Какво представлява магнитно-резонансната ентерография?

Магнитно-резонансната ентерография (MR ентерографията) е образно изследване, което се използва за диагностициране на проблеми конкретно в тънките черва. Този тест е специализиран вид ядрено-магнитен резонанс (ЯМР, MRI), форма на образен тест, която предоставя детайлни изображения на органите чрез използването на силно магнитно поле.

 


Каква е целта на магнитно-резонансната ентерография?

Чрез магнитно-резонансна ентерография лекарят може да получи много подробни изображения на тънките черва на пациента, което може да помогне за откриването на проблеми, диагностицирането на състояния и проследяването на лечение.

 

Процедурата се извършва в ЯМР апарат, който използва мощни магнити за създаване на силно магнитно поле. Магнитно-резонансната ентерография се извършва с контрастен материал (багрило), представляващ течност, която помага за подобряване на качеството на получения образ. Контрастното вещество се дава през устата и/или се инжектира венозно.

 

Това образно изследване не включва използването на радиация, форма на енергия, която може да причини увреждане на тялото. Поради това процедурата може да бъде използвана за оценка на пациенти, които се нуждаят от чести образни изследвания.

 

Използването на магнитно-резонансната ентерография може да бъде алтернатива на други образни изследвания, при които се използва радиация, като рентгенография и компютърна томография (КТ, CT).

 

За диагностицирането на кои състояния помага магнитно-резонансната ентерография?

Магнитно-резонансната ентерография може да послужи за диагностициране на редица състояния, които засягат тънките черва като:

 • Възпаление;
 • Вътрешно кървене;
 • Абсцеси;
 • Увреждания на червата;
 • Обструкции (запушвания) на червата;
 • Полипи на тънките черва;
 • Тумори

Магнитно-резонансната ентерография може също да бъде използвана за проследяване на ефективността на определени лечения и за откриване на всякакви усложнения.

 

За разлика от компютърната томография или рентгенографията, магнитно-резонансната ентерография:

 • Не използва рентгенови лъчи, вид радиация, за създаване на изображения;
 • Използва контрастно вещество, което е по-малко вероятно да причини алергична реакция в сравнение с багрилата на основата на йод, които се използват при други тестове;
 • Показва по-ясно разликите между анормални и нормални тъкани;
 • Отнема повече време за изпълнение (30 до 45 минути)

Едно от ограниченията на магнитно-резонансната ентерография е, че движението на тялото може да повлияе на качеството на образа. За да бъдат получени най-добрите изображения, пациентът трябва да остане неподвижен и да следва инструкциите за задържане на своя дъх по време на процедурата.

 

Ако преди това пациентът е тревожен, може да му бъде трудно да остане неподвижен, по време на процедурата. Лекарят може да препоръча прием на успокоително, което да му помогне да се почувства спокоен и отпуснат, преди ентерографията.

 

Друго ограничение на магнитно-резонансната ентерография е, че машините за ЯМР имат различен капацитет за тегло и размер. Това означава, че някои хора няма да могат да използват определени ЯМР машини.

 

Какви са рисковете и противопоказанията при магнитно-резонансната ентерография?

Магнитно-резонансната ентерография използва силно магнитно поле, така че е от решаващо значение лекарят да бъде уведомен, ако пациентът има някакви устройства, импланти или метал в тялото си. Магнитното поле може да причини неизправност на някои медицински устройства. Хората с определени импланти не могат да бъдат подложени на тази процедура, затова трябва да се консултират с лекаря относно безопасността на този тест.

 

Преди подлагането на магнитно-резонансна ентерография, трябва да бъдат взети предвид няколко неща:

 • Важно е лекарят да бъде уведомен, ако има пациентът има анамнеза (история) за бъбречно заболяване или увреждане на бъбреците, както и други здравословни проблеми;
 • Лекарят трябва да бъде информиран, ако пациентът наскоро е имал операция или е преминал лечение;
 • Съществува малък риск от алергична реакция при прилагане на контрастното вещество. Здравният екип трябва да бъде уведомен, ако пациентът развие симптоми;
 • Не бива да бъде забравяно лекарят да бъде информиран, ако пациентът има метални предмети в тялото си;
 • Препоръчва се бременните жени да избягват всякакъв вид ЯМР, особено през първия триместър;
 • Хората с нарушена бъбречна функция са изправени пред риск от нефрогенна системна фиброза, рядко състояние, което предизвиква повишено разрастване на съединителна (фиброзна) тъкан на кожата, ставите, очите и вътрешните органи. Това усложнение се причинява от контрастното вещество.

Някои хора не трябва да се подлагат на магнитно-резонансна ентерография. Те включват лица с:

 • Кохлеарен имплант или малко електронно устройство, което помага за слуха;
 • Определени видове метални скоби, които помагат при мозъчна аневризма;
 • Някои видове стентове за лечение на инсулт;
 • Почти всички пейсмейкъри или устройства, които помагат за регулиране на сърдечния ритъм.

Референции:
1. Johns Hopkins Medicine. MR enterography
2. National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering. Magnetic resonance imaging (mri)
3. Jasti R, Carucci LR. Small bowel neoplasms: a pictorial review
4. National Organization for Rare Disorders. Nephrogenic systemic fibrosis
5. U.S. Food and Drug Administration. MRI (magnetic resonance imaging) benefits and risks
6. American College of Radiology. ACR manual on contrast media