Какво представлява конгестията на синусите?

Конгестия (запушване поради оток на лигавицата) на синусите се развива, когато има възпаление в носните проходи и синусите (изпълнени с въздух пространства разположени зад носа). Това е често срещан симптом на настинка или алергия и може да бъде признак на инфекция на синусите (риносинузит). Често човек получава облекчение от домашно лечение и лекарства без рецепта, въпреки това понякога се налага посещение при лекар.

Какви видове конгестия на синусите съществуват?


Конгестията на синусите може да се класифицира според това колко дълго продължава. Състоянието може да отмине за ден или два, но понякога се задържа.

 • Остра конгестия на синусите - продължава по-малко от четири седмици;
 • Субакутна (подостра) конгестия на синусите - продължава от четири седмици до три месеца;
 • Хронична конгестия на синусите - продължава три месеца или повече.

Какви са симптомите на конгестията на синусите?

Честите симптоми на конгестията на синусите могат да включват:

 • Главоболие;
 • Усещане за натиск в лицето или зад очите;
 • Затруднено дишане през носа;
 • Хрема;
 • Задна хрема (постназална секреция);
 • Възпалено гърло;
 • Усещане за повишено налягане в ушите

Признаците, че трябва да бъде посетен лекар, включват:

 • Подуване на челото, очите или друга част на лицето;
 • Секреция от носа, която има лоша миризма;
 • Секреция от носа само от едната ноздра;
 • Симптомите продължават повече от три седмици;
 • Висока температура;
 • Двойно виждане или замъглено виждане;
 • Подуване на окото.

Какви са причините за конгестия на синусите?

Обикновено синусите са пълни с въздух пространства, които затоплят, овлажняват и филтрират въздуха, който човек вдишва през носа си. Лигавицата на синусите произвежда слуз, която се избутва от синусите и носните проходи чрез реснички (ресничест епител).

 

Възпалението поради инфекция или алергична реакция може да доведе до прекомерно производство на секрет и може да затрудни изтичането на слузта от синусите. Механичната обструкция също може да попречи на дренажа на синусите. Честите причини за конгестия на синусите включват:

 • Вирусни респираторни инфекции, като обикновена (банална) настинка и грип;
 • Алергии;
 • Механични блокажи като изкривена носна преграда, носни полипи или шип на носната кост;
 • Инфекция на синусите;
 • Бременност

Неусложнената настинка или грип често отминават от само себе си след няколко дни, но конгестията на синусите понякога може да доведе до бактериална инфекция на синусите.

Как се поставя диагнозата за конгестия на синусите?

Ако даден човек е във високорискова група за грипни усложнения или ако симптомите на конгестия на синусите при него продължават или се влошават, необходимо е той да се свърже със своя лекар.

 

Лекарят трябва да снеме анамнеза (медицинска история) и да извърши физикален преглед. Възможно е също така да има други симптоми заедно с конгестията на синусите. Понякога лекарят определя причината за конгестията въз основа на другите симптоми.

 

Може пациентът да се нуждае от диагностични тестове, ако причината за конгестия при него не е ясна или ако има опасения, че може да се нуждае от медицинска намеса. Например възможно е пациентът да се нуждае от тест на носен секрет, тест за грип или тест за алергия. Образни изследвания като ендоскопия или компютърна томография (КТ) на синусите често могат да идентифицират структурни запушвания.

В какво се състои лечението на конгестията на синусите?

Как се лекува конгестията на синусите зависи от причината за нея. Домашните средства и грижата за себе си често могат да помогнат на пациента да се почувства по-комфортно, докато чака настинката да премине. Може също да бъдат препоръчани лекарства, които да облекчат симптомите. В случай на структурни причини за конгестия може да се наложи операция.

 

Разнообразие от домашни лечения може да помогне за облекчаване на конгестията на синусите. Простите решения включват поставяне на топла, влажна кърпа върху лицето няколко пъти на ден и прием на достатъчно течности, за да помогне за разреждането на слузта. Вдишването на пара (инхалации) също може да бъде полезно. При вдишването на пара при инхалации болният трябва да държи лицето си далеч от горещата вода или пара, за да избегнете изгаряне.

 

Спрей за нос с физиологичен разтвор, използван няколко пъти на ден, може да помогне за разхлабване на задръстванията и подобряване на дренажа. Спреят за нос с физиологичен разтвор съдържа стерилна солена вода и това лечение е безопасна и ефективна алтернатива на лекарствата. За кърмачета капки за нос с физиологичен разтвор могат да помогнат за изчистването на гъста слуз от носа.

 

Има лекарства без рецепта и с рецепта, които могат да помогнат за облекчаване на задръстванията на синусите. Антихистамините се използват за лечение на хрема. Деконгестантите намаляват подуването на носните проходи и позволяват на слузта да се оттича. Назалните кортикостероидни спрейове могат също да се използват за намаляване на подуването на лигавицата при алергии или назални полипи.

 

Не бива да се прекалява с употребата на спрейове за отпушване на носа без рецепта. Използването на назални спрейове за повече от три до четири дни може да увеличи конгестията. Ако конгестията на синусите води до бактериална инфекция на синусите, лекарят може да препоръча антибиотици. При алергии лекарят може да назначи имунотерапия, за да помогне за предотвратяване на конгестия на синусите в бъдеще.

 

При хронична конгестия на синусите, причинена от структурни проблеми, като изкривена носна преграда, назални полипи или гъбична инфекция на синусите, пациентът може да се нуждае от хирургична операция, за да може синусите да се дренират правилно.

 

Референции:
1. MedlinePlus. Sinusitis
2. Centers for Disease Control and Prevention. Flu: What to do if you get sick
3. American Academy of Allergy, Asthma, & Immunology. Patients self-medicating: persistent rhinitis overuse decongestant nasal sprays
4. Verywell Health. What Is Sinus Congestion?