често се премахват след вроденото им увеличение в размерите, което често води до нарушено дишане и задъхване, както и до състояния известно като сънна апнея.

 

Как се извършва процедурата?

Обикновено пациентите, поставени под обща анестезия, нямат възможност да разберат нищо от случващото се по време на операцията. Хирурзите отстраняват сливиците с помощта на скалпел или специален електронож, излъчващ високоенергийна топлина или ултразвукови вълни. Целта е да се осъществи внимателно отпрепариране на сливиците от стената на фаринкса и да се намали вероятността за постоперативно кървене и дискомфорт.

 

 

След тонзилектомия обикновено се изпитва болка в продължение на няколко дни. Тя е разположена най-често в гърлото, но може да се усеща по субективен път в ушите, шията или челюстите. Основното и най-важно след операцията е да се приема обилно количество течности, а храната да бъде воднисто-кашава, за да се преглъща по-лесно, така че да не се нарани фарингеалната стена.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Възможни са някои усложнения след оперативното отстраняване на сливици, които в съвременната хирургия са сведени до минимум, но въпреки това специалистите все още ги отбелязват като възможни в съвременните журнали по спешни ушни, носни и гърлени болести. Възможно е да се появи кървене след операцията, фебрилитет - повишаване на телесната температура при рецидив на инфекция в оперативната зона, тежка дехидратация на организма, ако пациентът не приема достатъчно течности в постоперативния период и затруднено хъркащо дишане през първата седмица от възстановяването, тъй като лигавицата в областта на екстирпираните сливици остава леко оточна, предвид хирургичното й манипулиране.