След настинка при някои често се развива синузит. По принцип всяка една простуда и разболяване от грип са свързани с повишен риск от развитие на инфекция на синусите. Това се дължи на възпалителния процес и оток на лигавицата на носната кухина, от която има път към синусните пазухи.

 

 


1. Настинката


Настинката (или грипът) и синузитът имат някои общи признаци, поради което понякога се объркват.

 


Настинката представлява инфекция на горния респираторен тракт, която най-често е причинена от вирус и засяга носната кухина и гърлото.

 


Симптомите на настинка включват запушен нос, хрема, кашляне, причинено от секретите, стичащи се в гърлото, главоболие, отпуснатост. При някои се развива кашлица и леко се повишава телесната температура.

 


Симптомите при настинка обикновено достигат своя връх, отслабват и изчезват. Не е необходимо лечение, но някои медикаменти могат да облекчат състоянието. Препоръчително е носът да се поддържа чист от секрети, за гърло да се приемат обичайните средства, отпускани в аптеките без рецепта, и се взимат температуропонижаващи средства при необходимост.

 


Настинката продължава няколко дни до седмица.

 

 

2. Синузитът


В някои случаи инфекцията може да се пренесе към синусите. Признак, за което е болката на очите и лицето, както и превръщането на секретите от носа в гъсти, с жълтеникав или зеленикав оттенък след седмица. Това и налага консултация с лекар, който да постави или отхвърли диагноза за инфекция на синусите.

 


Инфекцията на синусите води до възпаление и отока на лигавицата им. Обикновено синусните пазухи са изпълнени с въздух. Когато те се изпълнят с течност и се блокират заради запушен нос, бактериите се разпостраняват и в тях, като предизвикват инфекция. Състоянието е познато като синузит.

 


Симптомите на синузит включват:

  • Гъст, жълтеникав секрет, отделящ специфична миризма,
  • Напрежение и болка по лицето и около очите,
  • Главоболие, особено в челната област,
  • Запушен нос,
  • Стичане на секрети в гърлото,
  • Продължителна настинка,
  • Температура и кашлица.

 


Симптомите на синузита и настинката са сходни. Тук отличителни са разликите - при продължителност на заболяването повече от седмица и болка в областта на лицето, се предполага синузит.

NEWS_MORE_BOX

 


Всяко едно запушване на дренажните канали на синусите е причина за местна инфекция. Синузит може да се развие, освен от настинка, и от алергия, ринит, назални полипи, както и от анатомични особености, например изкривена носна преграда. Продължава седмици наред, ако не се предприеме адекватно лечение.

 


Диагноза се поставя след преглед и снемане на анамнезата от лекаря. В някои случаи се назначава рентгенова снимка или скенер.

 

При лечението се използват антибиотици и отпушващи и успокояващи лигавицата на носа средства.

 

 

При хроничен синузит се назначава продължителна антибиотична програма или се преминава към оперативна интервенция.