Какво представлява изследването на паратиреоиден хормон в кръвта?

Изследването на паратиреоиден хормон измерва количеството на паратиреоидния хормон (паратхормон) в кръвта. Това е важен тест, който служи за оценка на множество състояния, като нарушения, свързани с калция в тялото.

 


Паратиреоидният хормон (паратхормон, ПТХ, PTH) е вещество (полипептид), секретирано от паращитовидните жлези – четири малки жлези, намиращи се близо до щитовидната жлеза в шията.

 

Паратхормонът играе важна роля в регулирането на нивата на калция в организма, тъй като наличието на правилното количество калций е много важно за сърцето, нервната система и други части на тялото. Ако концентрацията на калций в кръвта стане твърде ниска или твърде висока, това може да причини сериозни здравословни проблеми, като ненормален сърдечен ритъм.

 

Когато паратиреоиден хормон се освобождава от паращитовидните жлези, хормонът работи като сигнал към различни части на тялото. Тези сигнали действат за увеличаване на количеството на калций в кръвта по редица различни начини. Например кара бъбреците да елиминират по-малко калций чрез урината, освен това кара повече калций да се абсорбира в червата.

 

При здрав човек ниското ниво на калций в кръвта предизвиква освобождаването на паратхормон от паращитовидните жлези, което повишава количеството на калций в кръвта. От друга страна, ако нивото на калций в кръвта на човек стане леко завишено, паращитовидната жлеза започва да отделя по-малко паратхормон, което спомага връщане на калция в кръвта в нормалните граници.

 

Кога е необходимо изследване на паратиреоиден хормон в кръвта?

Изследването на паратиреоиден хормон в кръвта е необходимо да бъде назначено, когато специалист има подозрения, че даден пациент е възможно да има проблем, причиняващ твърде голямо или твърде малко ниво на калций в кръвта. Такова притеснение може да възникне въз основа на оплакване, което пациент има, физикалния преглед или резултатите от предишен тест.

 

Например наличието на високи серумни нива на паратиреоиден хормон може да причини твърде повишени нива на калций в кръвта (хиперкалцемия). Това може да причини симптоми като прекомерна жажда, запек, болки в костите и камъни в бъбреците. Хората с необичайно нисък паратироеиден хормон може да имат твърде малко калций в кръвта (хипокалцемия). При такива пациенти може да се появят симптоми като изтръпване и мускулни крампи. Въпреки това, някои хора имат анормални нива на паратиреоиден хормон без никакви допълнителни оплаквания.

 

Наличието на твърде ниски или твърде високи нива на калций в кръвта може потенциално да бъде признак на основен медицински проблем, който трябва да бъде диагностициран и лекуван. Ако по някаква причина лекарят се притеснява, че нивото на калций в кръвта на даден пациент може да е намалено, обикновено се назначава изследване на паратиреоиден хормон в кръвта, заедно с други изследвания като кръвен тест за нивата на калций.

 

Състоянията с повишени серумни нива на калций в 90% от случаите се дължат на повишена секреция на паратиреоиден хормон (първичен хиперпаратиреоидизъм), но могат да се дължат и на злокачествени заболявания с метастази в костите, саркоидоза, интоксикация с витамин D, хипертиреоидизъм, болест на Адисон, имобилизация и др.

 

Състоянията, свързани с понижени серумни нива на калций могат да се дължат на понижена секреция на паратиреоиден хормон (хипопаратиреоидизъм) или друго заболяване, като – дефицит на витамин D, хронична бъбречна недостатъчност (ХБН), чернодробна цироза, нефрозен синдром, остър панкреатит, някои лекарства и др.

 

Проследяването на вече диагностицирани състояния е друга потенциална причина за назначаването на изследване на паратиреоиден хормон в кръвта. Например пациент със състояние, което засяга регулацията на калция (като тежко бъбречно заболяване), може да изисква извършването на кръвен тест на редовни интервали от време. Пациент, който е претърпял операция на паращитовидната жлеза (или на близките структури), също вероятно ще се нуждае от изследването. След операция на щитовидната жлеза, изследването на паратиреоиден хормон в кръвта може също да бъде използвано, за да се потвърди, че паращитовидните жлези не са засегнати и функционират правилно.

 

Референции:
1. Madkhali T, Alhefdhi A, Chen H, Elfenbein D. Primary hyperparathyroidism
2. Hakami Y, Khan A. Hypoparathyroidism
3. Fischbach FT, Fischbach MA. A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer
4. The American Association of Endocrine Surgeons. Parathyroid glands: frequently asked questions
5. American Association for Clinical Chemistry. Parathyroid hormone (PTH)