При прояви на болка в гръдната кост, често първата мисъл насочва към наличие на сърдечен проблем, но далеч повече могат да бъдат причините – като не за подценяване е и костохондритът. Обикновено повечето състояния, свързани с болка в областта на гръдната кост преминават бързо при адекватно лечение и не са обезпокоителни. В световен мащаб проявите на болка в областта на гърдите могат да засягат от 20 до 40% от население.


Най-честите причини за болка в гръдната кост, следствие на заболявания или състояния на опорно-двигателния апарат, са прекомерно натоварване на мускулите или разкъсване на мускулни влакна, възпаление на мускули и сухожилия около ребрата, фрактури на ребра или възпаление на ребрен хрущял.


Нараняванията на ребрата, като охлузвания и дори водещи до луксации също могат да станат причина за изразена болка в гръдната кост, която обикновено е фиксирана в мястото на разместване. Болката се влошава при седене или отпускане в легнало положение на определени позиции, както и при физическа активност.Костохондритът представлява възпаление в областта, където ребрата чрез предната си хрущялна част се прикрапват към гръдната кост (стернума). Болката е особено изразена при натиск върху ребрения хрущял, като състоянието е значително по-често срещано при жени, обикновено над 40 години.


Точната причина за възпалението на ребрените хрущяли е неизвестна. Фактори, които могат да провокират изявата на костохондрит са вирусни или бактериални инфекции, фибромиалгия, по-рядко гръдна травма. Значение може да има прекомерното движение на ръцете, остеоартрит, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев. По-рядко, но не за подценяване причина може да бъде гръдна операция, бременност (поради хормоналните промени, водещи до разтягане на сухожилните структури и ставните връзки).


Обикновено болката е остра, като се усилва при движение и при дълбоко вдишване. Най-често е локализирана в областта на второ до пето ребро, по-често от лявата страна на стернума. Разпространение на болката към гърба или корема също може да се наблюдава.


Синдромът на Титце представлява вариант на костохондрит, като характерно за него е, че освен болка има и оток в областта на залавното място на ребрените хрущяли към гръдната кост. Най-често се засяга второ и трето ребро. Болката може да се появи внезапно или постепенно, да се разпространява към раменете и ръцете, да се усилва при кихане, кашлица или физическа активност.


Болковите прояви при синдрома на Титце преминават най-често без лечение в рамките на седмици до няколко месеца, но отокът може да персистира по-продължително време.


При невралгии болката е остра, пробождаща, на различни места в гръдния кош и се влияе от дишането и положението на тялото. Обикновено в покой и при задържане на дишането няма болка. При опит за дълбоко вдишване чувството е за „пробождане с нож” отстрани или отзад на тялото.


Причината е дразнене на нервно коренче, което минава от гръбнака към ребрата. Ако причината е ошипяване на гръдния отдел на гръбнака или високо разположена дискова херния, тези болки могат да бъдат упорити – съответно трудни за повлияване.


Често изчезват внезапно, както са се и появили. Болките започва дори от едно обръщане на тялото или при кашляне, навеждане. Добър ефект има поставянето на топъл компрес или затоплен предмет. Препоръчват се още аналгетици в комбинация с витамини от групата В и нестероидни противовъзпалителни.


В диференциалната диагноза на болката в гръдната кост влизат бронхиална астма, пептична язва, спазми на хранопровода, херния, кардиомиопатия, белодробна емболия, инфаркт, аортна дисекация и други.


Симптомите, които може да изискват спешна помощ включват усещане за притискане на гръдната кост; болка, разпространяваща се към челюстта, лявата ръка или гърба. Други важни симптоми са наличие на обърканост, ускоряване на сърдечния ритъм, както и учестено дишане.


Библиография:
1.    Costochondritis – Overview, Mayo Clinic;
2.    Sternal Pain - Different Causes, PhysioPedia