Какво представлява изследването на 25-хидроксивитамин D?

Витамин D притежава функцията да абсорбира калция в организма и да поддържа здравината на костите. Тялото произвежда витамин D, когато слънчевите UV лъчи влизат в контакт с кожата. Други добри източници на витамин D включват риба, яйца и обогатени млечни продукти. Витамин D се предлага и като хранителна добавка.


Витамин D трябва да премине през няколко процеса в организма, преди да може да бъде използван от него. Първата преработка на витамина се извършва в черния дроб. Там витамин D се превръща във вещество, наречено 25-хидроксивитамин D, известно още калцидиол (метаболит на витамин D).Изследването на 25-хидроксивитамин D е най-добрият начин за проследяване на нивата на витамин D. Количеството 25-хидроксивитамин D в кръвта е добра индикация за това колко витамин D се съдържа в тялото на човек. Тестът може да определи дали нивата на витамин D са твърде високи или твърде ниски.


Тестът е известен също като изследване на 25-OH витамин D или калцидиол (25-хидроксихолекалциферол) и може да бъде важен индикатор за остеопороза (понижена костна маса и намалена здравина на костите) и рахит (деформиране на костите).


Защо се назначава изследването на 25-хидроксивитамин D?

Изследването на 25-хидроксивитамин D може да помогне да бъде разбрано дали състояние, свързано с твърде големи или твърде налки нива витамин D, причинява слабост на костите или други аномалии при даден пациент. Изследването се извършва и при хора, които са изложени на повишен риск от дефицит на витамин D. Хората, които са изложени на повишен риск от дефицит на витамин D, включват:

 • Хора, които не излизат достатъчно на слънце;
 • Хора в напреднала възраст;
 • Хора, страдащи от затлъстяване;
 • Бебета, които са само на кърма;
 • Хора, които са претърпели стомашен байпас;
 • Хора, които имат заболяване, което засяга червата и затруднява тялото да абсорбира хранителни вещества, като болестта на Крон

Изследването на 25-хидроксивитамин D може да бъде назначено, ако даден пациент вече е диагностициран с дефицит на витамин D и лекарят иска да провери дали лечението дава резултат.

 

Как се извършва изследването на 25-хидроксивитамин D?

Преди процедурата пациентът обикновено не бива да консумира храна в продължение на четири до осем часа преди теста.


Изследването на 25-хидроксивитамин D е кръвен тест, при който се взема кръв от вена на ръката на пациента с помощта на медицинска игла. Убождането на върха на пръста осигурява достатъчно добра кръвна проба при малки деца и бебета.

 

Както при всеки рутинен кръвен тест, рисковете от изследването на 25-хидроксивитамин D са минимални и включват:

 • Прекомерно кървене;
 • Замаяност;
 • Малка вероятност от инфекция на мястото на пункцията

Какво може да показват резултатите от изследването на 25-хидроксивитамин D?

Резултатите от изследването зависят от възрастта и пола на пациента и използваните методи при изследването. Референтните стойности също могат леко да варират при различните лаборатории. Резултатите могат да показват:

 • Дефицит – по-малко от 30 nmol/L (12 ng/mL);
 • Потенциален дефицит – между 30 nmol/L (12 ng/mL) и 50 nmol/L (20 ng/mL);
 • Нормални нива – между 50 nmol/L (20 ng/mL) и 125 nmol/L (50 ng/mL);
 • Високи нива – по-високи от 125 nmol/L (50 ng/mL)

Ако нивата на витамин D са ниски и пациентът има симптоми на болка в костите, лекарят може да препоръча специално изследване на костната плътност, за да бъде оценено здравето на костите.


Ниските кръвни нива при изследването на 25-хидроксивитамин D обикновено означават едно (или повече) от следните:

 • Пациентът не се храни балансирано и пълноценно;
 • Червата на пациента не усвояват правилно витамина;
 • Пациентът не прекарва достатъчно време навън, за да усвои адекватните нива на витамин D чрез излагане на слънце;

Някои данни свързват дефицита на витамин D с по-висок риск от развитието на някои видове рак, имунни нарушения и сърдечносъдови заболявания.

 

Високите нива на витамин D в кръвта обикновено възникват в резултат от приема на твърде голямо количество витамин D под формата на хапчета и други хранителни добавки. Високите дози витамин D могат да доведат до състояние, наречено хипервитаминоза D. Хипервитаминозата е рядко, но сериозно състояние, което може да изложи на риск от проблеми с черния дроб или бъбреците. Високите нива на витамина рядко се дължат на консумация на твърде голямо количество храна, съдържаща витамин D или твърде голямо излагане на слънце.


Библиография:
Lab Tests Online-UK. Vitamin D tests
Office of Dietary Supplements (ODS). Vitamin D
Healthline. 25-Hydroxy Vitamin D Test