Какво представлява кръвният тест за туберкулоза?

Кръвният тест за туберкулоза е лабораторно изследване за откриване на Mycobacterium tuberculosis – бактерията, която причинява туберкулоза. При това изследване се използва проба от кръв, за да бъде проверено за имунна реакция към бактерията.

 


Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което обикновено засяга белите дробове, но може да увреди и други органи в тялото. Според Световната здравна организация (СЗО), туберкулозата е 13-ата водеща причина за фатален край в световен мащаб. През 2018 г. приблизително 23% от световното население е имало туберкулозна инфекция и доказателствата сочат, че тя отнема 1,5 милиона живота всяка година, като по-голямата част от случаите се срещат в Азия и Африка.

 

За скрининг за туберкулоза може да бъде използван кръвен или кожен тест. Специалист избира кой тест е по-подходящ при даден пациент, като вземе предвид фактори като причината за изследването, наличността на теста и цената.

 

Какви видове кръвни тестове за туберкулоза има?

Кръвният тест за туберкулоза, наричан още тест за освобождаване на интерферон-гама (interferon-gamma release assay, IGRA), е кръвно изследване, което открива дали дадено лице има инфекция с Mycobacterium tuberculosis. В момента два теста IGRA имат одобрение от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) - тестът QuantiFERON-TB Gold Plus и тестът T-SPOT.TB.

 

Въпреки че тези кръвни тестове са полезни за скрининг, те могат само да покажат дали дадено лице има инфекция, но не могат да определят дали инфекцията е неактивна (латентна) или активна. Необходимо е снемане на анамнеза (медицинска история) на пациента, извършване на физикален преглед, рентгенография на гръдния кош и допълнителни лабораторни изследвания, за да бъде установено дали дадено лице има туберкулоза.

Кои лица могат да бъдат подложени на кръвен тест за туберкулоза?

Някои лица, които са изложени на по-висок риск от развитие на туберкулозна инфекция е препоръчително да се изследват. Рисковите групи с по-голяма вероятност от заразяване с туберкулозни бактерии включват:

 • Лица, които са имали контакт с болен от туберкулоза човек;
 • Лица от страни, където туберкулозата е по-често срещана;
 • Лицата, които живеят или работят във високорискови условия, като затвори, старчески домове и приюти за бездомни;
 • Здравни работници;
 • Бебета, деца и юноши, които са в близък контакт с възрастни, изложени на повишен риск от туберкулоза

Много лица с латентна туберкулозна инфекция може да не развият активната форма на заболяването. Някои лица обаче може да бъдат изложени на по-висок риск от развитие на активна туберкулозна инфекция, те включват:

 • Лица с ХИВ;
 • Лица, които са се заразили с туберкулоза през последните 2 години;
 • Бебета и малки деца;
 • Лица, които използват повторно вече ползвани медицински игли;
 • Имунокомпрометирани пациенти;
 • Хора в напреднала възраст;
 • Пациенти, които не са получили правилното лечение за туберкулоза в миналото

Обикновено лекарят няма да назначи тест за туберкулоза на лица с нисък риск от инфекция с туберкулоза.

Как се извършва кръвният тест за туберкулоза?

При подозрения за възможна експозиция на патогена или наличие на симптоми на туберкулоза, пациентът трябва да потърси лекар, който може да назначи изследване. За извършването на теста е необходимо вземането на кръвна проба (с помощта на игла), която се събира в специална епруветка, която след това се изпраща в лаборатория. Изследването измерва интерферон-гама (IFN-g), протеин, който се произвежда от Т-клетките на пациента. Специалист смесва проба от кръвта на пациента с деактивирани антигени на Mycobacterium tuberculosis.

 

В лабораторията сместа се поставя в среда, която насърчава имунната активност. След това се измерва количеството IFN-g, което отразява активността на имунната система. По-високите нива на IFN-g показват по-голяма вероятност от предишна експозиция на Mycobacterium tuberculosis.

Какво означават резултатите от кръвния тест за туберкулоза?

Отрицателният резултат от теста означава, че кръвта на пациента не е реагирала на туберкулозните антигени при теста. Това показва, че е малко вероятно наличие на туберкулозна инфекция. Въпреки това е възможно пациенти с много напреднали случаи на туберкулоза да имат отрицателен резултат. Това е така, защото по-късните стадии на заболяването от туберкулоза могат да потиснат имунната реакция, причинявайки фалшиво отрицателен резултат.

 

Положителният резултат от теста може да означава, че дадено лице има латентна туберкулоза или активна туберкулоза. Латентната туберкулоза се отнася до неактивна туберкулозна инфекция, което означава, че пациентът не изпитва симптоми, но може да развие туберкулоза в бъдеще. Лекарят ще назначи още тестове, за да потвърди диагнозата и да провери дали дадено лице има активна или неактивна туберкулозна инфекция.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Tuberculosis
2. University of Rochester Medical Center (URMC). TB screening (whole blood)
3. MedlinePlus. Tuberculosis Screening
4. Medical News Today. What to know about IGRA TB tests