Какво представлява изследването на гастрин в кръвта?

Гастринът е хормон, произвеждан от "G-клетките" в частта на стомаха, наречена антрум на пилора (antrum pyloricum) или пилорна кухина, която представлява началният отдел на пилорната част на стомаха. Този хормон регулира производството на солна киселина в стомаха по време на храносмилателния процес. Изследването измерва количеството гастрин в кръвта, за да помогне за оценка на състоянието при хора с повтарящи се пептични язви и/или други сериозни оплаквания в областта на стомаха.

 


При консумацията на храна, антрумът се раздува, което стимулира освобождаването на гастрин. Гастринът от своя страна стимулира париеталните клетки да произвеждат стомашна киселина. Киселинността помага за смилането на храната и нейното повишаване в крайна сметка потиска освобождаването на гастрин. Тази система на обратна връзка обикновено води до ниски концентрации на гастрин в кръвта, особено на гладно. Редки състояния като G-клетъчна хиперплазия и гастриноми, включително синдром на Цьолингер-Елисон (Zollinger-Ellison), могат да причинят свръхпроизводство на гастрин и стомашна киселина. Това може да доведе до агресивни пептични язви, които могат да бъдат трудни за лечение.

 

Гастриномите са тумори, произвеждащи гастрин. Синдромът на Цьолингер-Елисон е състояние, причинено от наличието на един или повече гастриноми и се характеризира с високи нива на гастрин, силно повишено производство на стомашна киселина и възникване на пептични язви. Гастриномите често се образуват в панкреаса, въпреки че ендокринните клетки на панкреаса обикновено не произвеждат гастрин. Повече от половината от гастриномите са злокачествени, причинявайки рак, който може да се разпространи в други части на тялото, като черния дроб. Дори малки тумори могат да произвеждат големи количества гастрин.

 

Как се извършва изследването на гастрин в кръвта?

Кръвна проба се взема чрез вкарване на игла във вена на ръката на пациент. Пациентът трябва да се въздържа от прием на храна и напитки 12 часа преди процедурата и да избягва алкохола в продължение на 24 часа преди теста. Лекарят може също да помоли пациента да се въздържа от приема на определени лекарства за стомах няколко дни преди теста. Лекарствата, които могат да повишат нивата на гастрин в кръвта, включват антиациди (лекарства, които намаляват киселинността на стомаха), H2-блокери и инхибитори на протонната помпа.

 

За какво се назначава изследването на гастрин в кръвта?

Изследването на гастрин в кръвта се използва при диагностициране на тумори, произвеждащи гастрин, наречени гастриноми, синдром на Цьолингер-Елисон и G-клетъчна хиперплазия. Тестът може също да бъде използван за проследяване на рецидив след хирургично отстраняване на гастрином.

 

При леко повишена концентрация на гастрин в кръвта и сериозни подозрения за наличие на гастрином, може да бъде назначен гастрин-стимулационен тест за предоставяне на допълнителна информация. Този тест включва даване на вещество (обикновено хормонът секретин) на пациента за стимулиране на производството на гастрин и след това събиране на допълнителни кръвни проби на определени интервали от време за изследване на гастрина в кръвта. Другите (доброкачествени) причини за повишен гастрин в кръвта няма да покажат увеличение след прилагане на секретин. Понякога може да бъде изследвана киселинността (рН) на стомаха заедно или след изследването на гастрин в кръвта, за да бъде помогнато диагностицирането на синдрома на Цьолингер-Елисон.

 

При кои симптоми се назначава изследването на гастрин в кръвта?

Изследването на гастрин в кръвта може да бъде назначено, когато човек има диария, коремна болка и/или повтарящи се пептични язви, които не се повлияват от лечението и за които лекарят подозира, че се дължат на прекомерно производство на гастрин. Тестът за стимулиране на гастрин може да бъде назначен, когато нивото на гастрин в кръвта има умерено повишен резултат при изследването и лекарят подозира, че дадено лице има гастрином. Когато тумор, произвеждащ гастрин (гастрином), бъде отстранен, периодично може да бъде назначавано изследване на гастрин в кръвта като скрининг тест за проследяване за появата на рецидив.

 

Какво може да показват резултатите от изследването на гастрин в кръвта?

Ниските или нормални нива на гастрин в кръвта обикновено не са причина за безпокойство. Умерено повишените нива могат да бъдат наблюдавани при различни състояния като синдром на Цьолингер-Елисон, G-клетъчна хиперплазия, хроничен атрофичен гастрит (състояние в резултат на продължително възпаление на стомашната лигавица, което води до загуба на клетки, произвеждащи киселина), пернициозна анемия, пилорна обструкция (запушване на частта на стомаха, която се свързва с дванадесетопръстника) и хронична бъбречна недостатъчност.

 

Силно повишените нива на гастрин в кръвта при пациенти с оплаквания и концентрации на гастрин, които се повишават значително по време на гастрин-стимулационен тест, показват по-голяма вероятност пациент да има синдром на Цьолингер-Елисон и един или повече гастриноми. Могат да бъдат назначени образни тестове за локализиране на гастрином(ите). Количеството произведен гастрин не е свързано нито с размера на тумора, нито с броя на туморите. Дори малки тумори могат да произвеждат големи количества гастрин.

 

Нивата на гастрин, които първоначално са били ниски след оперативно отстраняване на гастрином и след това се повишават, могат да сигнализират за повторна поява (рецидив) на тумора. Концентрациите, които не намаляват след лечението, могат да показват, че лечението не е било напълно ефективно.

 

Гастриномите могат да засегнат всеки човек, но хората с наследствено заболяване, наречено MEN-1 (множествена ендокринна неоплазия, тип 1), са изложени на повишен риск от възникването на туморите. Тези хора имат генетични промени (мутации), които увеличават риска през целия техен живот от развитие на тумори в панкреаса или в друга ендокринна жлеза.

 

Важно е да се отбележи, че повечето стомашни язви не се дължат на гастриноми. Те обикновено се свързват с инфекции с Helicobacter pylori и понякога с употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен.

 

Нивата на гастрин обикновено се повишават с възрастта и при продължителна употреба на лекарства като антиациди и инхибитори на протонната помпа, които неутрализират или инхибират производството на стомашна киселина. Увеличаването на концентрацията на гастрин с възрастта може да отразява общо намаляване на способността за производство на стомашна киселина.

 

Нивата на гастрин в кръвта следват циркаден ритъм (биологичен ритъм). Това означава, че те ще бъдат най-ниски между около 3 до 7 часа сутринта. Концентрациите са по-високи през деня и варират в отговор на храненето.

 

Референции:
1. U.S. National Library of Medicine. Gastrin Blood Test
2. Mayo Medical Laboratories. Gastrin, Serum
3. Bonheur, J. and Nachimuthu, S. Gastrinoma. Emedicine
4. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Zollinger-Ellison Syndrome
5. MedlinePlus Medical Encyclopedia: Zollinger-Ellison syndrome