Какво представлява изследването на инсулиноподобен растежен фактор-1?

Изследването на инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1, соматомедин С) е непряка мярка (дава косвена информация) за определянето на средното количество хормон на растежа (соматотропен хормон, GH), произвеждан от организма.


Инсулиноподобният растежен фактор-1 (IGF-1) и растежният хормон GH са пептидни хормони, които представляват малки протеини, съставени от малка верига от аминокиселини. IGF-1 и GH са жизненоважни за нормалния растеж и развитие на костите и тъканите.Растежният хормон се произвежда от хипофизната жлеза (малка жлеза, която се намира в основата на мозъка). GH се секретира в кръвния поток на импулси през деня и нощта с пикове, които се появяват предимно през нощта.


Инсулиноподобният растежен фактор-1 се произвежда в отговор на стимулация от GH и се синтезира главно от черния дроб и в малки количества от мускулите. IGF-1 медиира много от действията на GH, като стимулира растежа на костите и други тъкани и увеличава производството на мускулна маса. Излишъците и дефицитите на IGF-1 отразяват тези на GH, но нивата му не се колебаят през деня, така както тези на GH, което го прави полезен индикатор за средните нива на GH в кръвта.


Подобно на растежния хормон (GH), нивата на инсулиноподобния растежен фактор-1  (IGF-1) обикновено са ниски в ранна детска възраст, повишават се постепенно през детството, достигат пик през пубертета и след това намаляват в зряла възраст.


Недостигът на GH и IGF-1 може да бъде причинен от състояния като хипопитуитаризъм или от наличието на тумор на хипофизата, който уврежда клетките, произвеждащи хормони. Дефицитите на IGF-1 също се появяват, когато има липса на реакция към GH. Тази нечувствителност може да бъде първична (генетична) или вторична, като следствие от състояния като недохранване и хронични заболявания.


Дефицитите на IGF-1 в началото на живота могат да инхибират (потиснат) растежа на костите и цялостното развитие и могат да доведат до по-нисък от нормалното ръст при детето. При възрастните намаленото производство на IGF-1 може да доведе до ниска костна плътност, по-малко мускулна маса и промени в липидния статус.


Излишъкът на GH и IGF-1 може да причини анормален растеж на скелета и други признаци и симптоми, характерни за гигантизъм и акромегалия. При гигантизмът кара костите да растат по-дълги, което води до много висок ръст и големи крака и ръце. При възрастни акромегалията причинява удебеляване на костите и подуване на меките тъкани, като носа. И двете състояния могат да доведат до уголемяване на органи, като сърцето, и до други усложнения като диабет тип 2, повишен риск от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, артрит и намалена продължителност на живота.

 

Най-честата причина хипофизата да секретира прекомерни количества GH е тумор на хипофизата, произвеждащ GH (обикновено доброкачествен). Често туморът може да бъде отстранен хирургично и/или да бъде лекуван с лекарства (химиотерапия) или радиация (лъчетерапия). В повечето случаи това води до връщане на нивата на GH и IGF-1 до нормални или почти нормални стойности.


Кръвната проба при процедурата за изследването на нивата на инсулиноподобен растежен фактор-1 се взема чрез вкарване на игла във вена на ръката на пациента. По принцип не е необходима предварителна подготовка за изследването, обаче, тъй като този тест е възможно да бъде извършен едновременно с други, може да се наложи въздържание от храна и напитки за поне 12 часа преди процедурата.


За какво се използва за изследването на инсулиноподобен растежен фактор-1?

Изследването на инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1, соматомедин С) се назначава, за да помогне при диагностициране на причината за аномалии в растежа и за оценка на функцията на хипофизата. Този тест не е диагностичен за дефицит на растежен хормон (GH), но може да бъде използван заедно с други изследвания, за да предостави допълнителна информация.


Изследването на инсулиноподобен растежен фактор-1 може да бъде назначено съвместно и с други тестове за хормони на хипофизата, като изследване на адренокортикотропен хормон (ACTH, АКТХ), за да помогне за диагностицирането на хипопитуитаризъм. Изследването на нивата на IGF-1 може да бъде използвано и за наблюдение на ефективността от лечението при дефицит на растежен хормон и нечувствителност към растежен хормон.


Изследванията на IGF-1 и GH могат да бъдат използвани за откриване на GH- хормон-продуциращ тумор на хипофизата. Наличието на тумор се потвърждава с образни изследвания, които помагат да се открие туморът. Ако е необходима операция, нивата на GH и IGF-1 се измерват след отстраняване на тумора, за да се установи дали целият тумор е отстранен успешно. Химиотерапията и лъчетерапията може да бъдат използвани в допълнение към или понякога вместо операция, за да бъде намалено производството на GH и за да бъдат върнати нивата IGF-1 в нормални или близки до нормални граници. Изследването на IGF-1 на редовни интервали може да бъде използвано за проследяване на ефективността на лечението в продължение на години и за откриване на рецидив (връщане) на тумора.


Изследването на инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1) може да бъде използвано заедно с изследване на растежния хормон (GH) след стимулация, когато детето има симптоми на дефицит на GH, като забавен растеж и нисък ръст. Тези тестове също могат да бъдат поискани, когато възрастни имат симптоми, за които лекарят подозира, че може да се дължат на дефицит на GH. IGF-1 тестът може също да бъде използван, когато лекар подозира, че пациент има недостатъчно активна хипофизна жлеза и на интервали за наблюдение на пациентите на терапия с растежен хормон.


Изследването на IGF-1 може да бъде назначено заедно с изследване на растежния хормон (GH) след потискане, когато дете има симптоми на гигантизъм, а възрастен показва признаци на акромегалия и/или когато лекарят подозира, че пациентът има хиперпитуитаризъм.


Какво може да показват резултатите от изследването на инсулиноподобен растежен фактор-1?

Нормалните концентрации на IGF-1 трябва да бъдат разглеждани в контекст. Някои пациенти могат да имат дефицит на GH и все още да имат нормални нива на IGF-1.


Намалени нива на IGF-1


Ако концентрациите на IGF-1 са намалени, тогава е вероятно да има дефицит на растежен хормон (GH) или нечувствителност към GH. Ако това е наблюдавано при дете, дефицитът на растежен хормон може вече да е причинил нисък ръст и забавено развитие и може да бъде лекувано с хормонална терапия. Възрастните нормално изпитват свързано с възрастта намаление на производството на GH, но по-ниски от очакваните концентрации може да отразяват дефицит или нечувствителност на GH.


Ако намаляването на IGF-1 се дължи на по-общо намаляване на хипофизната функция (хипопитуитаризъм), тогава някои от хипофизните хормони на пациента ще трябва да бъдат изследвани. Намалената функция на хипофизата може да се дължи на наследствени нарушения или увреждане на хипофизата след състояния като травма, инфекции и възпаление.


Понижени нива на IGF-1 могат да бъдат наблюдавани и при хранителни дефицити (включително анорексия нервоза), хронично бъбречно или чернодробно заболяване, неактивни/неефективни форми на GH и при високи дози естроген.


Повишени нива на IGF-1


Повишените нива на IGF-1 обикновено показват повишено производство на растежен хормон (GH). Тъй като нивата на GH варират през деня, концентрациите на IGF-1 са отражение на средното производство на GH, а не на действителното количество на GH в кръвта по време на вземане на пробата.


Повишените нива на GH и IGF-1 са нормални по време на пубертета и бременността, но в противен случай най-често се дължат на тумори на хипофизата (обикновено доброкачествени). Ако други хормони на хипофизата също имат необичайни стойности, тогава пациентът може да има състояние, причиняващо общ хиперпитуитаризъм.


Ако нивата на IGF-1 са нормални и лекарят все още силно подозира дефицит на растежен хормон (GH), тогава той може да назначи друг тест, като изследване на IGFBP-2 или IGFBP-3 (инсулиноподобен растежен фактор свързващ протеин 2 или 3), за да помогне за потвърждение на дефицита на GH.


Библиография:
1. Lab Tests Online-UK. IGF-1
2. MedlinePlus. IGF-1 (Insulin-like Growth Factor 1) Test
3. KidsHealth. Blood Test: Somatomedin C (IGF-1)
4. University of Rochester Medical Center. Insulin-Like Growth Factor